RSS

Landets skickligaste lönnmördare är en gnällig 17-åring?

22 Sep

En bok som innehåller lite av för mycket.

Titel: Throne of Glass
Författare: Sarah J. Maas
Serie: Throne of Glass #1
Sidantal: 404
Utgivningsår: 2012

Handling:

Celeana var till sin ringa ålder till trots en gång landets skickligaste lönnmördare. Men nu, efter att ha blivit förrådd och tvingats att arbeta som slav i gruvorna i nästan ett år är hon inte i lika bra skick längre. När prins Dorian lovar henne frihet i utbyte mot hennes tjänster är hon inte sen med att tacka ja. Men kommer hon att klara av att göra det han ber om? Att besegra 23 andra beryktade män i kampen om att bli kungens förkämpe. Att vinna tävlingen blir snart inte det enda Celeana har att tänka på. Något ondskefullt lurar i slottet, något som måste stoppas innan det blir för sent.

 

Omdöme:
Throne of Glass är ännu en bok som inte riktigt levde upp till mina höga förväntningar. Har hört väldigt mycket gott om den och jag trodde att det skulle vara en bok precis i min smak, men nej, inte riktigt.

Jag älskar att läsa om antihjältar, de får gärna vara tjuvar, lönnmördare eller bedragare, enda kravet är att de ska vara kick-ass på det de gör. I grund och botten är väl Celeana en sådan karaktär, hon är duktig men problemet är bara att jag uppfattar henne som både arrogant och dum. Istället för att vara en skicklig lönnmörderska så tycker jag mer att hon påminner mer om en bortskämd prinsessa. Hon är skrytsam, ser ner på folk, latar sig gärna i sängen, gnäller om att hon inte får gå på bal, klagar över sin mensvärk, flirtar med killar och är allmänt temperamentsfull. Min bild av skickliga lönnmördare är att de är beräknande, håller huvudet kallt och drar inte till sig uppmärksamhet. Celeana är precis tvärtom och jag har därför lite problem med trovärdigheten.

För mig så verkar det som att författaren försöker få till oss att känna att Celeana verkligen är en lönnmördare genom att ge henne blodtörstiga tankar. I de första kapitlen tänkte Celeana jämt på vilka sätt hon skulle kunna döda andra människor på. Det skulle nog ha funkat om de inte hade kommit så ofta att de istället blev tjatiga. Efter ett tag upplevde jag bara hennes tankar som tomt skryt eftersom hon aldrig gjorde något med dem.

Berättartekniken kan även finslipas en del, det är för mycket tell och för lite show. Vissa repliker är riktigt bra men det finns en hel drös som inte riktigt stämmer in i situationen. Boken berättas från flera synvinklar men det märktes så tydligt att killarna fick egna berättarröster bara för att författaren ville göra Celeana åtråvärd. Varje gång berättarrösten växlade över till Dorian eller Chaol så måste minst ett stycke av deras tankar går åt till att beskriva hur vacker och fantastiskt intressant de tycker att Celeana är. Kärlekstriangeln tyckte jag från början var helt onödig men jag måste hålla med om att Dorians känslor för Celeana är väldigt gulliga. Fick swoonkänslor för honom bara för att han är så söt.

Det jag gillar med boken är fantasymiljön och handlingen. Även om det inte direkt blev någon tävling a la Battle Royale och Celeana kickar inte alls så mycket ass som jag hade velat så tycker jag ändå att det var rätt spännande hela vägen. Mysteriet i boken var lockande och det fanns en hel del scener som var bra beskrivna.

Det märks tydligt att det här är en debutbok för författaren har försökt stoppa in väldigt mycket. Jag kan tänka mig att hennes vision var en stark och modig kvinnlig hjälte, en hjärtslitande kärlekstriangel, mörka hovintriger, magiska mysterier, spännande tävling och en grym hemlig mördare som går lös i slottet. Det blir bara för mycket på en och samma gång och istället för att blir dyka djupt ner i något av ovanstående så står man mest och skrapar på ytan av samtliga. Fördelen med det är väl att det pågår så mycket saker att det aldrig blev tråkigt, men samtidigt så lyckades jag aldrig leva mig in i berättelsen.

Ja, så lite av en besvikelse blev boken, men det beror mest på att jag hade så höga förväntningar. Tycker inte att den är dålig men den är inte fantastisk heller. Det märks att Maas verkligen försöker och att hennes berättarglädje är stor. Jag tror nog att nästa bok i serien kommer att vara berättartekniskt bättre och jag mycket väl tänka mig att läsa den när den kommer ut.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Störde mig rejält på att Celeana inte berättade för någon om Cain. Gahh, hur idiotiskt är hon egentligen?

Handling: +0,5
Spänning:+0,5
Miljö: +0,5
Karaktärer: -0,5
Berättarröst/Berättarteknik: -0,5
Trovärdighet: -0,5

Mest intressanta karaktär: Inte är det Celeana i alla fall, kanske Dorian om jag måste välja någon.
Bästa scen eller del: Balen

Andra böcker som jag kom att tänka på under läsningens gång:
Grave Mercy – Kvinnliga lönnmördare och hovintriger, plus att jag blev besviken på den också.

Betyg: 5/10

Andra versioner av omslaget

Advertisement
 

Tags: , ,

4 responses to “Landets skickligaste lönnmördare är en gnällig 17-åring?

 1. veronica

  September 23, 2012 at 18:35

  åååh jag som har sådana förväntningar på den där!

   
  • Anna - Boktycke

   September 23, 2012 at 19:20

   Men det är ju bra att du har taggat ner förväntningarna nu så kan du bli överraskad istället för besviken :p

    
 2. Bokmästarinnan och Episka kvinnan

  December 20, 2014 at 00:53

  Du borde absolut läsa Crown of Midnight. Så otroligt mycket bättre än Throne of glass! Många haltande misstag både i berättelsen, berättarspråket och karaktärerna i den förra boken, tas igen dubbelt i den här. Jag streckläste under en hel dag och nu vill jag bara ha mer! Jag läser just nu Heir of Fire och well, den har tyvärr inte riktigt börjat särskilt bra.. Men läs Crown of Midnight!

   
  • Anna - Boktycke

   December 20, 2014 at 09:47

   Åh, nu fick ju din kommentar mig att bli sugen på att läsa CoM. Den kanske hamnar med i julklappsbeställningen till mig själv nu 😀

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: