RSS

Slutet för Dödens stad

13 Jun

Sista delen för Morwhayle är nu här!

Dödens stadTitel: Dödens stad
Författare: Peter Bergting
Serie: Legenden om Morwhayle #3
Sidantal: 272
Utgivningsår: 2013

Obs! Spoilers från tidigare böcker kan förekomma i handlingen.

Handling:

Morwhayles framtid är mörkare än någon. Den onda magikern Scurvely Briskit har frammanat malströmmen som nu delar staden i två delar och världen är ur balans. Överallt dyker de odöda upp och sprider skräck och död. Staden är förvrängd och magin är vild och otämjd. För att återställa landet till det en gång var tvingas demonprinssessan Malda, yra Arteil, bargesten Briar, varulven Aldous, bågskytten Lori och draken Gorgo att samarbeta. Men gammalt groll och avvikelser i livsvärderingar gör att det blir mer gnäll än framgång. Kommer de verkligen lyckas med att rädda världen? Eller kommer de att döda varandra innan?

Tycke:
Wohoo, sista boken i Legenden om Morwhayle och författaren har knutit ihop det snyggt. Precis som i de tidigare böckerna är karaktärerna lika knasiga, lustiga, gnälliga och roliga som alltid. Humorn är verkligen något jag uppskattar med boken. På det hela taget är det en ganska mörk och allvarlig berättelse men mitt i dysterhet så går det bara inte att låta bli att flina. Älskar att författaren inte gör skämten tydliga utan det är när läsaren själv upptäcker kontrasten och märker ironin som det först blir roligt. Ett skämt som man måste jobba lite för att förstå är mycket roligare än ett som kommer serverat.

Handlingsmässigt är den okej, de reser runt till olika ställen, spanar in läget och beger sig sedan vidare mot en annan plats. Här är det verkligen bra att Bergting har lagt in illustrationer så att man lätt kan få inblick över miljön. Flera böcker borde verkligen använda sig av illustrationer, det höjer stämningen avsevärt mycket.

När det kommer till karaktärerna så tycker jag att de är lika bra som i de tidigare böckerna. Min favorit är fortfarande Arteil även om denna känns mer som Maldas bok. Av någon anledning har jag fortfarande jättesvårt att föreställa mig Malda som 17-åring utan ser henne som 12 år gammal. Jag skyller det på att hon ser så ung ut i omslaget hos den första boken i serien.

Ska inte säga så mycket om slutet förutom att jag tyckte att det var lite väl för många sammanträffanden, mer om detta i spoilersektionen. Kort sagt så tycker jag att Dödens stad är ett bra avslut på en underhållande serie. Rekommenderar den för såväl unga som gamla.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Tyckte att det var lite väl för många sammanträffande i slutet. T.ex. att Briskit har blivit god och kommit på en lösning till problemet. Och sen också att Rignach absorberade Maldas vrede/mörker och återställde solens bana. Kändes som ett typiskt sagoslut där en fe kommer in i bilden och vifta lite med sitt trollspö, vips så är allt lyckligt och bra igen.
  • Vilka är Lin och Mey? Speciellt Lin nämndes ju bara jättekort. Är de karaktärer från Bergtings andra böcker?.

 

Humor: +0,5
Karaktärer: +0,5
Charm: +0,5

Mest intressanta karaktär: Arteil
Bästa scen eller del: När Arteil var i värdshuset
Minnesvärt citat: ”… Stoppa den där Curly Biscuit innan Dimskär faller.”

B6.5Betyg: 6,5/10

Andra böcker i serien:
1. Häxmästaren
2. Demonprinssessan
3. Dödens stad

 

Tags: , ,

2 responses to “Slutet för Dödens stad

  1. Viggo

    June 25, 2013 at 11:21

    (Liten spoilervarning för de som inte har läst boken) Jepp, Lin är en karaktär från Peters serieroman The Portent, och jag tror att Mey är med i Peters frus bokserie De dödas rike (som också handlar om Lin). Om man läser The Portent så förstår man nog mer av det 😉

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: