RSS

En vampyr som knarklangare

07 Mar

För vem vill inte bli biten av en snygg kille? 

Black CityTitel: Black City
Författare: Elizabeth Richards
Serie: Black City #1
Sidantal: 374
Utgivningsår: 2012

Handling:

Med en darkling till mamma och en människa till pappa är Ash den enda halvmänniskan som tillåts leva hos människorna. För att få ihop pengar till sin familj jobbar han olagligt som en knarklangare – han biter folk och låter den euforiska drogen Haze strömma in i deras blod. Natalie är den rika dottern sentry-dottern som avskyr att flytta tillbaka till Black City. På en nattlig och förbjuden upptäcktsfärd stöter hon på Ash när han är tillsammans med en av sina klienter. Natalie står för folket som förtrycker darklings och Ash står för den rasen som dödade Natalies far. Båda vet om att de borde avsky varandra men istället så börjar deras hjärtans att slå.

Omdöme:
Så fort man öppnade upp sidan kastades man direkt in i världen som författaren byggt upp. Det gavs nästan inga förklaringar och okända termer kastades hit och dit. Från början upplevde jag det som väldigt rörigt och jag fick verkligen kämpa för att hänga med i berättelsen. Men trettio sidor senare var jag helt fast.

Båda Ash och Natalie är sympatiska karaktärer som jag fattade tycke om väldigt snabbt. Jag var väldigt nyfiken på deras historia och varför de är som de är idag. Författaren är duktig på att sätta ut små ledtrådar som gjorde att man hela tiden kände sig lockad av att läsa mer om dem. Berättarrösten växlas kapitelvis mellan dem och jag tyckte att både hade bra och distinkta röster.

Världen är utan tvekan det som jag fann mest intressant. Man fick väldigt lite förklaringar till vad darklings egentligen är. Har de alltid funnits? Har människorna alltid avskytt dem? Min personliga tolkning är att det är ett samlingsnamn på olika bloddrickande varelser, Ash är ju typ en vampyr. Sen finns det ju dem som liknar älvor och några är kattdjur. På ett sätt så tycker jag att den information som man får är alldeles för otillräckligt för att jag ska kunna kalla världen för genomtänkt. Men å andra sidan gör den sparsamma informationen att det inte blir någon tråkig historielektion och man fortsätter hela tiden att vara nyfiken.

Handlingen är väl egentligen inte unik och VÄLDIGT många av tvisterna såg man komma om man har läst andra dystopier. Men ”vampyrer” som förtryckta knarklangare känns ändå som ett fräscht koncept. Dessutom sker handlingen i en snabb takt vilket gjorde boken väldigt spännande.

Så ja, boken är riktigt bra i början och som läsare blir man helt hänförd och överväldigad av allt det nya. Tyvärr så lyckas boken inte hålla uppe kvalitén hela vägen för ju mer man lär känna karaktärerna desto mer ologiska upplevde jag att de blev. Främst gäller det Natalies och Sebastians relation men även Ashs och Natalies. Mer om detta i spoilersektionen. Sen var det väl ändå lite väl för mycket insta-love mellan Ash och Natalie, visst, man fick en förklaring, men både accepterade ändå varandra väldigt snabbt.

En sak jag undrar är varför det alltid är tjejen som är den ”skyddade” karaktären när det gäller dystopiska böcker där berättarrösterna växlar mellan tjejhuvudrollen och killhuvudrollen. Det är samma sak i Under the Never Sky av Veronica Rossi och i Legend av Marie Lu. Skulle gärna vilja läsa en dystopi med omväxlade roller där det är tjejen som är rebellen och killen som är den okunniga.

Sammanfattat så är Black City en mycket underhållande dystopi med en ytterst intressant värld. Den är helt fantastisk i början men efter halva boken börjar den påminna om andra dystopier. Slutet är dock väldigt bra och jag gillar verkligen att det känns som ett riktigt slut även om mycket fortfarande är olöst. Jag kan absolut tänka mig att det här kan bli en favoritbok för många, speciellt för de som inte har läst liknande böcker tidigare. I vilket fall så tycker jag väldigt mycket om boken och ser fram emot att läsa fortsättningen i Phoenix.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Varför har Natalie inte berättat för någon om Sebastians hemlighet? Hon måste ju ha varit rasande på honom när hon fick reda på att han hade varit otrogen mot henne med en darkling. Varför har hon inte berättat det för någon?
 • Förstår inte varför Ash också tycker att det är Natalies fel när hon berättade om hemligheten med giftet i blodet. Det är inte så att det är hon som ligger bakom planen, hon gör ju dem en tjänst genom att berätta vad hon vet för dem ju! Att de andra darklings hatar henne pga hennes mamma förstår jag men Ash borde ha vetat bättre.
 • Hela biten med att Natalie har ett lånat hjärta från en Darkling var ju så uppenbart! Satt hela tiden och hoppades att det inte skulle bli någon kärlekstriangel men min önskan slog inte igenom. Tyckte att hela biten med Evangeline var onödigt. Kan inte Ash och Natalie bara få varandra? Det känns ju som att de redan har tillräckligt många problem utan att behöva blanda in Ash riktiga bloodmate.

 

Karaktärer: +1
Berättarröst: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Miljö: +0,5

Mest intressanta karaktär:
Ash
Bästa scen eller del: Slutet

B8Betyg: 8/10

Andra böcker i serien:
1. Black City
2. Phoenix
3. Titel ej bestämd

Advertisements
 

Tags: ,

8 responses to “En vampyr som knarklangare

 1. Mimsan

  March 7, 2013 at 18:07

  Åh vill så gärna läsa den här! Speciellt nu när jag vet att du gillade den!
  Och omslaget är bara för snyggt!

   
 2. Madeleine K

  March 7, 2013 at 18:10

  Är så sugen på att läsa den här boken!

   
 3. frida

  March 7, 2013 at 18:23

  Ännu en bok som hamna på läs-listan! 🙂

   
 4. Lena

  March 7, 2013 at 19:28

  Jag tänker vänta tills den kommer ut som häftad innan jag köper den 🙂 Ser så fram emot att läsa den sedan.

   
 5. Nina

  March 8, 2013 at 18:32

  Jag gillar omslaget. Och det verkar vara en rätt bra bok.

   
 6. Petra

  March 9, 2013 at 12:09

  Alltså den tredje spoilerpunkten blev jag rätt förvånad över, kunde inte alls lista ut den. 😀

   
  • Anna - Boktycke

   March 9, 2013 at 13:33

   Haha, jaså?
   SPOILER:
   Tyckte att det var så konstigt att båda deras hjärtan slog så mycket när de träffade varandra för första gången. Sen när man fick veta att Natalie hade ett transplanterat hjärta blev jag rätt säker på att hjärtat kom från en darkling 🙂

    
   • Petra

    March 10, 2013 at 11:28

    Jag vet inte vad det var men jag kopplade verkligen inte. Dock kände jag mig lite dum när man fick reda på det, jag borde ju ha förstått. 😉

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: