RSS

Hälsningar från helvetet

26 Dec

Ibland är mardrömmarna inte bara på låtsas

Girl of NightmaresTitel: Girl of Nightmares
Författare: Kendare Blake
Serie: Anna #2
Sidantal: 332
Utgivningsår: 2012

(Obs, spoilers från tidigare delar kan förekomma i handlingsdelen)

Handling:

Trots att flera månader har gått sedan Anna har försvunnit så kan Cas inte släppa greppet om henne. Hon offrade sig själv för att rädda honom och hans vänner och för varje dag som går så saknar han henne ännu mer. Thomas och Carmel hjälper honom i hans spökjakter men snart blir hans tankar på Anna så starka att de sätter både honom själv och andra i fara. Överallt ser han spår av en torterad Anna och han tror att hon hemsöker henne. Det finns bara en sak att göra, han måste få tillbaka henne till den levande världen. Det finns dock två problem: 1. Han vet inte hur han ska göra. 2. Det finns andra som helst se till Anna stannar där hon är…

Omdöme:
Att ha en serie på tre böcker är ju väldigt inne just nu så jag är förvånad över att Anna-serien bara består av två böcker. Den här boken är alltså den sista i serien.

Tyvärr måste jag säga att jag inte tycker om Girl of Nightmares lika mycket som jag tycker om Anna Dressed in Blood. Det finns flera skäl och det mest självklara av dem är att min favoritkaraktär inte är med i så mycket av boken. Sedan tycker jag även att takten är väldigt långsam och jag föredrar mer actionfyllda böcker. Sen kan det helt enkelt bero på att jag inte längre tycker att konceptet är färskt längre och känner inte alls samma fascination som jag gjorde med första boken.

Nog talat om varför jag inte uppskattar boken så mycket. Det som jag fortfarande tycker är bra är Cas berättarröst och att man får historien berättad från en manlig synvinkel. I mina öron så lät han trovärdig och jag tänkte inte att det låg en kvinnlig författare bakom hans karaktär. Varken Thomas eller Carmel gjorde ett djupt intryck på mig och jag kom knappt ihåg vad de hette dagen efter jag hade läst klart boken. Samma sak med nykomlingen Jestine. De hade potentiell men det blev aldrig mer än halvljummet för mig.

Sen måste jag säga att Cas är hur störd som helst! Om och om igen ser han groteska versioner av Anna och han bara ”Åh, kom hit, jag saknar dig.”  Mhm, ett ruttnande lik med blödande ögon och krälande maskar i kinderna är ju precis vad man vill mysa med.

Den mest spännande delen var helt klart slutet då det äntligen hände saker. När slutet väl kom var jag helt paff för jag ville läsa mer. Kändes som att man åkte en berg-och-dalbana där vagnen stannade innan man hade åkt hela nerförsbacken. Slutet kom helt enkelt för snabbt. Vill jättegärna läsa en epilog eller något liknande för jag vill veta hur det gick för Cas och gänget sen.

Sammanfattningsvis en ganska bra bok men inte lika bra som sin föregångare. Gillar man Anna Dressed in Blood (eller Anna klädd i blod som den heter på svenska) så ska man absolut läsa den här.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag hade så många olika teorier om hur boken skulle sluta haha. En av dem var givetvis att Cas skulle låta Anna gå vidare. En annan var att Cas skulle dö och återförenas med Anna. En tredje var att Jestine skulle dö i underjorden och Anna skulle ta över hennes kropp så att hon och Cas skulle vara spökjägare tillsammans. Gillar att Blake inte är rädd för att skriva ett sorgligt slut. Bådar gott för hennes framtida böcker tycker jag.

Takt: -0,5
Handling: +0,5
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Anna
Bästa scen eller del: Slutet

B5.5Betyg: 5,5/10

Tidigare böcker i serien:
1. Anna Dressed in Blood (sv. Anna klädd i blod)
2. Girl of Nightmares

 

Tags: , , ,

2 responses to “Hälsningar från helvetet

 1. Rebecca

  December 26, 2012 at 20:36

  Tyckte också att slutet var helt okej efter att ha funderat ett litet tag över det. Först blev jag lite sur, för att jag ogillar olyckliga slut i ren allmänhet, men tyckte sedan som du sa att det var vågligt av författaren att ta det steget i stället för det mer vanliga 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 27, 2012 at 22:16

   Ja verkligen! Gillade verkligen att man aldrig riktigt var säker på hur det skulle sluta till skillnad från många andra böcker.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: