RSS

Människokloner som tjänare

02 Dec

Människans bästa vän är en människoklon? 

BetaTitel: Beta
Författare: Rachel Cohn
Serie: Annex #1
Sidantal: 304
Utgivningsår: 2012

Handling:

Elysia är den första lyckade betaversionen av en tonårsklon. Direkt från första början får hon lära sig att hon skapades för att tjäna människorna på paradisön Demesne där klonerna tillverkas. Tack vare sin perfekta kropp och vackra ansikte blir Elysia snabbt uppköpt av guvernörens fru trots att hon fortfarande en prototyp. Hos sin nya familj och ägare upptäcker hon att hon är en mästare på att simma så hennes first, den döda människan hon är klonad från, måste vara en atlet. Elysia vet om att hela hennes existens går ut på att tjäna människor och att hon som klon inte ska ha några känslor. Men ibland när hon simmar får hon minnesglimtar av en vacker pojke av med gyllenbrun hy och hon vet att det är ett minne från sin first som hon inte borde ha. Elysia inser att hon är en defekt klon, och defekta kloner fångas in och blir eliminerade.

Omdöme:
Den här boken har jag velat läsa sen jag såg det vackra omslaget, det är bara så snyggt. Och det bästa är att modellen på bilden faktiskt föreställer huvudrollen i boken så omslaget har faktiskt något med bokens handling att göra.

Början fångade mig direkt, jag skulle bara testläsa ett par sidor men kunde inte slita mig loss. När jag var på jobbet så räknade jag ner timmarna tills när jag kunde åka hem och plocka upp boken igen. Jag är fascinerad av paradisön de lever på och hur klonerna behandlas. Eftersom Elysia är så vacker så får hon rollen som sällskapspartner. De behandlar henne väldigt väl men gör det samtidigt klart att hon är en tjänare. Jag tycker egentligen inte att hennes familj/ägare är onda på något sätt, kulturen har blivit så och kloner ska vara känslolösa. Elysia är som ett mer utvecklat husdjur.

Elysias berättarröst gillar jag supermycket i början. Hennes personlighet är så gullig och naiv i början och det är kul att läsa om hur hon lär sig nya saker om världen. De andra karaktärerna kändes trovärdiga och levande, speciellt Ivan som var som en bror/kompis/ägare till Elysia. Tahir är favoriten och jag tycker att det är synd att han inte är med lika mycket som jag hade velat.

Handlingen trodde jag från början skulle vara en typisk dystopiromans, det vill säga tjej lär känna någon kille från en rebellgrupp och i slutet av boken bestämmer hon sig för att lämna den trygga men orättvisa staden för att sälla sig till revolutionen. På sätt och vis så hade jag rätt, men det hände flera saker som jag inte alls kunde förutse och blev jättechockad. Det var verkligen längesen jag läste en bok med så många tvister, i slutet kom de bara BAM, BAM, BAM! Fick läsa om styckena flera gånger för jag trodde att det var jag som hade läst fel.

Om vi ska ta upp några negativa saker med boken så tycker jag att det ibland var alldeles för mycket beskrivningar. Det var någon fest där mer än en sida gick ut på att beskriva vilka taklampor och tavlor det fanns i salen. Säkert intressant för de som är konstintresserade men för mig var det rätt segt.  Sedan var det även ett par stora ”tvister” som var så förutsägbara att jag inte ens vet om de var menade att vara tvister. Plus när det var cirka 50 sidor kvar av boken så slutade i princip alla karaktärer att vara älskvärda, inklusive Elysia, och blev bara mörka och jobbiga att läsa om.

Konceptet med klonade människor som tjänare tycker jag är riktigt intressant. Jag fattar dock inte varför originalmänniskokroppen försvinner genom processen. Är inte kloning en kopiering? Här är det ju mer som en ersättning. Av någon anledning fick jag för mig att Elysia var en cyborg/robot så jag blev förvånad när hon åt och behövde andas. Men hon är ju faktiskt en mänsklig klon, det vill säga att hon är precis som en vanlig människa förutom att hon har ett chip opererat i hjärnan och ska inte kunna känna några känslor.

För att sammanfatta det hela så tycker jag att det är en väldigt bra bok med ett intressant koncept. Det är lite saker som jag tycker är en aning ologiska men de tar inte så mycket plats så jag tänker inte ge boken minuspoäng för det. Karaktärerna är bra men blir lite för jobbiga i slutet. Det finns en hel del tvister i boken, vissa väldigt förutsägbara men andra kom verkligen som en blixt från klar himmel. Är ni sugen på en lite annorlunda dystopi så plocka gärna upp Beta.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Både att Tahir var en klon och att Audinen var killen i Elysias minnen var ju så superuppenbart. Men däremot så anade jag aldrig att Ivan skulle våldta Elysia och att Elysia skulle döda honom. Ännu mindre anade jag att Elysia skulle bli gravid och att hennes first är fortfarande vid liv. OMG, snacka om att bli chockad!

Karaktärer: +0,5
Koncept: +0,5
Handling: +0,5
Berättarröst: +1
Tvister: +0,5

Mest intressanta karaktär:
Tahir
Bästa scen eller del: Veckan med Tahir

B8Betyg: 8/10

 

Tags: , , ,

12 responses to “Människokloner som tjänare

 1. Johanna

  December 2, 2012 at 15:10

  Sv: Unspoken recenison finns ute nu 🙂 : http://boktjejerna.devote.se/blogs/23461245/unspoken.htm#WriteComment

  Kanske inte världens bästa, men den förklarar i stort sett hur jag känner för boken i alla fall 🙂

   
 2. Sara - en bokblogg

  December 2, 2012 at 15:37

  En bok jag är sugen på! Jag har läst mycket om handlingen och hoppas att den är super! 🙂

   
 3. Fia Filur

  December 2, 2012 at 15:44

  Trodde detta var en fristående bok först. Vet du hur många delar som är planerat?

   
  • Anna - Boktycke

   December 2, 2012 at 18:09

   Ingen aning, men det är ju poppis med trilogier så jag chansar på det.

    
 4. Rebecca

  December 2, 2012 at 16:44

  Oj, vad roligt! 🙂
  Tänker definitivt försöka att läsa den här boken inom snarast framtid.

   
  • Anna - Boktycke

   December 2, 2012 at 18:10

   Gör det! Hoppas att du kommer att gilla den isf!

    
 5. Johanna

  December 2, 2012 at 18:06

  Sv: Det tycker jag verkligen att du borde göra 😀

   
 6. Ebba

  December 2, 2012 at 18:47

  Den verkar jättecool! 😀

   
 7. Andrea :D

  December 2, 2012 at 22:08

  Åh,önskar mig denna i julklapp och hoppas verkligen att jag får den 😀

   
 8. Linnea

  May 23, 2013 at 09:33

  Jag läste ut Beta igår och jag håller fullständigt med dig om slutet! OMG. Jag kan inte vänta till nästa bok! Något jag inte gillade med den var Ivans karaktärsutveckling. Han var en av mina favoriter och det förstördes helt i slutet, vilket var lite tråkigt. Men en superbra bok, verkligen! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   May 23, 2013 at 18:49

   Ja, eller hur! Blev superchockad av Ivans utveckling. Gillade honom riktigt mycket i början också.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: