RSS

Systrar med en farlig förmåga

16 Apr

I en värld där alla flickor är födda syndiga. 

Farlig FörmågaTitel: Farlig Förmåga (original Born Wicked)
Författare: Jesssica Spotswood
Serie: The Cahill Witch Chronicles #1
Sidantal: 336
Utgivningsår: 2013 (original 2012)

Handling:

Att vara häxa i en liten ort är inte lätt när kvinnor är förtrycka av brödraskapet och minsta visning på olydnad är lika med döden. Sedan moderns död har Cate, den äldsta av systrarna Cahill försökt skydda sina systrar och sig själv så gott hon kan. Men mellansystern Maura är uttråkad av ensamheten och börjar bli allt mer oförsiktig med magin. Den yngsta systern Tess saknar föräldrarna och hur Cate än försöker så kan hon inte fylla moderns roll. Inte heller hjälper det när den ständigt bortresta fadern bestämmer sig för att de ska bli undervisade av en guvernant från systerskapet. Kan systrarna Cahill fortsätta dölja deras magiska krafter trots att en främling kommer till huset?

Tycke:
Omslaget på den här boken är bara så snyggt att jag smälter. Riktigt synd att de engelska versionerna inte kör med samma omslagsdesign för uppföljarna. Men men, det är ju innehållet som räknas.

Säger bara en sak, stämningen! Jag fullkomligt älskar den mörka och jagade stämningen genom hela boken. Berättelsen berättas helt och hållet från Cates synpunkt och man förstår verkligen hur mycket hon bryr sig om sin familj. Hon oroar sig ständigt för dem och sätter dem före sin egen lycka. Hon gör verkligen sitt bästa även om det inte alltid är vad som lämpar sig bäst för situationen. T.ex. så skyddar hon sina systrar genom att inte berätta allt för dem vilket i sin tur bildar nya problem. Maura, den ”störiga” mellansystern betedde sig taskigt och omogen flera gånger men jag förstår henne absolut. Ingen tar henne på allvar och lyssnar på vad hon vill, inte konstigt att hon gör som hon gör. Och lilla gulliga Tess, åhh, kan jag inte få henne som min lillasyster? Jag som har egna syskon tycker att författaren gestaltade syskonrelationen väldigt bra. Det är inte alltid kärlek trots att man innerst inne älskar varandra. Rätt så ofta visar sig hatet också.

Jag trodde först att jag kunde gissa till mig slutet men boken tog faktiskt ett annat spår som jag inte alls hade väntat mig. Profetior är ju rätt vanligt i fantasyböcker men här har jag ingen aning om vem av systrarna den syftar på. Ska bli superspännande att ta reda på det.

Det enda negativa jag har att säga om boken är kärleksdelen. Den kom alldeles för snabbt och hastigt. Jag tycker även att Cate sköter det hela väldigt dåligt, mer om varför hittar ni i spoilersektionen. Jag är förresten med i Team Paul! Han kändes väldigt ytlig först men så fort man fick lära känna honom så vann han mitt hjärta.

Kort sagt, här har vi en bok vars handling kan mäta sig med omslaget. Stämningen och miljön är fantastisk, karaktärerna är välutvecklade och trovärdiga, handlingen är oförutsägbar. Nu längtar jag riktigt mycket efter andra boken!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Misstänkte att Maura var lesbisk när hon var så säker på att hon inte vill gifta sig så jag blev inte särskilt förvånad när Cate kom på henne och Elena. Men däremot blev jag överraskad av att alla tre kunde sinnesmagi. Det hade jag inte räknat med! Har inte heller någon aning om vem som kommer att dö. Hoppas att det inte är Tess i alla fall!
 • Men stackars Paul! Tycker att det är väldigt orättvist av Cate att fortsätta ljuga för honom när de en gång har varit bästa kompisar och han är förälskad i henne. Nu valde hon ju ändå inte Finn men tänk om hon hade gjort det i kyrkan. Och hela tiden så trodde Paul att hon skulle välja honom. Så på ett sätt tyckte jag att det var bra att hon var tvungen att välja systerskapet så att Paul slapp få sitt hjärta krossat och känna sig förrådd.
 • Jag trodde att Sachi var en spion först när hon blev kompis med Cate. Men coolt att hon är en häxa också! Tycker att hon är en oerhört intressant karaktär. Hoppas på att få se mer av henne i nästa bok.

Handling: +0,5
Karaktärer: +0,5
Miljö/Stämning: +1
Berättarröst: +1

Mest intressanta karaktär: Lika mellan Tess och Sachi
Bästa scen eller del: Spoiler [När Sachi avslöjade att hon också var en häxa]
Minnesvärt citat: Kom inte ihåg att skriva ner något på svenska men hittade en på engelska.
There are two separate classes: one for children under ten, held in the classroom down the hall, to teach them basic prayers and the tenets of the Brotherhood’s beliefs, and one for girls aged eleven to seventeen, to teach us about how wicked we are.

Rekommenderar för:
Gillar du häxor och historisk miljö bör du plocka upp den här boken.

Rekommenderar inte för:
Tycker du inte om att läsa mörka och övernaturliga böcker om förtryckta kvinnor bör du undvika den här.

Andra verk som jag kom att tänka på
Sound of Music (filmen) – Haha, de har inte alls mycket gemensamt men jag kom att tänka på Sound of Music när jag läste att en guvernant skulle bosätta sig hos dem. Samt brödraskapet påminner mig lite om nazisterna.

B8Betyg: 8/10

Andra delar i serien
1. Born Wicked (sv. Farlig Förmåga)
2. Stjärnmärkt (eng. Starcursed)
3. Systrars öde (eng. Sister’s Fate)

 

Tags: , , , , ,

19 responses to “Systrar med en farlig förmåga

 1. mel

  April 16, 2013 at 18:24

  Hoppas verkligen de översätter fortsättningen 🙂

   
 2. Miriam - Schitzo-Cookie http://schitzo-cookie.blogspot.se

  April 16, 2013 at 18:32

  Måste nog ta tag och läsa denna jag med. Alla verkar ju älska den =)

   
 3. annelie (boklotus)

  April 16, 2013 at 20:50

  Åh vad kul! Jag har haft fördomar om den här och trott att det bara var ett snyggt omslag med tunt innehåll. Men nu vill jag läsa den =)

   
  • Anna - Boktycke

   April 16, 2013 at 21:10

   Ja, kul med en bok där insidan är lika bra som utsidan :p

    
 4. Författardrömmar

  April 17, 2013 at 21:03

  Den vill jag läsa 🙂

   
 5. Veronica

  April 19, 2013 at 02:18

  Vad kul att du också gillade boken:) Älskar miljön! Och är så peppad på ditt nästa tema!!

   
  • Anna - Boktycke

   April 20, 2013 at 10:08

   Är också väldigt peppad på nästa tema. Ska sitta och beställa böckerna senare idag 🙂

    
 6. LolloQ

  November 10, 2013 at 19:04

  SPOILER

  Gillade boken ganska mycket men det var synd att jag inte läste slutet. Blev så arg när jag läste att hon valde sina systrar istället för Finn.

   
  • Anna - Boktycke

   November 10, 2013 at 21:42

   Huh? Varför läste du inte slutet? Eller menade du att du inte gillade slutet? :p

    
 7. Disa

  May 10, 2014 at 13:09

  Var utspelar sig boken?

   
 8. Clara

  May 10, 2014 at 14:32

  Hur skulle du beskriva varje syster? Cate? Maura? Tess? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   May 10, 2014 at 15:47

   Tjohej Clara eller Disa,

   Cate är en hårdrockare, Maura är lesbisk och Tess är egentligen en man.

   Skulle rekommenderar dig att faktiskt läsa boken själv i fråga än att fiska efter svar på bokbloggar till din skoluppgift. Har jag fel så ber jag om ursäkt men jag ber dig i fortsättningen sluta kommentera här bara för ställa frågor som du väldigt enkelt kan få svar genom att läsa boken.

    
   • Clara

    May 10, 2014 at 19:22

    Jag är inte Disa och jag gör inte något skolarbete. Jag undrar av anledningen att jag inte gillar huvudpersoner som är själviska, håller för mycket inom sig eller är ständigt arga. Jag brukar sällan gilla sådana böcker med sådana huvudpersoner. Jag har tänkt läsa boken, men vill då vara säker på att jag skulle kunna komma att gilla den.

     
   • Anna - Boktycke

    May 10, 2014 at 19:55

    Okej, då vet jag. Ni har samma ip-nummer så det var därför jag antog att ni var samma person.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: