RSS

Att hamna i en bokvärld är faktiskt inte så kul

25 Jul

… speciellt när den handlar om våldsamma vildar, smutsiga jättar och blodtörstiga pirater.

House of SecretsTitel: House of Secrets
Författare: Chris Columbus & Ned Vizzini
Serie: House of Secrets #1
Sidantal: 496
Utgivningsår: 2013

Handling:
Familjen Walker hade det väldigt bra ställt tills en dag pappan gjorde ett misstag. Nu tvingas de att flytta och när de hittar det lyxiga Kristoff House för rena vrakpriset så var de inte sena med att flytta in. Men snart visar det sig att det finns ont blod mellan familjen Walker och Kristoff och en häxa utkräver hämnd. Hela huset blir skickat till en annan dimension och snart inser syskonen att de har kommit in i Kristoffs bokvärld, och han är inte en författare som skrev lättsamma böcker. Kan syskonen klara av uppdraget och hitta föremålet som häxan är ute efter? Eller kommer de att falla offer för de påhittade men ytterst verkliga farorna i böckerna värld?

Tycke:
Här har vi en bok som började ytterst lovande. Älskar konceptet med tre syskon som kommer till en värld som är baserade på böcker. Dock så är det bara påhittade böcker så det är inga retellings på kända berättelser. De ironiska kommentarerna var roliga och syskonens olika personligheter fick mig verkligen att sluka de första 150 sidorna utan paus. Dessutom så gjorde de fina illustrationerna att man lätt kunde leva sig in i miljön.

Tyvärr så blev boken ganska så mycket sämre efter en tredjedel. Världen som jag först tyckte var fräsch blev bara upprepande och det kändes bara som att författaren drog ut på handlingen. Dessutom så tyckte jag att alla karaktärerna blev sämre då de betedde sig helt ologiska (eller egentligen bara själviska och dumma). Jag vet att de är bara är barn men de var verkligen gnälliga ibland. Och sen känns det som att ett par av dem aldrig tog situationen på allvar utan bara gjorde det som föll dem in.

Själva slutet kom alldeles för hastigt och helt plötsligt var allting över. Jag vet att det är en middlegrade-bok och det är väl någon oskriven regel som att man inte får döda barnhuvudroller men ändå, allting slutade så himla lägligt att jag inte riktigt köpte det.

Så ja, House of Secrets är en bok som började väldigt bra men blev sedan väldigt upprepande i handlingen och jag är inte så nöjd med slutet. Det kommer att släppas en fortsättning men jag är tveksam till att plocka upp den.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Alltså herre gud, hur himla korkad är inte Brendan som kastar granaten bara för att han vill testa. Inte nog med att han lockar till fiender så använder han upp ett av de få vapnen de har. Ahhh, blev så himla irriterad på honom!
 • Hur lyckades Nell skriva så mycket och så korrekt egentligen? Och hon skrev ju dessutom med fingret så hon måste ha behövt ett väldigt stort papper. Och hon verkar ju inte ha blivit särskilt påverkad av boken.

 

Utdragen/upprepande handling: -0,5

Mest intressanta karaktär: Gillar ingen, men det mest intressanta är väl häxan.
Bästa scen eller del: När de först kom in i bokvärlden.
Minnesvärt citat:
“Where’s our street?” whispered Eleanor.
”Maybe the Wind WItch moved our house somewhere,” Cordelia said.
“Jurassic Park?” asked Eleanor.

Rekommenderar för:
Har du inget emot gnälliga huvudroller och upprepande handling så lär du väl gilla boken.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha något med en tydligare dramaturgisk kurva och smarta huvudroller så bör du leta vidare.

B4.5Betyg: 4,5/10

Andra böcker i serien:
1. House of Secrets

Advertisement
 

Tags: , ,

4 responses to “Att hamna i en bokvärld är faktiskt inte så kul

 1. nathaliesjogren

  July 25, 2013 at 18:19

  Låter som ett bra upplägg till en spännande bok, men kanske inte så bra ändå. Måste bara fråga: hur gör du för att få del av texten osynlig?

   
  • Anna - Boktycke

   August 1, 2013 at 19:19

   Tjohej!
   Här kommer ett sent svar 🙂
   Jag färglägger texten till samma färg som bakgrunden och på det sättet så blir den osynlig. Hoppas att det var svar på din fråga.

    
 2. flygaren

  July 27, 2013 at 10:21

  Hejsan
  Tack för en fantastisk hemsida som ständigt ger mig nya tips. Jag använder mig också av Goodreads räknare för lästa böcker men undrar hur du har fått fram de övriga räknarna dvs. antalet avslutade serier, klassiker osv.

   
  • Anna - Boktycke

   August 1, 2013 at 19:20

   Hej och tack för din fina kommentar. Här kommer ett sent svar: Jag har gjort de övriga räknarna själv 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: