RSS

När kärlek leder till pandemonium

01 Feb

… eller är det kaos som leder till kärlek?

PandemoniumTitel: Pandemonium
Författare: Lauren Oliver
Serie: Delirium #2
Sidantal: 388
Utgivningsår: 2013 (original 2012)

(obs, spoilers från tidigare delar kan förekomma)

Handling:

Då:
Sårad och utan sällskap flyr Lena in i vildmarken och sörjer förlusten av sin älskade Alex. När hon la sig ner för att dö hittades hon av kvinnan Raven och blir upptagen i deras grupp av vildmarksmänniskor. Långsamt blir Lena starkare och lär sig att leva på nytt.

Nu:
Lena är tillbaka i staden under ny identitet. Hennes uppdrag är att infiltrera DFA:s och samla information. Lite visste hon att hennes öde kommer att vävas samman med Julians, DFA:s talesperson och att kärlek faktiskt kan göra väldigt ont.

Omdöme:
Pandemonium är på många sätt en förbättring jämfört med Delirium. Den hade allt som sin föregångare hade och även de element som den saknade. Tyckte du som jag att Delirium var bra men seg på vissa ställen? Då kommer du att älska Pandemonium för den är full med fart och action!

Lena har verkligen växt till sig som karaktär. I förra boken tyckte jag att hon var omogen och trög men i den här kan hon minsann ta vara på sig själv. Hon gör fortfarande dumma misstag och är inte världens mest intelligenta person men hon är en klar förbättring från sitt gamla jag i första boken. Nya favoritkaraktären här är Julian. Aww, swoon, swoon. Gillar hur skör och bräcklig han är och ju mer man får veta om honom desto mer växer han i mina ögon. Med tanke på att jag aldrig riktigt fastnade för Alex så är jag utan tvekan med i Team Julian hah.

Berättartekniken är också väldigt intressant. Vartannat kapitel är och vartannat kapitel är Nu. handlar givetvis om tiden då Lena var i vildmarken och är en direkt fortsättning från slutet i förra boken.  I Nu är Lena tillbaka i staden och har blivit medlem av motståndsrörelsen. Jag tycker att författaren skötte det hela på ett väldigt bra sätt. Det var inte alls några problem att hålla koll på de två parallella berättelserna och då den ena tappade fart tog den andra vid och på så sätt var det spänning konstant genom hela boken. Den här boken skulle inte alls ha varit lika bra om Oliver hade skrivit den i kronologisk ordning. Så mycket bra gjort och tänkt där!

Språket är precis lika vackert och beskrivande som i första boken. Tycker att översättaren har gjort ett bra jobb. Nu har jag inte läst den engelska versionen av den här boken men jag läste första boken på engelska och det är samma stämning genom båda böckerna.

Och nu till det som jag verkligen inte kunde uppskatta och anledningen till varför boken inte blev en ny favorit – slutet! Gah, allt var så himla perfekt fram tills de sista 50 sidorna. Tyckte att en del av handlingen blev ologisk och den sista sidan fick mig att himla med ögonen. Varför kan ni läsa i spoilersektionen.

Så ja, en riktigt bra bok som lätt kunde ha blivit en ny favorit om det inte var för att slutet förstörde väldigt mycket för mig. Det märks verkligen att Lauren Oliver har utvecklats som författare och jag både tror och hoppas på att sista boken Requiem kommer att vara ännu bättre. Det står i slutet av boken att den svenska översättningen, Rekviem kommer att släppas i år yay! Ser mycket fram emot att läsa den!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Gah, så fort kemin mellan Lena och Julian började hoppades jag på att Alex inte skulle komma tillbaka. Tänkte att det skulle vara så himla typiskt om Lauren Oliver stoppade in en jobbig kärlekstriangel. Och vad gjorde hon i slutet om inte just det? Buhh, förstörde hela boken för mig.
 • Tycker att Lena alltid blir räddade i så lägliga situationer. Först i vildmarken att Raven hittade henne när hon hade bestämt sig för att dö. Sen att Hunter och Tack räddade henne när hon blev överfallen. Sen även att råttmänniskorna hittade dem precis när plundrarna hade kommit ikapp dem. Och även i slutet att Raven ENSAM (verkade det som iaf) infiltrerade sjukhuset och lyckades mörda Thomas och hjälpa Lena att rädda Julian. Känns väldigt tillgjort.
 • Hur visste Raven att Julian skulle ändra sig om han blev kidnappad tillsammans med Lena? Räknade de iskallt med att han skulle bli kär i Lena? Sen tycker jag även att Lena föll för Julian lite snabbt, fast å andra sidan så gjorde jag det också så jag kan inte klandra henne :p

 

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +1
Berättarteknik: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Språk: +0,5
Slut: -1

Mest intressanta karaktär: Julian
Bästa scen eller del: Första tredjedelen

Andra böcker som jag kom på att tänka på:
Beta av Rachel Cohn – Spoiler [Slutet var ju i stort sett detsamma förutom att karaktärerna har motsatt kön]

Crossed av Ally Condie – Huvudrollerna trallar runt i vildmarken och spoiler [joinar motståndsrörelsen]

B7.5Betyg: 7,5/10

Andra böcker i serien:
1. Delirirum
2. Pandemonium
3. Requiem (sv. Reviem)

 

Tags: , ,

7 responses to “När kärlek leder till pandemonium

 1. Woosh (booknightingale.blogspot.com)

  February 2, 2013 at 11:53

  Instämmer i allt som du sa…
  Slutet förstrde hela boken…

   
 2. Petra

  February 2, 2013 at 13:07

  Jag tycker slutet är det BÄSTA på hela boken. 😉 Jag tycker inte alls om Julian, han är för mesig och naiv för min del. Ska bli kul att se hur det kommer att sluta. 🙂

  sv: Då måste jag verkligen rekommendera A Midsummer’s Nightmare! 🙂

   
 3. PernillaMelinda

  February 10, 2013 at 12:09

  Håller helt med om slutet. Kände det i hela mig själv att det skulle sluta så när jag läst drygt halva boken. Hade önskat ett annat slut!

   
 4. tinalina

  March 4, 2013 at 07:11

  Asså jag gillade inte alls Julian. Jag hoppades hela tiden att Alex skulle komma tillbaka, eftersom att Lena och han hade någonting mer än Lena och Julian. Men boken var nästan bättre än den första!:)

   
  • Anna - Boktycke

   March 4, 2013 at 12:36

   Hihi, jag tycker helt tvärtom. Alex kändes som en typisk killhuvudroll i dystopiromanser så jag fastnade inte alls för honom. Julian däremot tycker jag har mer personlighet, jag är svag för känsliga killar :p

    
 5. bibblabella

  April 2, 2013 at 14:00

  Hej igen! Måste man ha en “plug in” för detta? Jag hittar inte färger i min verktygslåda… Läste någonstans att man ska ha plugins för detta. Hur gjorde du?

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: