RSS

Att leva i en stad där ljuset håller på att ta slut

06 Sep

…och den enda intelligenta personen är en 12-åring.

Titel: The City of Ember
Författare: Jeanne DuPrau
Serie: Book of Ember
Sidantal: 270
Utgivningsår: 2003

Handling:

Ember byggdes för att hålla i 200 år, mat och alla förnödenheter som invånarna kunde tänka sig behöva fanns lagrad i överflöd i förråden. En tidsinställt låda med instruktioner om hur de skulle lämna staden gavs till borgmästaren. Åren gick och invånarna glömde bort att det fanns en annan värld än Ember. En efter en ärvde borgmästarna lådan utan att veta dess betydelse, tills en dag även den föll i glömska. Nu håller allt på att ta slut i Ember och paniken sprider sig. Men hemma hos en 12-årig flicka öppnas en låda upp. En låda med människornas sista hopp.

 

Omdöme
Omslaget av The City of Ember är knappast ett som får mig att vilja plocka upp boken. Dock är den med på listan över 100 moderna ungdomstitlar som jag har en personlig utmaning att läsa alla titlar på den listan (åtminstone första boken om det är en serie). Så när jag såg den i bibliotekets hylla så tänkte jag ”Varför inte? Den är ju ändå tunn.” Det visade sig inte vara något misstag.

Det går inte att förneka, The City of Ember är en äldre dystopi, dessutom skriven för en yngre publik, så det är väldigt många klichéer. Författaren gör inte heller en hemlighet av att staden byggdes som ett experiment eller som något slags skyddsbur och invånarna skulle släppas ut först efter 200 år. Som läsare så fick man rätt mycket bakgrundsinformation från bara prologen och ärligt talat så var de första 100-sidorna bara ”Meh, kom igen, hitta lådan då så berättelsen kan börja.” Men när väl handlingen började ta fart var det riktigt spännande.

Boken har två huvudroller, Lina och Doon och båda är 12-åringar. Kapitlen berättas för det mesta ur deras perspektiv men då och då smyger det in lite allvetande berättarröster. Tycker för det mesta att det fungerar bra och att båda Lina och Doon har distinkta berättarröster.

Som i en del andra ”middle grade”-böcker så framställs ofta vuxna människor som tröga och här var inget undantag. Den enda som verkar vara smart i boken är Doon. Jag förstår inte, har de bara satt in dumma människor i Ember? Visst blir människor lata när de har allt de behöver, men det har ändå gått över 200 år. Någon med genuint tekniskt intresse borde väl ha fötts? Det är liksom ingen som ifrågasätter hur saker och ting fungerar på riktigt och ingen har lyckats utforska det mörka området runt staden. Två århundraden är en lååååång tid, måhända så beror det på att jag är en ingenjör för jag tvivlar starkt på att människan är så dum och ignorant att man bara låter saker och ting vara så länge de fungerar.

Ska inte säga så mycket mer om boken förutom att den är mycket bättre än vad jag trodde. Har en konstig tendens att tycka att äldre böcker är sämre än nya för jag vill gärna tänka att bara ges ut bättre och bättre böcker. Tycker att slutet var riktigt bra och jag kommer definitivt att låna hem nästa bok i serien nästa gång jag ser den i bibblan

Karaktärer: +0,5
Berättarröst:+0,5
Handling: +0,5
Spänning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Doon
Bästa scen eller del: Slutet

Betyg: 7/10

 

Tags: , , ,

12 responses to “Att leva i en stad där ljuset håller på att ta slut

 1. Unga böcker

  September 6, 2012 at 17:56

  Jag såg filmen innan jag läste boken, och det gjorde att jag satt med ganska läskiga bilder av hur klaustrofobiskt Ember kunde bli när allt höll på att bli mörkt… De andra böckerna i serien har också sina förtjänster, de varvar helt fantastiska delar med lite mer förutsägbara inslag.

  /Malin

   
  • Anna - Boktycke

   September 6, 2012 at 21:42

   Åh, finns det en film?! Det har jag missat, måste se den!

    
   • Unga böcker

    September 7, 2012 at 07:50

    Ja, faktiskt riktigt bra (hade gärna sett att det blev film av de andra böckerna bara för att få med mig alla spännande grejer, men de har nog inte riktigt tempot till det 🙂 http://www.imdb.com/title/tt0970411/

     
 2. Theres

  September 6, 2012 at 18:15

  Jag läste Ember för ett tag sedan och jag tyckte om den, och jag ville verkligen veta vad som hände så jag läste andra delen också. Tyvärr måste jag säga att den inte alls var lika bra, jag ville så gärna att den skulle vara lika bra som ember. Men det var mest en transportsträcka, eller vad man nu ska kalla det, i berättelsen, slutet var dock grymt vill jag minnas, så den tredje och fjärde boken kanske är bättre! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   September 6, 2012 at 21:45

   Ajdå, synd att andra delen inte är lika bra, men just bok nummer 2 brukar alltid känns som en transportsträcka. Får väl försöka låna hem alla böckerna på en och samma gång så att jag kan sträckläsa dem 🙂

    
 3. Boktjuven/ingerun

  September 6, 2012 at 18:22

  Jag har sett filmen ihop med barnen och tyckte den var vädlgit trevlig. Jag nämnde till och med filmen i ett inlägg mot Matematikfientlighet.http://vadvilljagtjuva.blogspot.se/2012/07/matematik-skracken-delvis-off-topic.html

   
  • Anna - Boktycke

   September 6, 2012 at 21:48

   Måste verkligen se filmen jag med! Läste förresten ditt inlägg. Håller med att det är synd att matematik anses vara tråkigt och svårt. Upp till gymnasienivå tyckte jag om matte väldigt mycket, det var inte förrän linjär algebra och transformteorier kom in som jag började inse att det inte riktigt var min grej ändå :p

    
 4. Chicken

  September 6, 2012 at 21:42

  Hmm, själv tyckte jag att Ember var mer av en post-apokalyptisk roman än en dystopi. Alla post-apokalyptiska böcker behöver inte vara dystopier, men det känns som att de automatiskt klassas på det sättet av bokförlag. Ember är en ganska dålig dystopi i så fall… :S

  Jag älskade den här boken. Jag gillade “meh” sidorna innan handlingen tog fart, eftersom jag tyckte att jag verkligen fick leva mig in i staden.

  Det är lite kul att du som ingenjör tvivlar på att människan är så dum (:D jag hoppas på att du har rätt), medan jag som jurist tycker att det verkade ganska rimligt att folk skulle vara så …okreativa och passiva (det finns så mycket dumt och idiotiskt i rättsfall så att man nästan tappar förtroendet för mänskligheten). De fanns folk med ett genuint teknisk intresse, eg. Doon & hans pappa, men hans motivation nästan krossas av att alla är så passiva, tycker jag.

  Fast det som irriterar mig mest (mer än att den lilla bebisen äter upp instruktionerna, och alla passiva medborgare av Ember) är de som byggde Ember. Det var inte det mest genomtänkta projekt… till att börja med kunde de ha byggt en stad där allting är återvinningsbart! (När man läser sista boken, the diamond of darkhold, så blir man ännu mer irriterad på dem! ^^)
  Fast det är ju så vi människor är, det är inte ofta vi lyckas till 100% med vad vi gör…

   
  • Anna - Boktycke

   September 6, 2012 at 22:05

   Spoilervarning!

   Jag tycker nog att första boken är en dystopi för större delen av boken utspelar sig i ett dystopisk samhälle. Man får ju egentligen inte veta att det rör sig om ett post-apokalyptisk scenario förrän i slutet av boken (eller egentligen fick man väl inte reda på det alls om jag minns rätt? Men det var ledtrådar som pekade på det). Men jag håller med om att ofta så klassas böcker som dystopier bara för att det är så populärt nu fastän de egentligen lutar sig mer åt post-apokalyptisk eller överlevnadsböcker.

   Haha, vad spännande att vi tycker så olika. Jag tänker på hur långa framsteg vi har gjort i tekniken på bara de senaste 100 åren, mobiltelefoni, OLED-skärmar, rymdraketer, Internet, persondatorer osv. För mig så är det en självklar sak att människan hela tiden vill förbättra sin tillvaro och uppfinna nya saker. Tycker bara att det är så sjukt att ingen har lyckats komma på ett sätt att få ljuset till de mörka delarna. Försöker de aldrig bygga ut staden? Jag hoppas verkligen att min tro på människans uppfinningsrikhet stämmer.

   Näh, ett genomtänkt projekt är det verkligen inte! Att skriva instruktionerna på en papperslapp och låsa det i en låda är ju ingen idiotsäker metod. Tänk om lådan brinner upp efter 10 år liksom, måste ju finnas en back-up-plan! Och tänk om råttor eller andra skadedjur hade tagit sönder ljusen och båtarna! Det är rena turen att Doon och Lina lyckades komma så långt.

    
   • Chicken

    September 6, 2012 at 23:19

    [Spoiler]

    Men Ember känns mer som en dystopi light, om du fårstår vad jag menar? Det förvrängda samhället, med udda regler eller/och en totalitär makthavare saknas. Folket lever på bistånd och borgmästaren i Ember är korrupt: men han är inte som Big Brother, President Snow, eller The Society. Om det inte var så att electriciteten och maten höll på att tag slut, verkade Ember som en rätt mysig liten by (men det kanske är bara jag som tycker det?).

    —fast ju mer jag tänker på det så inser jag att Ember är en “environment” dystopi.

    Jo det är sannt det har gjorts långa framsteg i tekniken, men dessa framsteg har gjorts i miljöer som uppmuntrar innovation.

    Men det finns platser (speciellt i små instängda samhällen) som pga olika faktorer (t.ex. att staten förtränger yttrandefrihet, eller fattigdom) blir passiva och oflexibla. Alla bara tänker “jag gör mitt jobb”, och överför det här tankesättet från generation till generation. Det finns många sådana platser där man ser städer långsamt förfalla för att de som bor där inte längre har den rätta know-how att fixa saker eftersom den kuskapen gick förlorad när t.ex kommunismen kom (i rumänien finns det många sådana samhällen, det räkte med ungefär 40år av kommunism).

    Det är nästan det som händer i Ember… nu ska jag inte spoila för jag kommer inte ihåg om man får reda på vilka regler de första Ember setters hade i första boken. Jag kanske har sagt för mycket nu. 😦 sorry. eller så analyserar jag den här boken för mycket! 😛

    Men det är också jätteförvånande att ingen annan lyckades hitta båtarna innan (250 år!) med tankte på att det var många som över åren försökte ta sig ur Ember.

    ~sorry for the longposts, intressant diskussion dock~

     
   • Anna - Boktycke

    September 8, 2012 at 13:49

    Jo, hade allt inte varit på väg att ta slut skulle jag ha tyckte att Ember var ganska mysigt också. Det som jag förknippar med dystopier är brist på människans fria vilja eller att samhället har gett människorna en förvrängt bild av verkligheten. Ember uppfyller ju båda kriterierna, men iofs så är det min egen definition så det behöver inte stämma överens med den allmänna definition av vad en dystopi är.

    Det stämmer nog absolut att Ember kanske inte uppmuntrade sin befolkning till att uppfinna nya saker. Fast å andra sidan så har folket allting de behöver, deras jobb verkar ju inte särskilt ansträngande och de har knappast någon industri med tanke på allt redan finns färdigt. Och just när människan inte längre behöver kämpa för mat och trygghet så har man tid för att ägna sig åt det kreativa. Och det är just det som jag finner konstigt. Hade det varit ett fattigt samhälle där man fick slita för att få mat på bordet och tak över huvudet så skulle det inte ha varit så konstigt om ingen orkade bry sig om hur elektriciteten fungerade osv. Även om samhället inte direkt uppmuntrade uppfinningsrikedom så tycker jag att betydligt fler borde ha ägnat sig åt det. Men visst är det lätt att sitta här och säga att folket i Ember är dumma som inte försökte lära sig nåt nytt när man själv inte har varit i samma situation. Vem vet, hade jag varit uppvuxen i Ember så kanske jag inte skulle ha varit lika teknisk intresserad jag heller.

    En annan sak som jag tycker är konstigt är att de inte har upptäckt elden. Har inte Ember haft någon brand alls på över 250 år? De måste ha byggt j-vligt bra brandsäkerhetssystem annars.

    Ingen fara, älskar att diskutera böcker så det är bara kul att du orkar skriva så utförliga kommentarer 🙂

     
 5. Boktjuven/ingerun

  September 7, 2012 at 13:39

  Jag har bara sett filmen som baseras på första boken, men jag tycker att det framgår att de har stoppat in folk under jorden pga någon odefinierad katastrof som de hoppas ska lösa sig efter lång tid.

  Men större delen av historien handlar om det dysfunktionella samhället, så dystopi låter inte fel för mig.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: