RSS

Underlandet är inte så underbart…

19 Feb

… det är snarare ett mardrömsland. 

SplinteredTitel: Splintered
Författare: A. G. Howard
Sidantal: 384
Utgivningsår: 2013

Handling:

Genom hela sitt tonåriga liv har Alyssa blivit retad för att hon är ättling till Alice Liddell, flickan som inspirerade Lewis Caroll att skriva ”Alice i Underlandet”. Liksom sin mor så tror Alyssa också att hon är galen för hon hör röster från växter och insekter, och det enda sättet att stoppa dem är att döda dem. Allt skummare saker händer och till slut inser Alyssa att sagan kanske inte är så påhittad trots allt. För att rädda sin mamma och få ett slut på galenskaperna måste hon hitta kaninhålet och ta sig till Underlandet för ställa allting till rätta.

Omdöme:
Innan jag börjar berätta om vad jag tycker om innehållet så måste jag än en gång prisa min kärlek till omslaget. Så himla snyggt alltså! Och det är inte bara på utsidan, istället för vanlig svart text så är hela boken tryckt i en lila färg. Har jag berättat att lila är min favoritfärg? Så himla häftigt! Splintered är utan tvekan den vackraste boken jag har hemma i bokhyllan.

Om jag ska beskriva boken med ett enda ord så är det störd. Alla ni som har läst Alice i Underlandet vet nog redan hur konstig den är, A. G. Howard har gjort den ännu kusligare och galnare. Att läsa den här boken är som att stiga in i en psykedelisk (mar)dröm. Det finns ett par obehagliga scener som jag faktiskt var tvungen att ta en paus från för att inte leva mig alltför djupt in i handlingen.

I stort sett så gillar jag alla huvudpersonerna och tycker att de flesta birollerna är väldigt creepy, inte bara till utseendet utan även till sättet. Det är väldigt många knäppa karaktärer att hålla reda på och jag rekommenderar verkligen att man har läst Alice i Underlandet innan man ger sig på den här boken. Den här boken är ju trots allt en påhittad fortsättning på den klassiska barnberättelsen och man tjänar mycket på att känna till vad Alice gjorde i Underlandet och vilka karaktärer hon mötte. Själv så läste jag originalsagan för kanske 10 år sen men eftersom jag såg Tim Burtons film för ett par år sen så hade jag ändå rätt mycket i färskt minne.

Handlingen går väldigt snabbt framåt och det gäller verkligen att hänga med i svängarna. Trots den snabba farten så hinner författaren ändå slänga in en mängd beskrivningar av de konstiga varelserna och omgivningen. Det sätter verkligen sprätt på fantasin att föreställa sig hur alla ser ut. Jag lyckades förutse några av tvisterna men det var en hel del som verkligen fick mig att bli överraskad. Gillar starkt att boken har ett riktigt slut med en liten öppning för fortsättning! Nu för tiden så släpps det ju så många serier så det är väldigt skönt med en ensamstående bok.

Som ni säkert ha märkt så gillar jag den här skruvade versionen av Underlandet väldigt mycket. Jag gillar ju lite halvudda och kusliga världar så jag är helt såld på konceptet. För att vara en debutbok är den här helt fantastiskt! Kommer absolut att läsa mer av författaren om hon släpper flera böcker.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag gissade att Alice inte var den riktiga Alice när de upptäckte att hon inte hade födelsemärket. Kunde dock inte gissa att det var den röda drottningen som hade tagit över hennes identitet.

Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Miljö/Koncept: +1
Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Morpheus
Bästa scen eller del: Slutet

Andra verk som jag kom på att tänka på:
Alice i Underlandet av Lewis Caroll – Tror inte att jag behöver förklara varför…

Rekommenderar till:
Ni som vill ha en vacker bok i bokhyllan! Vill ni ha något fascinerande men galet på samma gång är den här boken perfekt!

Rekommenderar inte till:
Ni som inte har läst Alice i Underlandet än. Tror tyvärr att man missat väldigt mycket om man inte har läst originalboken. Tror inte heller att den passar er som inte gillar Alice i Underlandet.

B8Betyg: 8/10

Andra delar i serien:
1. Splintered
2. Unhinged
3. Ensnared

 

Tags: , ,

5 responses to “Underlandet är inte så underbart…

 1. Vargnatts bokhylla

  February 19, 2013 at 18:18

  Jag känner att jag måste läsa en bok som kan beskrivas med ordet störd! Den får åka på att-läsa-listan 🙂

   
 2. Ebba

  February 19, 2013 at 21:04

  Åh, måste ha! 😀 Har btw tänkt på vad det klassas som för genrer när det är böcker som “tolkas om” och inte sagor. För det kan väl inte heta fariytale retelling då? :S

   
  • Anna - Boktycke

   February 19, 2013 at 22:33

   Jag har funderat på exakt samma sak! Det är en punkt som jag kommer att ta upp när i mitt “fairy tale retellings”-studieinlägg (när jag nu lägger upp den) 😀

    
 3. Boktokig

  February 20, 2013 at 15:04

  Vilket läckert omslag!!!

   
 4. Mia Hansén

  February 26, 2013 at 08:36

  Men oj, den låter helt oslagbart. Du beskrev det precis som jag ofta vill ha en bok. Kul! Måste nog dock läsa Underlandet en gång till först. Kul!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: