RSS

Ett lås och en nyckel

12 Jun

En bok i sann Dessen-anda.

Lock And KeyTitel: Lock and Key
Författare: Sarah Dessen
Sidantal: 422
Utgivningsår: 2008

Handling:

Sedan storasystern Cora lämnade huset har Ruby fått vara den som ser till att mamman går till jobbet och håller ihop den lilla familj som de har kvar. Men strax innan Ruby blir 18 försvinner mamman spårlöst med alla sparpengarna och Ruby tvingas att flytta in hos sin syster som hon numera inte har sett på tio år. Van vid att alltid ta hand om sig själv vantrivs Ruby i sin nya lyxvilla och är misstänksam mot sin nya svåger Jamies vänlighet och sin systers tystnad. Men så lär hon känna grannpojken Nate som är vänlig mot alla och långsamt lär sig Ruby att livet faktiskt kan förbättras.

 

Tycke:
Efter att nyligen ha läst Dreamland av Dessen och blivit förvånad över hur mörk den var så kände jag mig betydligt mer hemma i Lock and Key. Jag vet att jag har sagt det flera gånger tidigare men Dessen måste verkligen ha en färdig mall för hur hon skriver sina böcker. Den här påminner väldigt mycket om hennes andra böcker med en tjej med familjeproblem som träffar på en mysig kille (oftast med egna problem) och växer som människa. Att de flesta av Dessen böcker är så lika kan låta tråkigt, men det gör faktiskt inte så mycket för karaktärerna och berättarrösten är så himla bra att man gillar boken väldigt mycket trots att man kan förutspå handlingen.

Nu har jag läst samt recenserat 6 andra böcker av Dessen tidigare och jag tycker i stort sett likadant om alla förutom Dreamland och Keeping the Moon som jag tycker är lite sämre än de andra. Därför tänker jag inte gå in på så mycket om vad jag tyckte om handlingen och karaktärerna och nöjer mig med att säga att jag gillade båda och Rubys berättarröst är riktigt medryckande.

Vad jag tyckte var en kul läsupplevelse med Lock and Key var att väldigt många av Dessens karaktärer från andra böcker nämndes i den här boken på ett eller annat sätt. T.ex. så var Anabel från Just Listen DJ på en radiokanal som Nate och Ruby lyssnade på. Detta hände med jämna mellanrum och jag blev lika glad varje gång jag kom på vilken Sarah Dessen-bok karaktärerna kom ifrån. Har säkert missat flera stycken gästbesök eftersom jag inte har läst alla hennes böcker. Men riktigt kul är det när författaren låter sina karaktärer dyka upp i andra böcker!

Ja, har du inte läst något av Dessen är det verkligen dags att börja!

Berättarröst: +1
Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Språk: 0,5

Mest intressanta karaktär: Jamie
Bästa scen eller del: Har ingen direkt favoritdel men jag gillar alla de gånger då karaktärer från andra Dessen-böcker dök upp.
Minnesvärt citat: “My point is, there are a lot of people in the world. No one ever sees everything the same way you do; it just doesn’t happen. So when you find one person who gets a couple of things, especially if they’re important ones… you might as well hold on to them. You know?”

Rekommenderar för:
Vill du ha en lättläst och fin contemporary-bok är den här perfekt!

Rekommenderar inte för:
Har du tröttnat på att Dessen återanvänder sin berättelsemall så är det här inget för dig.   

B7.5Betyg: 7,5/10

Andra böcker av författaren som jag har recenserat
Along for the Ride (sv. Mycket mer än så)
The Truth About Forever (sv. Mitt perfekta liv)
Just Listen
What Happened to Goodbye (sv. Du glömde säga hejdå)
Keeping the Moon (alt. Last Chance)
Dreamland

 

Tags: ,

8 responses to “Ett lås och en nyckel

 1. RoM

  June 12, 2013 at 19:41

  Kanske är dag för contemporary snart. Såg iofs en ny svensk om pianospelande tjej jag blev sugen på. Vilken Dessen skulle du tycka jag ska satsa på?

   
  • Anna - Boktycke

   June 12, 2013 at 19:59

   Min favorit av Dessen är “The Truth About Forever” eller “Mitt perfekta liv” som den heter på svenska. Brukar i vanliga fall inte vara så förtjust i contemporary men Dessens böcker gillar jag väldigt mycket 🙂

    
 2. Fia Filur

  June 12, 2013 at 21:35

  Men Just listen finns väl inte översatt till svenska? This lullaby är Blunda och hoppa tror jag.

   
  • Anna - Boktycke

   June 12, 2013 at 21:39

   Ja, du har helt rätt! Måste ha fått hjärnsläpp när jag skrev det :p Nu är det ändrat iaf, tack för påpekandet av missen.

    
   • Fia Filur

    June 12, 2013 at 22:22

    Men det får mig att undra om de inte kommer att översätta Just listen? För den är väl äldre? Eller översätter de nyare böcker före tro? Lite synd för man går ju miste om att känna till en del karaktärer som dyker upp igen. Gillar verkligen när författare gör så 🙂

     
   • Anna - Boktycke

    June 13, 2013 at 08:30

    Nja, This Lullaby släpptes 2002 och Just Listen 2006, så de översätter faktiskt de gamla först. Man kan ju hoppas på att det kommer till Just Listen:s tur snart 🙂

     
 3. Fia Filur

  June 13, 2013 at 14:00

  Jaha, okej, är den så gammal 🙂 Blandade nog ihop den med ett annat datum jag såg nånstans 🙂 Hoppas de översätter den också!

   
  • Anna - Boktycke

   June 13, 2013 at 19:17

   Jag med! Rabén & Sjögren har ju gett ut en Dessen bok varje år så man kan ju hoppas på att de kommer att fortsätta med det 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: