RSS

Livet som en magibrukande och kriminell tonåring

19 Mar

… är ett liv som är allt annat än lätt. 

Black Heart (Curse Workers #3) by Holly BlackTitel: Black Heart
Författare: Holly Black
Serie: Curse Workers #3
Sidantal: 304
Utgivningsår: 2012

(Obs, spoilers från tidigare delar kan förekomma i handlingen)

Handling:

Cassel har aldrig varit på rätt sida om lagen och inte ens nu när han har blivit rekryterad av FBI känner han att livet är på väg mot rätt riktning. Hans stora kärlek Lila hatar honom och är ett steg ifrån att bli maffiaboss. Hans mor har råkat ut för rejält trubbel och är efterlyst över hela landet. Hans äldsta bror Philip är död och trots att han inte litar på Barron så är han den enda brodern som Cassel har kvar. Han trodde inte att hans liv kunde bli så mycket värre men det var tills FBI bad honom att mörda en viss person…

Omdöme:
Jag har aldrig riktigt förstått tjusningen i Holly Blacks böcker. Visst, jag tycker att de är bra och läsvärda men de är inte så fantastiska som många andra anser. Men efter att ha läst Black Heart så förstår jag nu varför Holly Black är en så uppskattad författare.

Woah, hade verkligen inte förväntat mig att den här boken skulle vara så bra. De tidigare böckerna upplevde jag som lite småsega och att all action kom i slutet men här var det spännande rakt igenom. Tycker att Cassel är riktigt bra som karaktär och gillar att han varken är god eller ond. Han vill innerst inne göra rätt men det är inte ofta som hans omgivning tillåter honom att göra det. Sen gillar jag även hans relation med Lila. Han har skadat henne så mycket och hon har i sin tur plågat honom utan att hon vet om det. Verkligen en komplicerad relation!

Det är flera parallella trådar som löper samtidigt och jag tycker att författaren sköter det riktigt bra. Även om de olika trådarna inte vävs in i varandra lika mycket som jag vill så tycker jag att de är bra och underhållande allihop. Att det händer flera saker samtidigt gjorde också boken väldigt spännande. Hade den som pendelbok och ibland ville man verkligen inte gå av tåget.

Jag trodde att serien skulle vara en trilogi så jag var förvånad när jag kom till sista sidan och det fortfarande fanns ett par enstaka lösa trådar. Personligen så tyckte jag att det var tre parallella händelser i den här boken och bara två av dem fick ett avslut, det tredje som jag tyckte var väldigt intressant lämnades helt öppet. Sedan så såg jag på Goodreads att det skulle komma ut en fjärde bok och tänkta ”Aha, det förklarar saken.” Men ett par daga senare fick jag veta av Cillia i kommentarerna i det här inlägget att det inte alls skulle komma någon fjärde bok. Och mycket riktigt, efter att ha läst kommentarerna till den s.k. fjärde boken på Goodreads så verkar den vara fejk. Så ja, det är en trilogi vilket gör mig ganska besviken eftersom jag inte gillar när stora mysterier i serier lämnas olösta.

Som ni kanske vet så är Holly Black väldigt bra kompis med två andra författare som jag gillar enormt mycket, Cassandra Clare och Sarah Rees Brennan. Tycker att det är så kul att en av bikaraktärerna i boken heter Cassandra Brennan 😀

För mig är Black Heart den bästa boken i serien och det är även min favoritbok av Holly Black. Hade det inte varit för de lösa trådarna så skulle jag ha gillat den ännu mer. Jag vet inte när eller om den kommer att släppas på svenska men eftersom B. Wahlströms har släppt de två tidigare delarna av serien så antar jag att de kommer att översätta och ge ut den sista delen av serien också.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Tyckte att det var smart av Cassel att förvandla sig till guvenören i slutet. Hade inte tänkt på den möjligheten faktiskt.

Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Spänning: +0,5
Berättarröst: +1
Oavslutade trådar: -0,5

Mest intressanta karaktär: Cassel
Bästa scen eller del: Spoiler [När Sam blev skjuten]
Minnesvärt citat: That’s family for you. Can’t live with them, can’t murder them.

B7Betyg: 7/10

Andra delar i serien
1. White Cat (sv. Den vita katten)
2. Red Glove (sv. Den röda handsken)
3. Black Heart

 Andra versioner av omslaget
Black Heart alt1 Black Heart alt2

 

Tags: , , ,

3 responses to “Livet som en magibrukande och kriminell tonåring

 1. Fia Filur

  March 19, 2013 at 20:33

  Men vad skumt, så det var bara 3 böcker i alla fall. Ingen spin-off eller så på gång? Känns ju kul att den här boken var den bästa, men jag är verkligen allergisk mot trådar som känns glömda. Det får gärna sluta öppet, men det måste kännas färdigt tycker jag.

   
  • Anna - Boktycke

   March 20, 2013 at 12:43

   Ja, eller hur? Inte kul när så pass viktiga trådar lämnas helt öppna. Det är ju som att det sker något mord i början av en bok och huvudkaraktären försöker ta reda på vem mördaren är. Men sen dyker andra saker upp och huvudkaraktären fokuserar på något annat men tänker på mordet då och då. Och sen slutar boken och man vet fortfarande inte vem mördaren är. Buhhh, tycker att det är bättre att inte nämna något om mördaren överhuvudtaget isf. Nu blir man ju bara besviken :/
   Men annars så är boken bra 😀

    
 2. Elin - Bokparadiset

  March 20, 2013 at 11:38

  Jag älskade första boken men tyckte inte tvåan var lika bra men jag längtar galet mycket efter trean, hoppas BW ger ut den på svenska snart!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: