RSS

Även om man är villig att dö för sin guds skull…

26 Jun

… så kan det bli lite jobbigt när guden inte dyker upp. 

VesselTitel: Vessel
Författare: Sarah Beth Durst
Sidantal:424
Utgivningsår: 2012

Handling:

I nästan hela sitt liv har Liyana förberett sig själv och sin kropp för ceremonin som ska bjuda in gudinnan Bayla till att ta över Liyanas kropp. Trots att Liyana innerst inne inte är särskilt sugen på att dö så vet hon att hennes offer är nödvändigt för att hennes familj och klan ska kunna överleva torkan i öken. Men fastän hon gjorde sitt bästa för att dansa och hennes mentor sa de rätta böneorden så kom aldrig Bayla till ceremonin, och Liyana lever fortfarande. Förskjuten av sin klan lämnas hon kvar ensam bland sanddynerna. Hon är medveten om att hon inte kommer att klara sig särskilt länge i öknen men inom kort dyker en främling upp, en man som uppger sig för att vara guden Korbyn. Liyana får veta att hennes gudinna och andra gudar har blivit fångade. Tillsammans med Korbyn ger hon sig på jakt att hitta de andra gudarnas offer-personerna och befria gudarna innan det är för sent.

Tycke:
Jag har aldrig läst något av Sarah Beth Durst tidigare och nu efter att ha läst Vessel så känner jag att jag måste läsa fler böcker av henne. Sympatiska karaktärer och en jakt efter försvunna gudar, boken innehåller många element som jag uppskattar.

Redan från första kapitlet så anar man hur stark Liyana är. Hon vet att hon kommer att dö så fort Bayla tar över hennes kropp och ändå tvingar hon sig själv att behålla lugnet. Istället för att bli tröstad så är det snarare hon som tröstar sin familj. Tyckte först att mamman var väldigt kall mot henne men sen fick man ser en annan sida av henne när hon skyddade sin dotter mot alla dumma anklagelser. Även om de till slut lämnade Liyana för att dö i öknen så kunde man ändå ana att familjebandet var väldigt starkt.

Själva handlingen med att flera gudar har blivit kidnappade och Liyana och Korbyn försöker samla ihop deras mänskliga offer/behållare tycker jag är väldigt annorlunda och fräsch. Jag har i alla fall inte läst något liknande. Karaktärsmässigt så är Liyana favoriten men Korbyn kommer inte långt efter. De andra karaktärerna tycker jag är lite bleka och kunde ha fördjupats mer. Men samtidigt så förstår jag att boken skulle ha blivit betydligt mycket längre om alla bikaraktärer ska ta en större plats. Hade i alla fall gärna läst mer om kejsaren.

Jag blev överraskad av handlingen flera gånger och även om det var en del konstiga kärleksrelationer så tycker jag ändå att boken var spännande från början till slutet. Ett par saker tyckte jag mindre om och vilka dessa är finns i spoilersektionen.

På det hela så tyckte jag att Vessel var underhållande läsning. Gillar du fantasyböcker som utspelar sig i en helt annan värld och kultur så lär du gilla den här.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Synd att man aldrig fick veta om hur det gick med torkan. Alla gudar och magi försvann men sen då? Försvann torkan också eller? Av epilogen så kan man väl ana att det har gått bra, men det skulle ha varit kul med lite mer information med tanke på att torkan hade en central roll i handlingen.
 • Alltså, var det bara jag som tyckte att det var helskumt att kejsaren friade till Liyana typ 3:e gången de träffades? Och att Liyana börjar hångla med honom också. Jag trodde ju att hon gillade Korbyn! I och för sig så förstod man ju att det skulle bli superkonstigt om hon blev ihop med Korbyn så kejsaren är väl ett bättre val. Men ändå, lite väl hastigt var romansen.

 

Karaktärer: +0,5
Handling: +1
Spänning: +0,5
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Liyana
Bästa scen eller del: Spoiler [När Liyana och Bayla samarbetade]
Minnesvärt citat:
“Impressive vocabulary,” Korbyn said. “I feel as though I should take notes.”
“I think she’s making them up,” Liyana said. “Half of them are not anatomically possible.”

Rekommenderar för:
Ni som gillar fantasy och vill läsa något fräscht och annorlunda.

Rekommenderar inte för:
Gillar du inte att läsa om ökenlandskap och konstiga namn så passar den här boken inte dig.

B7.5Betyg: 7,5/10

Advertisements
 

Tags: ,

7 responses to “Även om man är villig att dö för sin guds skull…

 1. Helena

  June 26, 2013 at 18:54

  SPOILERS!

  Jag tyckte också att det var helskumt att Liyana började gilla kejsaren. Det var ju något på gång mellan henne o Korbyn hela resan o sen helt plötsligt bestämmer hon sig för att hon älskar kejsaren… Vad tyckte du om gudarna? Jag hade stora förväntingar på dem men sen var de bara förvirrade, giriga och griniga när de till slut blev befriade. Gillade också när Bayla till slut lugnade ner sig och började samarbeta.
  Ett tag trodde jag att Korbyn inte var guden utan “the vessel” som kunde använda magi och som hade lurat sin klan att han blev gud så att han inte skulle dödas. Tyckte att det skulle gett det ett bättre slut, då kunde Liyana och människo-korbyn bli ihop i slutet.

   
  • Anna - Boktycke

   June 26, 2013 at 19:07

   SPOILERS!

   Hon älskar väl inte kejsaren? Jag uppfattade det mest som att hon tänkte att det kunde funka mellan dem och att de förstod varandra, plus att det var den bästa lösningen för att hindra kriget mellan ökenborna och imperiet. Sen så växte väl kärleken till epilogen men då hon tackade ja till frieriet så tror jag inte att hon älskade honom.
   Jag hade inte så höga förväntningar på gudarna faktiskt. Man fick ju vet rätt mycket om dem från Korbyns berättelser och de verkar ju bara gnälliga och själviska.
   Haha, om din teori hade stämt så skulle det ju ha varit konstigt att han bestämde sig för att leta upp de andra offerna, jag tänkte aldrig på att han ljög. Men däremot så misstänkte jag ett tag att Korbyn var medskyldig till de andra gudarnas försvinnande. Tyckte att det var bra att författaren inte drog ut på berättelsen för det känns som att den här lätt skulle kunna bli en trilogi.

    
 2. Amanda (Pandan)

  June 26, 2013 at 22:43

  Den här lät riktigt spännande! 🙂

   
 3. stina liffner

  June 27, 2013 at 12:21

  Hej jag har en fråga, kan du inte tipsa om lite boktävlingar?
  Det skulle vara kul

   
  • Anna - Boktycke

   June 27, 2013 at 16:49

   Jag har så dåligt koll på boktävlingar själv tyvärr :/ Men jag ska tänka på att skriva upp dem nästa gång jag ser några 🙂

    
 4. Författardrömmar

  June 28, 2013 at 21:35

  Den verkar spännande 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: