RSS

Sista boken i en väldigt mörk serie

23 Sep

Kommer Alex att få ett lyckligt slut?

Titel: Execution
Författare: Alexander Gordon Smith
Serie: Escape from Furnace #5
Sidantal: 336
Utgivningsår: 2011

Obs, handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar

Handling:

Kriget är i fullt gång och människorna är på den förlorande sidan. Alex trodde att han hade hamnat i säkerhet när han och hans kompisar blev omhändertagna av militären. Men snart upptäcker han att deras experiment för att ”lära-känna-honom-bättre” inte skiljer sig så mycket från hur han blev behandlad i fängelset. När man ser ut som ett monster så är kan det vara svårt att få andra att tro att man är god…

 

 

Omdöme:
Så har man äntligen läst sista boken i den här serien. Varje bok i serien är hemskare än sin föregångare och gillar du inte våld och död så bör du hålla dig borta från den här.

Vad jag älskar med den här serien är just att den känns som en serie. Det som Alex har gjort i de tidigare böckerna är vad som har format honom till den han är idag. Jag gillar herr Smith låter Alex tänka tillbaka på händelserna och nämner dem i konversationer. Det gör så att man verkligen känner hur mycket hela gänget har varit med om och hur mycket de har förändrats allihopa.

Vänskapen mellan Alex, Zee och Donovan är bara så himla vacker och underbar. Mer än en gång berördes jag till tårar, har ju följt karaktärerna i fem böckerna nu och blivit fäst vid dem.  Slutet är både sorgligt, lyckligt och bra på samma gång.

Mitt enda problem med boken är att den inte kom igång förrän efter cirka 100 sidor. Fick lite deja vu känsla för det var samma sak med bok nummer 3 i serien. Får bli en kort recension för jag vill inte avslöja alltför mycket av boken. Vill du ha en mörkare serie så tycker jag absolut att du ska spana in dessa böcker.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Åh Gud vad jag grät när Alex läste brevet från hans föräldrar. Och när Donovan och Simon vinkade adjö till honom i hans tankar.

Handling: +0,5
Berättarröst: +1
Karaktärer: +0,5

Mest intressanta karaktär: Alfred Furnace
Bästa scen eller del: När de var hemma hos Alex
Minnesvärt citat: ”Gee, thanks,” I said. ”I’m about to go and face the leader of an army of monsters that has torn the country, maybe the world apart, and you want me to wear bright orange leggings and a lime green poncho?”
Lucy shrugged, grabbing her own clothes and heading towards the toilets. “It could be worse, you might have had to face him wearing a dress.”

Betyg: 7/10

Andra delar i serien:
1. Lockdown
2. Solitary
3. Death Sentence
4. Fugitives
5. Execution

 

Tags: , , ,

5 responses to “Sista boken i en väldigt mörk serie

 1. Pia Svensson

  September 23, 2012 at 13:00

  Vad kul att du uppskattade inlägget! 🙂
  Hm, jag förstår inte riktigt vad du menar att jag skriver nyanserat, det verkar mera låta som att det är något negativt? Missförstå mig inte, men är inte nyanserat att man kan analysera och se olika synvinklar och perspektiv?
  Jag förstår dig när du menar att nej såklart, all fällning av träden går inte bara till böcker. Ganska liten del, precis som du nämner. Men sedan kan man tänka att saker såsom möbler och hus håller otroligt mycket längre än böcker. Nu pratar vi liksom hundratals år. 🙂 Visst, böcker kan hålla länge, men det betyder inte att de är brukbara. Det finns ju massvis av gamla böcker på museum, men de är inte direkt använda, utan mera till historiskt syfte.
  Gällande tidningar så ser jag ungefär lite samma sak som med böckerna, att det är total överkonsumtion där, tänk hur många dagstidningar det trycks varje dag i världen! :O

  Men även så är i princip allt som vi köper som inte har något fatalt viktigt syfte, överkonsumtion. Mycket tvister det finns här. 🙂

  /Pia, TheNeverEnd.blogg.se

   
 2. Pia Svensson

  September 23, 2012 at 14:26

  Hhöhöhö jo, hahah åh jag är så dålig på att läsa igenom det jag har skrivit, för när man skriver så där galet med text utan massa bilder blir ens ögon konstiga o.O

  /Pia, TheNeverEnd.blogg.se

   
 3. Helena

  May 2, 2013 at 20:29

  Nu har jag läst klart serien, så många skratt och tårar det var i sista boken. Har du förresten läst epilogen? Den finns på furnace’s hemsida.

   
  • Anna - Boktycke

   May 2, 2013 at 21:21

   Nähh, visste inte att det fanns en epilog. Måste läsas! Är den bra eller? Eller kommer den att förstöra min bild av serien? Tyckte redan att den slutade väldigt tillfredsställande.

    
   • Helena

    May 2, 2013 at 23:23

    den är väldigt kort, bara ca 20 sidor. jag tyckte inte att den förstörde men inte att den gav så mycket heller. ångrar inte att jag läste den i alla fall^^

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: