RSS

En vacker katastrof

15 Jan

Min första New Adult-bok?

Beautiful disaster

 

Titel: Beautiful Disaster
Författare: Jamie McGuire
Serie: Beautiful #1
Sidantal: 416
Utgivningsår: 2011

Handling på tre meningar:

Abby flyttade till en ny stad med sin bästis America för att lämna sitt stökiga liv efter sig. Hon hade planer på att börja om som en snäll flicka men så träffar hon på Travis, skolans okrönte prins och ”mot sin vilja” börjar bo hos honom. Detta är början på ett förhållande som både är vackert och katastrofalt.

 

 

Omdöme:
Ärligt talat så vet jag inte riktigt vad jag tycker om den här boken. När jag väl läste den var jag helt fast och kunde inte slita mig loss från sidorna fastän trovärdigheten med den här boken är ungefär lika med noll. Jag tänker lista några av de saker som jag reagerade på i slutet av recensionen men först tänker jag berätta vad jag uppskattade hos den.

Travis! Det finns bara en enda intressant karaktär i hela boken och det är Travis, vår superheta sexmaskin till playboy som dessutom slåss lika bra som Bruce Lee och är smartare än Einstein. Trots att jag egentligen inte vill så gillar jag honom väldigt mycket. Hans aggressivitet, svartsjuka och besatthet av Abby är helt klart det som drev historien framåt. Hade hans funnits på riktigt så skulle jag definitivt stämt honom som en framtida kvinnomisshandlare men det är verkligen lätt att falla för hans charm.

Förutom Travis så tycker jag att resten av karaktärerna är rätt så bleka, till och med huvudpersonen Abby. Man får knappt veta något om hennes bakgrund och även om man befinner sig i hennes huvud under hela boken så känner jag inte henne. Bästisen America tycker jag gör slut med sin kille för helt fel saker och jag fattar inte heller om hon vill att Abby ska vara med Travis eller inte. Parker som är Abbys andra kärleksintresse begrep jag mig inte heller på, men mer om det kommer senare.

Hela handlingen kretsar kring Abbys och Travis förhållande, hur de träffas och sedan hur deras liv vävs ihop på gott och ont. Jag förstår absolut varför Abby är attraherad av Travis och kemin mellan dem är så bra gestaltad att till och med jag som läsare känner det. Gillar verkligen första delen av boken då de inte riktigt visste var de hade varandra och fortfarande var osäker på sina känslor. Mycket swoon-moments där 🙂

Och nu till de saker som jag inte fann helt trovärdiga

1. Varför har inte Travis blivit avstängd från skolan eller arresterad
Han slår folk blodiga i matsalen. Går bersärksgång i klassrum och pajar flera möbler. Han har varit nära att döda folk flera gånger men inte enda gång har han blivit arresterad. Är polisen verkligen så maktlösa i USA?

2. Abby och Americas ekonomi.
Hur har Abby och America råd med att köpa nya klänningar inför varje fest och dessutom går till frisören, manikyren, pedikyren och allt möjligt lyxigt? Är inte de fattiga studenter?

3. Varför är Parker intresserad av Abby?
Parker vet hur våldsam Travis är och att han gillar Abby. Ändå så fortsätter han att närmar sig Abby och är hur kär i henne som helst utan någon anledning. Det känns så himla typiskt att eftertraktade killar i skolan ska falla för huvudrollen så fort de ser henne.

Okej, det var alla punkter jag tänker lista men de är bara en bråkdel. Jag förstår varför så många älskar den här boken men själv är jag alldeles för kritiskt för att tycka att den är mer än bra. Underhållande och fängslande är den onekligen och hade det inte varit för de logiska luckorna så kunde den mycket väl ha blivit en ny favorit. Det ska tydligen komma en uppföljare med titeln Walking Disaster och ska handla om samma sak fast från Travis PoV. En annan intressant sak är att boken kommer att ges ut på svenska i år av förlaget Kalla kulor med titeln Underbara helvete.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Genom hela boken så väntade jag bara på att Travis skulle döda någon eller börja slå Abby. Som tur så hände inte det men jag tycker fortfarande att hans besatthet av Abby är läskig. Undrar om deras giftermål kommer att hålla.

Handling: +1
Berättarröst: +0,5
Spänning: +0,5
Travis: +0,5
Logiska luckor: -1

Mest intressanta karaktär:
Travis
Bästa scen eller del: När de var hemma hos Travis första gången

B6.5Betyg: 6,5/10

Andra böcker i serien: (De är kompanjonsböcker så man behöver inte läsa dem i ordning)
1. Beautiful Disaster
2. Wallking Disaster

 

Tags: , , ,

14 responses to “En vacker katastrof

 1. Fanny

  January 15, 2013 at 19:04

  Vet du vilket datum den ska komma ut i svenska? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   January 15, 2013 at 19:44

   Preliminärt så kommer den ut den 15:e maj

    
   • Fanny

    January 16, 2013 at 18:56

    Okej, tack så mycket! 🙂

     
 2. Daniella Mujic

  January 15, 2013 at 22:28

  En intressant sak är att författaren själv säger att Travis är baserad på en kille som hon var kär i under högskoleperioden, Shepley är också baserad på en verklig person. Abby baseras tydligen på författaren själv, åtminstonde till utseendet och författaren säger själv att mycket av boken baseras på en del av hennes erfarenheter från den perioden med en hel del fiction tillblandat. Travis lya fanns tydligen i verkligheten och såg ut exakt som i boken.
  Jag gillade boken. Inte världens bästa litterära verk men jag lät mig slukas av känslorna. Och jag menar inte bara kärleken utan även irritationen och mycket annat. Kan inte vänta till Walking disaster…

   
  • Anna - Boktycke

   January 16, 2013 at 09:25

   Oj, låter läskigt att Travis är baserad på en riktig person tycker jag. Han är så aggressiv och våldsam så jag skulle nog inte vilja lära känna honom i verkligheten. Planera också att läsa Walking Disaster, är dock lite orolig för att den kommer att ändra min bild av Travis, jag gillar ju att han är lite oberäknelig och mystisk. Fast man kanske gillar honom ännu mer när man förstår hur han tänker 

    
 3. Maria

  January 21, 2013 at 17:40

  Trovärdighet är kanske inte den här bokens styrka… Jag vet att många fullkomligt älskar den, låter sig svepas med av “passionen” och har överseende med bristerna, men jag kan bara inte. Det är verkligen inte min typ av bok (jag behöver uppenbarligen en smula logik och trovärdighet :P) och jag kan inte låta bli att tycka att den är så fruktansvärt dålig. Så att den ska komma på svenska är bara sorgligt i mina ögon.

   
 4. Lucy

  May 4, 2013 at 23:44

  Läser den här nu och håller med dig i allt du säger! Dock tror jag att Parker är intresserad av Abby för att hon var den enda som Travis inte kunde få i början, för att göra Travis arg/avundsjuk, visa att han hade något som inte Travis kunde få, och inte för att han faktiskt gillar henne på det sättet.

   
  • Anna - Boktycke

   May 5, 2013 at 12:39

   Ah, kanske det, jag uppfattade dock aldrig som att det fanns så mycket rivalitet mellan Parker och Travis innan Abby kom in i bilden. För mig kändes det som att Parker gillade Abby innan hon började umgås med Travis.

    
 5. Carro

  May 11, 2013 at 16:55

  Kan inte heller släppa att det är precis sådär som de mest tragiska relationerna börjar, med en kille som vill ha absolut kontroll. Över allt.
  Och på något sätt tycker jag att alla som läser den här boken borde reagera.. Men inte någonstans i den här boken står det att den sortens relation är fel, till och med Abbys bästa vän uppmuntrar till den.

   
  • Anna - Boktycke

   May 11, 2013 at 21:08

   Jag hoppas verkligen att alla tjejer som älskar den här boken är medveten om hur sjuk Travis är trots hans charmiga sidor och inte önskar sig en pojkvän som honom.

    
 6. Dola

  May 27, 2013 at 19:35

  Har för några dagar sedan läst ut Underbara helvete, fast på svenska. Och du skriver att det finns en till del i serien. Vet du om den kommer ut på svenska och i så fall när?
  Skulle väldigt gärna vilja läsa den. 😀

   
  • Anna - Boktycke

   May 27, 2013 at 19:46

   Har ingen aning om Wallking Disaster kommer ut på svenska eller inte tyvärr 😦

    
 7. Azet

  March 18, 2015 at 18:02

  Lägg Av nu.Kom igen alltså.Boken är bara så fullständigt fantastisk och Travis Maddox är en av mina favorit bad-boys.

   
  • Anna - Boktycke

   March 18, 2015 at 18:14

   Tja… om man gillar våldsamma, överkontrollerande och svartsjuka killar så visst 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: