RSS

Här sitter jag och skrattar

08 Jan

Överdrivet men väldigt humoristisk.

Häg ligger jag och blöderTitel: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Sidantal: 252
Utgivningsår: 2010

Handling:

Maja har fortfarande inte vant sig vid att hennes föräldrar numera är skilda och att hon har alldeles för lite kontakt med mamman. Inte ens när Maja sågar av sig en bit av tummen ringar hon tillbaka. När det är dags för Maja att hälsa på sin mamma upptäcker hon att lägenheten står tomt och mamman är spårlöst försvunnen. Mitt i all besvikelse träffar hon grannpojken Justin och de två inleder ett förhållande som hon inte riktigt förstår sig på heller. Kan kärleken vara den enda vägen ut ur mörkret som håller på att omsluta Maja?

 

Omdöme:
Är det något svenska ungdomsförfattare är bra på så är det att få till en superrolig och explosiv berättarröst. Johanna Lindbäck, Johanna Thydell, Lisa Bjärbo, Sanne Näsling och nu kan jag skriva upp Jenny Jägerfäld på listan också. Humorn är härlig och boken fick mig att le flera gånger.

En annan sak som jag personligen tyckte var jättekul var att en del av berättelsen utspelade sig i Norrköping som är min studentstad. Så himla roligt när man känner igen gatunamnen (Maja gick förbi mitt studentboende! ) och att hon besökte samma bar som jag själv har gjort. Nostalgi på hög nivå!

Som sagt så gillar jag berättarrösten men Maja som karaktär gick tyvärr inte hem hos mig. Jag förstår att hon är ledsen och hon är så desperat efter uppmärksamhet från sin mamma att hon skadar sig själv. Jag har själv aldrig varit i samma situation så det kanske inte är helt konstigt att jag inte kan sympatisera med henne. Tycker att det var så dumt av henne att hålla på och ljuga för sin pappa och strula runt med en kille som hon knappt känner. Dessutom är hon ju klantigare än vad jag är. Hur kan man skada sig själv, medvetet eller omedvetet, så mycket inom en vecka?

Handlingen tycker jag är rätt unik för jag har inte läst något liknande. Tröttnade dock på det vid slutet men första halvan av boken då man fortfarande inte visste vad som hade hänt med mamman var rätt så bra. Boken vann Augustpriset 2010 och jag kan förstå varför.

Kort sagt, en läsvärd och rolig bok med en jobbig huvudkaraktär. Fattar man tycke för Maja så tror jag att man kommer att älska den här boken. Jag nöjer mig med att tycka att den är bra.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Förstod de inte att morsan var sjuk tidigare? Nu för tiden så hittar man ju så mycket information online så jag tycker att det är lite konstigt. Fast det kanske bara är jag tycker att det är intressant att läsa om olika (socialt)funktionsnedsättande störningar för att se om de stämmer in på personerna jag känner :p

 

Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Karaktär: -0,5

Mest intressanta karaktär:
Mamman haha
Bästa scen eller del: Mammans brev

B6.5Betyg: 6/10

Läs även Fia Filurs recension.

 

14 responses to “Här sitter jag och skrattar

 1. Rebecca

  January 8, 2013 at 19:31

  Kunde inte i heller riktigt sympatisera med Maja. Det var det som drog ner betyget för mig en aning. Tyckte dessutom hon var lite dum. Hon låtsas ju för sin pappa och allting att hennes mamma inte är försvunnen och håller det hemligt. Jag vet att jag låter lite paranoid men tänk ifall det verkligen hade hänt något hemskt med henne liksom :/

  Tyckte verkligen om hela scenen då hon var på festen som hon inte var bjuden på 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   January 8, 2013 at 19:36

   Det var det jag tyckte drog ner på betyget. Att Maja ljög och inte berättade vad hon egentligen kände. Visserligen så brukar inte alla tonåringar öppnar upp sig för sina föräldrar men hon var ju lite extrem.

    
 2. Miriam - Schitzo-Cookie http://schitzo-cookie.blogspot.se

  January 8, 2013 at 20:41

  haha va skön spoiler/randomkommentar ^^

   
 3. Yrsha

  January 8, 2013 at 20:49

  Jag läste “Här ligger jag och blöder” för inte så länge sedan och jag kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag tyckte om boken. Jag tyckte väl mestadels inte om den, jag är något år äldre än Maja och kunde inte känna igen mig och förstod inte varför hon gjorde som hon gjorde.
  Bra recension! 🙂
  Jag älskar när en bok rör sig i ens hemtrakter. Eller när de ens nämner Sverige i utländska böcker. (går själv i skolan i Norrköping för tillfället, det var bland det roligaste med den här boken tyckte jag)

   
  • Anna - Boktycke

   January 8, 2013 at 22:11

   Ja, Norrköping ❤ Har inte varit där på 2 år nu. Saknar verkligen strömmen, studentlivet och viktigast av allt, semlorna på Bagarstugan (vet inte ens om den finns kvar)!
   Vad kul att du går i skolan där, tycker att Norrköping är en väldigt fin stad.

    
 4. Carro

  January 8, 2013 at 21:11

  Jag tyckte å andra sidan att Maja var det bästa med boken, hon kom som en frisk fläkt! Däremot hade jag hört så mycket bra om boken att mina förväntningar inte uppfylldes, för mig blev det också mest en helt vanlig bok..

   
  • Anna - Boktycke

   January 8, 2013 at 22:16

   Inte kul när förväntningarna förstör, händer mig rätt ofta också :/

    
 5. Fia Filur

  January 8, 2013 at 21:13

  Kände du inte igen dig i mamman? Det gjorde jag … 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   January 8, 2013 at 22:14

   Haha, ah jo i läsandet kanske :p Men tänk att prioritera läsningen framför sitt eget barn usch.

    
 6. bokmary

  January 8, 2013 at 23:51

  När jag läste den (var i och för sig ett tag sedan nu) tänkte jag inte alls på att hon kanske skadade sig med vilje. Trodde bara att hon var osedvanligt klantig. Men man får väl aldrig reda på säkert om det är det ena eller andra?

   
  • Anna - Boktycke

   January 9, 2013 at 09:45

   Jag tyckte att det var rätt tydligt i texten att hon sågade av sin tumme med vilje, men såret i pannan och stickorna i foten kom från hennes klantighet. Så tolkade jag det iaf 🙂

    
 7. stina liffner

  September 18, 2013 at 18:48

  Men det är ju ingen sjuckdom mamman har, och blev ganska besviken hur man beskrev assperger syndrom. Låter på boken som dom med det är fixerade robbotar eller något.

   
  • Anna - Boktycke

   September 18, 2013 at 18:53

   Okej, ingen sjukdom men en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning då. Är inte så insatt i de rätta termerna så du får ursäkta misstaget 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: