RSS

En deckare i precis min smak

25 Nov

Gillar du mordgåtor kommer du att älska den här boken!

 

Titel: Ten
Författare: Gretchen McNeil
Sidantal: 294
Utgivningsår: 2012

Handling:

Meg ville egentligen inte följa med till ön och festa där över helgen men som vanligt så kunde hon inte säga nej till sin bästis Minnie. Inte bättre blir det när så fort de kommer till ön så visar det sig att hennes hemliga kärlek, T.J., som hon har dissat för Minnies skull är också där. En storm bryter loss vilket gör att de 10 tonåringarna blir fasta på ön. Ingen trodde att det var någon fara tills de börjar dö en efter en…

 

 

Omdöme:
Ett gäng främlingar på en öde ö utan möjlighet att kontakta omvärlden och bland dem går en seriemördare. Jaaaa! Jag fullkomligt älskar den här typen av deckare. Ge mig mer tack!

Och nu till boken då. Början var rörig då alla tio karaktärerna introducerades och jag fick bläddra fram och tillbaka för att ha koll på vilka alla var. Det visade sig vara väl investerad tid för när morden började så blev det riktigt spännande och jag kunde verkligen inte slita mig ifrån sidorna. Läste ut boken i ett enda svep trots att jag visste att jag skulle lida av sömnbrist på morgonen för att jag var bara tvungen att ta reda på vem mördaren var.

Karaktärsmässigt så önskar jag att det hade varit starkare. Eftersom takten var så snabb och handlingen så lockande så kom karaktärerna i skymundan. Man hann inte riktigt lära känna dem och i början förstod jag mig inte alls på varför Meg betedde sig som hon gjorde trots att man befann sig i hennes huvud. Det var inte förrän efter halva boken som jag förstod varför hon och Minnie var kompisar.

Som alltid när det kommer till deckare så är det svårt att få till trovärdigheten. I och för sig har jag aldrig varit i samma situation och jag kanske skulle ha betett mig exakt likadant som personerna i boken. Vill inte avslöja för mycket men jag är väldigt imponerad av mördaren i alla fall. Det är inte lätt att vara en seriemördare, speciellt när man måste mörda folk på ett visst sätt också.

Jag lyckades inte lista ut mördarens identitet vilket jag tycker är toppen. Visst, jag hade mina misstankar men jag var aldrig 100% säker. Gillar verkligen vilospåren som författaren har lagt ut. Det är en av anledningarna till varför boken är så himla spännande.

Boken sägs förresten vara inspirerad av Agatha Christies And then there were none (sv. Tio små negerpojkar). Jag har läst den boken också men det var för länge sedan så jag minns knappt något av den längre så jag kan tyvärr inte säga hur lika böckerna är.

Letar ni efter en mordgåta så tycker jag att ni ska kasta er över boken på direkten. Ten är en av de mest spännande böckerna jag har läst i år och jag rekommenderar den verkligen.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag tyckte först att Ben var en idiot som inte kollade efter nötter i sin mat. Är man så allergisk så är man supernogrann, speciellt om maten är lagad av fulla tonåringar. Fast i och för sig så fick det sin förklaring eftersom han bara fejkade sin död.
 • Alltså, var det ingen som kände den riktiga Ben? Tom dödade alltså Ben och låtsades vara honom. Vivian och Lori gick väl på samma skola honom? Även om de inte direkt var kompis med honom så måste de väl ändå känna igenom honom?

Handling: +1
Spänning: +1
Berättarröst: +0,5
Språk: +0,5

Mest intressanta karaktär:
Mördaren haha, det krävs skicklighet för att göra det som hen gör.
Bästa scen eller del: När de var i andra huset

Betyg: 8/10

 

Tags: , ,

5 responses to “En deckare i precis min smak

 1. Lisa

  November 25, 2012 at 15:29

  Vill verkligen läsa den här boken! Särskilt efter din positiva recension 🙂

   
 2. Ebba

  November 25, 2012 at 17:32

  Låter grymt intressant!

   
 3. Lena

  November 25, 2012 at 18:49

  Verkar vara många som gillar denna. Kanske något att läsa?

   
 4. Dola

  November 25, 2012 at 19:35

  Finns den på svenska?
  Vill hellre ha den på svenska, jag förstår mer då 😀
  Men det är alltid kul att läsa på original språk.

   
  • Anna - Boktycke

   November 25, 2012 at 21:53

   Tror tyvärr inte att den finns på svenska, men det kan ju hända att något svenskt förlag bestämmer sig för att översätta den 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: