RSS

Blodig magi

20 Jan

Glöm trollstavarna, här är det blod som gäller!

Blodsmagi av Tessa GrattonTitel: Blodsmagi (eng. Blood Magic)
Författare: Tessa Gratton
Serie: The Blood Journals #1
Sidantal: 381
Utgivningsår: 2013 (original 2011)

Handling:
Allting förändrades för Silla den dagen hon kom hem och hittade sina föräldrar i en blodpöl. Vad än polisen säger så vägrar hon tror på att hennes pappa har skjutit mamman och sedan begått självmord. En tid efter föräldrarnas död får hon hem ett paket som en trollformelsbok, skriven av hennes far. Nyfiken testar hon dem och till hennes chock så fungerar dem.

Nicholas hatar sin styvmor och vill gärna glömma bort sin förflutna med en galen mamma som lärde honom blodsmagi. När familjen flyttar in i morfars hus bredvid kyrkogården kommer han i kontakt med Silla och även med magin på nytt.

Det hela började med oskyldiga experiment, men sedan blev det blodigt allvar.

Omdöme:
Den här boken har jag velat läsa väldigt länge och när jag såg att den skulle komma ut på svenska blev jag riktigt glad. Med tanke på att jag själv har skrivit en urban fantasy där magisystemet baseras på blod så är jag väldigt nyfiken på hur Tessa Grattons värld ser ut.

Är du rädd för blod så är den här boken inget för dig. Det är mycket vissa knivar, djupa snittar och blod som tränger ut ur sår bland sidorna. Jag med min morbida fascination tycker att det känns både kusligt och lockande på samma gång. Boken får mig att rysa med en skräckblandad förtjusning och det är inte ofta böcker lyckas göra det.

Både Silla och Nicolas är mörka karaktärer och det är egentligen inte så konstigt att de attraheras av varandra. Det är inte insta-love tack och lov men deras relation gick väl ändå lite för snabbt framåt för min smak. Relationen mellan Silla och hennes bror tycker jag nästan är mer intressant för den känns mycket mer naturlig.

Stämningen är väldigt mörkt och det här är ingen bok man läser för att bli glad. Silla och Nicolas är väldigt deppiga bägge två och jag har fullt förståelse för varför de känner sig som de gör. Dock så var de en aning för deprimerade vilket gör att jag inte kan älska dem totalt.

Först så förstod jag inte alls vad Josephines dagboks hade med handlingen att göra och tyckte nästan att de var lite störande när dök upp lite då och då. Men allt eftersom berättelsen skred framåt så blev de mer och mer intressanta och i slutet tyckte jag att de band ihop berättelsen väldigt bra. Litegrann som Jellicoe Road om ni har läst den boken.

Magisystemet som jag var mest nyfiken på kändes lite ofullbordat. Personligen så gillar jag när det finns tydliga regler för hur det fungerar och här skrapade man bara på ytan. Förhoppningsvis så kanske man får reda på mer i nästa bok.

Jag var rädd att boken skulle sluta i en jobbig cliffhanger men som tur var så gör den inte det. Är väldigt nyfiken på vad nästa bok ska handla om och jag hoppas att B. Wahlstöms kommer att ge ut den på svenska också.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Haha, jag trodde också att det var Lillith som var den skyldiga först! Men sen när de började misstänka henne så fattade man att det inte kunde vara hon för karaktärerna kan ju inte ha rätt på en gång J

 

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5
Koncept/stämning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Philip
Bästa scen eller del: Spoiler [Roberts/Philips dagbok]
Minnesvärt citat: ”Min styvmor skulle dö om hon kom in här. Får jag bjuda hit henne?”

Rekommenderar för:
Gillar ni kusliga berättelser och blod är den här perfekt för er.

Rekommenderar inte för:
Ni som inte tycker om att läsa om blod och skärsår.

B6.5Betyg: 6,5/10

Andra böcker i serien:
1. Blodsmagi (eng. Blood Magic)
2. The Blood Keeper

 

Tags: , , , ,

3 responses to “Blodig magi

 1. Elin - Bokparadiset

  January 20, 2013 at 13:35

  Har också läst den nyss och håller med dig i allt typ. Tyckte Jessicas dagbok typ förstörde allt men sen visade det ju sig att den hade jätte mycket betydelse! Och att han var deras pappa, det hade jag inte räknat ut!

   
 2. Lollo

  April 6, 2013 at 21:13

  Hej! Jag undrar vad din bok heter.

   
  • Anna - Boktycke

   April 6, 2013 at 21:22

   Om du menar mitt outgivna manus så heter den “Alice”, för tillfället iaf 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: