RSS

En studie i (fairy tale) retellings!

16 Mar

Jag vet att det var hundra år sedan som jag sa att jag skulle lägga upp nästa studie-inlägg men bättre sent än aldrig. I det här inlägget röstade ni fram att ni var mest att läsa om fairy tale retellings och jag tog mig friheten att utvidga det till retellings i allmänhet men med extra fokus på fairy tales.

Observera att allt jag skriver här är mina högst personliga åsikter och inte någon universell sanning. Mycket av informationen kommer från mina egna erfarenheter samt efterforskningar på nätet så jag kan inte lova att allt är 100% korrekt.

————————————————————————————————————————————–

Vad kännetecknar en retelling
Retelling på engelska betyder återberättande och precis som det låter så är det en återberättelse på ett redan känt verk. Oftast så gör författaren en egen tolkning på ursprungssagan. Populära metoder är t.ex. att låta sagan utspelar sig i nutid i dagens moderna samhälle eller att berätta sagan från en annan karaktärs synvinkel.

Subgenre som jag ser
Personligen så brukar jag dela in retellings i tre grupper:

legend1. Classic Retellings
Med den här så menar jag återberättelser på kända (men inte nödvändigvist klassiska) verk som inte är sagor eller myter. T.ex. om någon skulle göra en retelling på Romeo & Julia så skulle den hamna här. Har inte läst så många böcker inom den här genren och de enda som jag kommer på är Legend som är en omtolkning av Les Miserables och Alice in Zombieland som är väldigt löst baserad på Alice i Underlandet.

2. Fairy Tale RetellingsJackson Pearce - Sisters Red
En genre som har fått uppsving under den senaste tiden. Som det låter på namnet så är det omtolkningar av sagor. Hit räknar jag t.ex. Bröderna Grimms och H.C. Andersons sagor. Att definiera vad som är en saga är ju inte helt lätt. Till exempel så tycker jag inte att Alice i Underlandet är en saga utan en ungdomsbok, så för mig skulle en omtolkning på den hamnar under Classic Retellings och inte under Fairy Tale Retellings. Men vad jag vet så finns det inga tydliga regler på vad som räknas som en saga så den bedömningen är upp till läsaren själv.

3. Mythological Retellings
Som ni säkert redan kan gissa så är det här omtolkning på mytologiska berättelser. Till exempel Everneath som är en återberättelse av Persephone-myten. Har själv inte läst så många böcker i den här genren.

The Land of Stories- The Wishing Spell by Chris Colfer
Sen vill jag även nämna det finns en del böcker som har mycket med sagor och myter att göra men som jag inte skulle klassa som retellings. Jag menar bland annat Percy Jackson av Rick Riordan och The Wishing Spell av Chris Colfer. I Percy Jackson dyker många figurer från grekisk mytologi upp men själva serien i sig är ingen återberättelse av en myt. Sen har vi The Wishing Spell där två tvillingar hamnar i en värld som befolkas av sagofigurer. Jag anser inte heller att det är en återberättelse utan mer som en mash-up-fortsättning på sagorna.

Splintered av A.G. HowardVi har även Splintered av A. G. Howard som många anser är en retelling på Alice i Underlandet men för min del är det snarare en påhittad fortsättning. Händelserna i Splintered baseras ju på det som har hänt i Alice i Underlandet. Det kräver nästan att läsaren redan har läst AiU för att hänga med i Splintereds händelseutveckling.

Ja, som sagt. Det finns ingen tydlig definition av vad som är en retelling eller vad som är en fairy tale retelling. Böcker som Splintered, The Wishing Spell och Percy Jackson räknar jag som sagt inte som retellings (även om jag har råkat kategorisera dem som såna).

Vad jag uppskattar hos en retelling
Författarens egen fantasi tycker jag är det viktigaste i en retelling. Man har fått alla ingredienserna, det gäller att kombinera dem och hittar nya tillagningssätt så att man kan servera en gammal rätt som ny. På ett sätt så tycker jag att skriva retellings är svårare än att skriva en egen berättelse. Man måste ta hänsyn till originalet och försöka följa den samtidigt som man vill hitta på något nytt. Gäller verkligen att ha en fin balans. Så det jag gillar mest med fairy tale retellings är att se hur författaren har lyckats med att få en välkänd saga att kännas som något nytt och fräscht.

Vad jag tycker är uttjatat med retellings
Personligen så älskar jag tvister i en bok och det är oftast det som jag saknar i retellings. Har man läst originalboken så är det stor chans att man redan kan lista ut slutet i förväg. En annan sak är att karaktärerna kan bete sig ologiska (speciellt i fairy tale retellings) och att handlingen inte är trovärdig. Speciellt de två sistnämnda är jag rätt känslig mot och det kan avgöra om jag tycker om boken eller inte.

Topp 5 retellings

1. Legend av Marie Lu

Legend

Har inte läst Les Misérables som den sägs vara baserad på så det kanske är därför jag gillar den så mycket. Vill ni ha en kort men ändå väldigt spännande bok med underbara karaktärer så ska ni definitivt plocka upp den här.

2. Cinder av Marissa Meyer

Cinder

Dystopi + Askungen fungerar så bra tillsammans. Meyer har gjort ett riktigt bra jobb med att få den klassiska sagan att kännas fräsch och oavsett om man bara gillar dystopier eller retellings så kommer man att älska den här.

3. Scarlet av Marissa Meyer

Scarlet

Fortsättningen på Cinder är minst lika bra, den här handlar om Rödluvan.

4. A kiss in time av Alex Flinn

A kiss in time

Vad skulle hända om Törnrosa hade blivit väckt i dagens moderna samhälle? Massor av skratt och roliga karaktärer i den här boken.

5. Bewitching av Alex Flinn

Bewitching

Är den elaka häxan i sagorna alltid ond eller har hon legitima skäl för det hon gör? Flinn ger dig en ny bild av de klassiska sagorna!

————————————————————————————————————————————–

Om jag hade skrivit en fairy tale retelling
Hade jag skrivit en fairy tale retelling så skulle jag förmodligen ha använt mig av ett liknande koncept som Alex Finn, det vill säga låta en fast karaktär besöka andra sagofigurer. Prinsen är ju en vanlig karaktär i sagor, varför inte använda mig av samma prins i Snövit, Törnrosa, Askungen, Rapunsel etc. Han kan vara värsta playern hehe.

Något annat jag är sugen på är att låta de oskyldiga karaktärerna vara ”de onda”. T.ex. att Rödluvan egentligen är en varulv och kallas för ”Rödluvan” för att hon alltid är nerkletad med offrets blod. En annan idé är Hans och Greta som gör inbrott hos en gammal kvinna i skogen. Eller lilla sjöjungfrun är egentligen en svindlare och försöker med sina systrar få prinsen att bli kär i henne.

————————————————————————————————————————————–

Retellings på min önskelista
Finns en hel del retellings som jag är intresserad och dessa ligger just nu högst upp på önskelistan!

Vill läsa

(känns som att tjejer i klänningar är väldigt poppis som omslag när det gäller retellings)

A tale dark and Grimm av Adam Gidwitz
Retelling och mash-up av olika klassiska sagor, rättare sagt så får vi följa Hans och Greta när de besöker andra sagor.

Towering av Alex Flinn
Retelling av Rapunsel.

Strands of Bronze and Gold av Jane Nickerson
Retelling av Blåskägg.

The Madman’s Daughter av Megan Shepherd
Retelling av Doktor Moreaus ö.

Princess of the Midnight Ball av Jessica Day George
Retelling av De tolv dansande prinsessorna.

Referens
Här är de böcker som berör ämnet retellings som jag har läst när jag skrev detta inlägg. Länkarna leder till recensioner. Har sorterat dem efter vilket betyg jag har gett dem.

Retellings
9,0. Legend av Marie Lu (Les Misérables)
8,5. Cinder av Marissa Meyer (Askungen)
8,5. Scarlet av Marissa Meyer (Rödluvan)
8,0. A Kiss in Time av Alex Flinn (Törnrosa)
7,5. Bewitching av Alex Flinn (Askungen + flera)
7,5. Everneath av Brodi Ashton (Persephone och Hades)
7,5. Alice in Zombieland av Gena Showalter (Väldigt löst baserad på Alice i Underlandet)
6.0. Sisters Red av Jackson Pearce (Rödluvan)
6.0. Beastly av Alex Flinn (Skönheten och Odjuret)
6.0. Cloaked av Alex Flinn (Skomakaren och älvorna/vättarna/alverna + flera)
4,5. Sweetly av Jackson Pearce (Hans och Greta)
4,5. Ash av Malinda Lo (Askungen)
4,0. Enchanted av Alethea Kontis (Grodprinsen + flera)
3,5. Scarlet av A. C. Caughen (Robin Hood)

Böcker som (enl. mig) inte är retellings men som har starka anknytningar till myter/sagor/andra berättelser
8,5. The Wishing Spell av Chris Colfer (Klassiska sagor)
8,0. Splintered av A. G. Howard (Alice i Underlandet)
7,0. The Grimm Legacy av Polly Shulman (Klassiska sagor)
6,0. Helena av Josephine Angelini (Grekisk mytologi + Trojanska kriget)

————————————————————————————————————————————–

Diskussionsfrågor
Vad tycker ni är en fairy tale retelling? Tycker ni t.ex. att en omtolkning av Alice i Underlandet är en fairy tale retelling? Vilken är din favoritretelling?

Andra studieinlägg
En studie i dystopier!

 
7 Comments

Posted by on March 16, 2013 in En studie i

 

7 responses to “En studie i (fairy tale) retellings!

 1. Lisa

  March 16, 2013 at 17:24

  Bra inlägg! Min absoluta favorit retelling måste vara Scarlet av A.C. Gaugen! Sedan gillar jag även Marissa Meyers böcker väldigt mycket, samt Entwined av Heather Dixon! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   March 17, 2013 at 12:19

   Entwined lånade jag hem från bibblan men hann aldrig påbörja på den innan lånetiden gick ut. Måste låna om den nästa gång jag ser den!

    
 2. crankoral

  March 16, 2013 at 18:31

  Bra inlägg! Alltså saga är ju egentligen inte ett samlingsnamn för berättelser för barn, utan sagor är antingen konstsagor eller folksagor, varav konstsagor är sådana som har en författare typ H.C. Andersson, folksagor är sådana som muntligt berättats och samlats ihop, av tillexempel bröderna Grimm. Så därför skulle jag inte klassa Alice i Underlandet som fairy tale retelling, men definitivt som classic retelling.

   
  • Anna - Boktycke

   March 17, 2013 at 12:20

   Ah, det är så jag tänker också. Alice i Underlandet är ingen saga för mig 🙂

    
 3. Rebecka

  March 16, 2013 at 20:00

  Vilka är dina topp fem favorit retellings böcker på Svenska?

   
  • Anna - Boktycke

   March 16, 2013 at 22:59

   Jadu… jag känner inte till så många retellings på svenska. De enda jag vet är Cinder av Marissa Meyer (+ Scarlet) som kommer att ges ut senare i år och Beastly av Alex Flinn och de har jag med i min lista. Kan du några fler retellings på svenska så får du gärna säga till 🙂

    
 4. Beate

  March 17, 2013 at 14:10

  När du skrev att Legend är en retelling av Les Miserables så kände jag att jag bara måste läsa den! Är sjukt kär i Les Mis efter att ha sett nyfilmatiseringen 😀 Den bästa retellingen som jag har läst är nog Juliet Immortal, som är en retelling av Romeo och Julia 😉 Jättebra inlägg och jag tycker du kategoriserade väldigt bra!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: