RSS

Kungadömen som faller

14 Aug

En lovande start på en fantasyserie.

Falling KingdomsTitel: Falling Kingdoms
Författare: Morgan Rhodes
Serie: Falling Kingdoms #1
Sidantal: 412
Utgivningsår: 2012

Handling:
Cleo är den vackra prinsessan som tittar på när kompisen Aron dödar en oskyldig man. Nu är hon hatad i grannlandet och ännu mer illa är det att hennes pappa tvingar henne att gifta sig med Aron som hon avskyr. Jonas kan inte förlåta Cleo och Aron för att ha dödat hans bror och gör allt för att få sin hämnd. I det tredje landet här kronprinsen Magnus en mörk hemlighet, han är förälskad i sin sköna syster Lucia. Lucia å andra sidan har egna hemligheter som hon inte kan dela med någon, hemligheter som kan få henne dödad.

Ett krig håller på att rustas och magin är döende. Kommer Väktarna att hitta den gamla kraften innan jorden går under?

Tycke:
The Falling Kingdoms läste jag vid en mycket bra tidpunkt. Kände mig sugen på en klassisk fantasybok och det är precis vad den erbjöd. Många karaktärer, flertals berättarröster, länder i krig, ett magiskt släkte, en profetia och mäktiga reliker. På ytan verkar den vara som vilken fantasyberättelse som helst men författaren har fått till en riktigt spännande och inlevelsefullt historia.

Om jag har räknat rätt så är det totalt 7 berättarröster vilket är rätt mycket med tanke på att boken inte är så tjock. Det var aldrig något problem med att hålla rösterna isär och det var riktigt skoj att läsa från så många olika synvinklar. De var varandras fiender men var och en hade skäl som rättfärdigade deras handlingar. Karaktärsmässigt så tycker jag att Rhodes har lyckats riktigt bra. De känns trovärdiga och levande allihopa vilket inte är helt lätt att få till.

När det kommer till handlingen så skedde saker och ting ganska snabbt i den här boken. Eftersom man läste från olika berättarröster så kunde en lång tid ha förflutit innan man återvände till en karaktär. I grunden så gillar jag väl handlingen även om den inte var så sensationellt i sig. Den lyckades i alla fall överraska mig flera gånger så det är ett stort plus. Vad jag egentligen tycker om mest är faktiskt den förbjudna relationen mellan Magnus och Lucia. Var så synd om Magnus som älskade någon han inte kunde få. Hade jag inte vetat att de inte var syskon på riktigt så skulle jag nog ha tyckt att Magnus känslor för Lucia är ganska vämjeliga, men nu var de bara tragiska och vackra.

Det negativa jag har att säga om boken är att det var alldeles för mycket infodump om de olika kungadömena i början. Kändes som att författaren bara ville trycka in bakgrundsinformation i läsaren huvud och det tog så mycket fokus från karaktärerna. Men detta blev mycket bättre senare och själva förklaringen om magin/religionen fick Rhodes fram på ett snyggt sätt. Sedan kunde det kännas som att det var lite för många sammanträffande ibland samt att vissa av karaktärerna betedde sig lite korkade. Men annars så gillar jag det mesta med boken.

På det hela taget en mycket läsvärd bok och perfekt för er som vill njuta av en episk fantasy men inte vill plocka upp en bok på över 1000 sidor. Jag kommer absolut att plocka upp fortsättningen när den kommer ut.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Oj, hade inte räknat med att Lucia skulle döda Sabina så snabbt. Det var överraskande! Och att Theon också dog. Whaaat!
 • Vad dumt att Cleo och Nico inte reser inkognito. Speciellt Cleo vet ju att folket i Paelsia är arga på henne, och så går hon och använder sitt eget namn som är ultrasällsynt.
 • Men ofta Magnus stöter på Cleo… och hur kan han misslyckas med att ta fast henne så många gånger?

Berättarröster: +1
Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Tvister/Överraskningar: +0,5
Spänning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Magnus
Bästa scen eller del: När Sabina försökte förföra Magnus och han bara dissade henne. Så himla kul.

Rekommenderar för:
Ni som vill ha en klassisk episk fantasy fast i mer kompakt form.

Rekommenderar inte för:
Tycker du inte om påhittade världar, magi och länder som krigar så är det här inget för sig.

B8Betyg: 8/10

Andra böcker i serien:
1. Falling Kingdoms
2. Rebel Springs
3. Gathering Darkness
4. Titel ej bestämd
5. Titel ej bestämd
6. Titel ej bestämd

Advertisement
 

Tags: ,

2 responses to “Kungadömen som faller

 1. Malin

  August 15, 2013 at 11:14

  Hm, den låter helt klart intressant!

   
 2. Författardrömmar

  August 16, 2013 at 22:00

  Den låter intressant 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: