RSS

Använder du inte bilbälte så dör du

09 Oct

I alla fall enligt den här boken.

Titel: Everlost
Författare: Neal Shusterman
Serie: Skinjacker #1
Sidantal: 377
Utgivningsår: 2006

Handling:

Nick är på väg till ett bröllop och håller på att äta en chokladkaka i bilen. Allie argumenterar med sin pappa och rättar till sin blus. Ingen av dem hinner reagera när bilarna krockar med varandra. Nio månader senare vaknar de upp i en skog och en liten kille vid namn Leif berättar för dem att de har hamnat i Everlost, gränslandet mellan döden och livet. Nick och Allie har svårt att tro på honom men flera bevis senare förstår de att de faktiskt är döda. De bestämmer sig för att ta sig hem men råkar snart ut för svårigheter. Nick och Allie inser snart att det faktiskt finns värre saker än att vara död.

 

Omdöme:
Det här är den andra boken jag läser av herr Shusterman och jag måste säga att jag gillar hans stil. Everlost är en sån bok som man tänker plocka upp och läsa en liten stund men det slutar med att man sitter och läser i en tre kvart istället.

Karaktärsmässigt så tycker jag att den påminner till en viss del om Unwind, en äldre kille, en äldre tjej och en yngre kille. Känns som att Shusterman har en förkärlek för just den kombinationen. Tyvärr så tycker jag inte att karaktärerna stack ut tillräckligt mycket. Nick tyckte jag var rätt mesig i början men han växte i mina ögon mot slutet. Allie tyckte jag för det mesta var väldigt irriterande men jag uppskattar att hon är modig och att hon försöker gottgöra sina fel när hon märker att hon själv har begått misstag.

Handlingen var helt klart bokens största styrka. Man vet aldrig vad som kommer att hända härnäst och jag älskar hur författaren knyter ihop så många lösa trådar. Han lägger hela tiden ut små ledtrådar och detta på ett så skickligt sätt att man inte ens fattar att de är ledtrådar. När tvisterna avslöjas sitter man där helt förvånad samtidigt som man tänker: ”Men åh, varför såg jag det inte innan?” Jag älskar att bli överraskad av händelseförloppet i en bok och Everlost lyckades verkligen med det.

För bara två till tre veckor sen så trodde jag att författaren var en one-hit-wonder och är känd bara på grund av Unwind. Men nu i efterhand så ser jag att han har publicerat över 20 böcker och över 50 noveller. Dessutom har han även skrivit manus till Original Disney Channel Movie. Puh, han har verkligen legat i en hel del. Känns ganska konstigt att jag bara för en månad sen knappt visste att han fanns.

Har ni inte läst något av Neal Shusterman tidigare så tycker jag att ni ska göra det. Personligen så tycker jag inte att de är så fantastiska som många säger men jag tycker absolut att de är bra och läsvärda. Är ni trötta på böcker med förutsägbar handling så ska ni definitivt testa något av honom.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Hade verkligen ingen aning om att McGill var Marys brorsa! Blev verkligen förvånad!
 • Tänkte inte alls på att mynten betydde något. Gud så ond Mary är!

Handling: +1
Tvister: +1

Mest intressanta karaktär: Spoiler [McGill]
Bästa scen eller del: Spoiler [Ombord på McGills båt]

Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. Everlost
2. Everwild
3. Everfound

 

Tags: , , ,

5 responses to “Använder du inte bilbälte så dör du

 1. Nella

  October 9, 2012 at 18:20

  Hörde talas om honom för något år sedan men hade ingen aning om att han skrivit så mycket, trodde bara att det var den här serien och Unwind. Båda verkar hur som helst bra, ska definitivt läsa dem i framtiden 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   October 9, 2012 at 19:30

   Gör det! Unwind tycker jag är lite bättre och råare så den kommer du nog att gilla 🙂

    
 2. Sofia

  October 9, 2012 at 19:02

  Väldigt ranom fråga och hoppas du kan svara på den! Hehe 🙂
  Jag har sökt runt lite efter Clockwork Princess, bok 3 i The Infernal Devices serien (vet att boken kommer ut 2013, men tänkte förhandsboka). Men min fråga är alltså vad jag märkt så kommer den bara finnas i inbundet format? Eller har jag fel, brukar man kunna beställa i storpocket (som jag har alla andra böcker i) eller får jag helt enkelt nöja mig med det inbundna formatet? För jag har för mig att författare kan ändra hit och dit med sina bokformat…och de jag hittar just nu är i de inbundna formatet…:/

   
  • Anna - Boktycke

   October 9, 2012 at 19:32

   Är inte 100% säker men Clockwork Princess kommer förmodligen att släppas som storpocket också, annars blir jag (och många andra fans) sura. Det är fortfarande en lång tid kvar tills utgivningsdatumet och förlagen har väl bara inte gjort klart allt än. De andra formaten dyker nog upp såsmåningom 🙂

    
 3. Ella

  October 9, 2012 at 19:41

  Svar: Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om The Maze Runner – jag tyckte första delen var väldigt seg men slutet var riktigt spännande… 😉

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: