RSS

Att handla på amazon.co.uk

02 Feb

På den senaste tiden har jag fått en del frågor om hur det är att handla från amazon.co.uk. Är det billigt jämfört med svenska bokhandlar? Behöver man betala tull? Hur lång är frakttiden? Alla dessa frågor plus mer ska jag försöka ge svar på i detta inlägg.

Om ni har läst min blogg ett tag så kan det inte ha undgått er att jag handlar 90 % av mina böcker från amazon.co.uk. Jag läser väldigt mycket engelska paperbacks och då är amazon.co.uk överlägset billigast vad gäller internetbutiker som jag känner till.

En paperback kostar i snitt 5,5 pund på amazon.co.uk vilket motsvarar cirka 55 kronor. Man måste dock komma ihåg att på det priset tillkommer VAT (skatt) på 6%, så om det står att en bok kostar 10 pund så kostar den egentligen 10,6 pund. Du kan välja att betala i svenska kronor eller i pund. Om du väljer att betala i svenska kronor så använder du amazon.co.uk:s valutaväxlingskurs och då kommer du att få se priset i i sek innan du beställer (se bild). Beroende på vilket bankkort du använder så kan det ibland vara billigare att välja att betala i pund istället för det kan ge en mer fördelaktig växelkurs. En bok på 5,5 pund brukar i alla fall hamnar på cirka 60 svenska kronor.

Det är även viktigt att man handlar för minst 25 pund åt gången för annars så får man inte gratis frakt och då blir det dyrt. Se till att kryssa i ”Super Saver Delivery” när ni väljer fraktsätt. Man behöver inte betala någon tull och det tar mellan 3-10 arbetsdagar för böckerna att komma fram. Som snabbast så har jag fått en bok efter 4 arbetsdagar och som längst så har det tagit 10 arbetsdagar.

*uppdatering 2014-04-12*
Amazon.co.uk har inte längre Super Saver Delivery till Sverige längre 😦

Screen shot från Amazon.co.uk

En sak till som är bra att tänka på är att priserna inte är fasta och kan faktiskt variera rätt mycket från vecka till vecka. En bok kan kosta 4 pund en vecka och nästa kan den ha höjts till 5 pund bara för att gå ner till 4 pund igen några veckor senare. Man kan spara rätt mycket pengar genom att ”tajma” in priserna ifall man har det tålamodet. Som regel så tycker jag att alla böcker under 5 pund är mycket prisvärda. Man kan hitta riktiga fynd för under 4 pund också om man har tur. T.ex. så köpte jag The Raven Boys och 3 delar i The Iron Fey-serien för cirka 40 kr styck, riktigt billigt! (Dock verkar det som att priserna på de böckerna har höjts så nu kostar de cirka 50 kr styck istället).

Priset på inbundna böcker skiljer sig inte särskilt mycket från svenska internetbutiker, ibland så är det till och med dyrare, oftast så är det bättre att handla från t.ex. från Adlibris/CDON/Bokus för där är frakten mycket snabbare. Det finns givetvis undantag, jag har hittat inbundna böcker som kostar 150 kr på amazon.co.uk och 220 på Adlibris men dessa är faktiskt rätt få. Det bästa är att man kollar runt och jämför priser innan man handlar.

Hoppas att ni har haft nytta av det här inlägget och känner er redo för att handla!

Advertisements
 
20 Comments

Posted by on February 2, 2013 in Blandat

 

20 responses to “Att handla på amazon.co.uk

 1. Mel

  February 2, 2013 at 16:16

  Detta inlägg är jättebra! Tack för hjälpen! Så det är alltså inte som på amazon.com där man betalar frakt för varje bok utan det är alltså fri frakt? Vad bra! Men när jag ska ändra valuta går det bara mellan euro och dollar, hur får man till kronor? =)

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2013 at 16:27

   Fri frakt gäller om du handlar över 25 pund ja 🙂
   För mig blir det svenska kronor direkt, jag måste trycka på “Switch Currency” (knappen under totala summen) för att växla till pund. Jag tror att det automatiskt blir svenska kronor om man i sitt amazon.co.uk-konto säger att man är från Sverige. Men jag är inte helt säker dock.

    
 2. Elin - Bokparadiset

  February 2, 2013 at 16:20

  Jag har aldrig tänkt på att betala med pund, undrar om det går med mitt bankkort ^^

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2013 at 16:27

   Det går nog bra med alla bankkort, frågan är om hur fördelaktig växelkurs din bank har och om den lägger på en avgift för valutaväxling 🙂

    
   • Elin - Bokparadiset

    February 3, 2013 at 13:38

    Aha, jag beställde från amazon nyss så tänkte jag att jag skulle kolla om det blev billigare, dock så råkade jag trycka på något så jag köpte det innan jag kollade. Men aja det blev ju i alla fall billigare än om jag hade köpt det på adlibris!

     
 3. Lena

  February 2, 2013 at 16:36

  Tack så jättemycket för det här inlägget! Har haft dessa funderingar om att beställa från amazon.co.uk eftersom det verkar billigare än adlibris och de andra, men nu har jag fått svar på säkert alla frågor. Jag hoppas att mitt bankkort fungerar också, för något år sedan tänkte jag beställa någonting därifrån och då fungerade inte mitt kort och banken bara ryckte på axlarna och sa “no can do” typ 😛 Lite surt ju, får hålla tummarna att det fungerar denna gång.

  Jag undrar dock om t.ex. svenska kronor (eller euro i mitt fall) syns när man är bland böckerna och klickar dem till korgen eller syns ens egen valuta först vid kassan? Jag försökte en gång använda valutaväxlingen för att se hur mycket böckerna kostade, men € priserna kom inte upp någonstans.

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2013 at 16:40

   Det svenska totalpriset syns först när jag ska bekräfta köpet så vid kassan då (som på bilden alltså). Kul att det här inlägget svarade på några av dina frågor iaf 🙂 Hoppas att ditt kort fungerar och lycka till med bokköpet ^^

    
   • Lena

    February 2, 2013 at 16:46

    Ahaa, okej men det svarar på frågan ^^ Tack så mycket igen! 🙂

     
 4. Amelie

  February 2, 2013 at 17:32

  Jättebra inlägg! Har tankar på att göra en större beställning därifrån snart, så det var trevligt med användbar info 🙂

   
 5. Författardrömmar

  February 2, 2013 at 22:36

  Jättebra inlägg. Nu fick jag svar på mina funderingar 🙂

   
 6. Rebecca G

  February 3, 2013 at 12:22

  Jättebra inlägg! 🙂

  Har alltid varit förvirrad när det kom till att växla pengarna från pund till svenska kronor när man ska betala. Trodde aldrig att det var någon direkt skillnad, men tack för tipset. Ska absolut prova mig mer fram i framtiden 🙂

   
 7. Fanny

  February 3, 2013 at 18:28

  Vilket bra inlägg, men jag undrar vart det står att det är paperback? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 3, 2013 at 18:44

   Det står bredvid bokens titeln, t.ex. The Indigo Spell (Bloodlines, Book 3) [Paperback]

    
 8. Lena

  February 21, 2013 at 07:50

  Nu har jag faktiskt en till fråga om amazon. Har du någonsin beställt någon använd bok som man kan köpa från sellers? Ifall du har, någon åsikt om det? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 21, 2013 at 08:59

   Har inte gjort det, om man beställer från någon annan seller så brukar det ju inte ingå i gratisfrakterbjudandet så jag har undvikit det.

    
 9. Laura

  May 14, 2013 at 09:01

  Hej!

  Jag tänkte beställa 2 böcker från 2 olika säljare på amazon. Hur funkar det? Kommer böckerna i ett och samma paket eller kommer de separata från varandra?
  Både böckerna jag funderar på att köpa är begagnade – har du några erfarenheter av detta?

  Tacksam för svar 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   May 14, 2013 at 19:03

   Hej!

   Jag har aldrig testat att beställa begagnade böcker på Amazon så jag vet tyvärr inget om det. Det enda jag vet är att “fri frakt över 25 pund” inte gäller om det inte är Amazons egna böcker. Men jag skulle gissa på att de kommer i olika paket eftersom det är två olika säljare. Jag förmodar att Amazon bara vidarebefodrar orden och betalningen till “riktiga” säljarna så skickar de böckerna från var sitt håll. Lycka till med köpet!

    
 10. Josse

  April 12, 2014 at 19:30

  Hej!
  Var det längesen du beställde från Amazon?
  Skulle lägga en beställning nu och “Super Saver Delivery” kommer inte ens upp? Böckerna i min shopping korg är bara från Amazon allihop :S

   
  • Josse

   April 12, 2014 at 19:32

   upd.
   Såg nu följande
   “From 3 April, 2014, FREE Super Saver Delivery is no longer available for deliveries to Belgium, Denmark, Finland, Gibraltar, Iceland, Luxembourg, Netherlands, Poland, Portugal and Sweden.”

   Fy vad sur jag blir 😦

    
   • Anna - Boktycke

    April 12, 2014 at 20:12

    Ja, jag vet!!! Nu är det ju inte alls lika billigt längre 😦

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: