RSS

När man är tonåring och alla andra är över 5000 år gamla

26 Sep

…så är det svårt att inte tänka på ålderskillnad. 

AsunderTitel: Asunder
Författare: Jodi Meadows
Serie: Newsoul #2
Sidantal: 406
Utgivningsår: 2013

Obs! Spoilers för tidigare delar i serien kan förekomma.

Handling:

Templedark är över och Meuric är död. Men många dog under katastrofen och den trångsynta delen av befolkningen i Heart tror fortfarande att Anas existens är ett hot. För att komma undan de hatiska blickarna ger sig Sam och Ana iväg. Utanför stadens skyddande murar stöter de snart på faror i form av sylphs – de brinnande varelserna som dödar allt i sin väg. Men något konstigt händer, Anas musik verkar lugna ner dem, och i vissa fall beter de sig rentav mänskliga. Detta fick Ana att börja begrundar vad sylphs egentligen är och hur folket har kommit till. Vem är Janan i templet som de dyrkar som Gud? Varför återföds de på nytt? Varför är hon den enda nya själen på fem tusen år? Tiden börjar bli knappt, för hoten från fienden växer för var dag som går, och om Ana dör är det inte säkert att hon kommer att återfödas…

Tycke:
Asunder liknar sin föregångare väldigt mycket. Språket är så vackert att man som läsare bara flyter med och sluka sida efter sida. Även om det inte händer särskilt mycket i boken så var det ändå aldrig tråkigt.

Karaktärsmässigt så gillar jag att Anas utveckling. Hon blir starkare av vänskapen och kärleken och istället för att bli beskyddad vill hon nu beskydda andra. Sam tycker jag fortfarande är lite skum som ”älskar” Ana efter att bara ha känt henne i ett några månader. Nykomlingen Cris är min nya favorit. Han känns sådär lugn och pålitlig men kan ändå dölja något.

Och nu till det som jag uppskattade mest med boken: karaktärernas relationer! Det är både så häftigt och komplicerat när alla återföds om på nytt hela tiden. Sam och Stef har känt varandra i flera tusen år, och ibland har de till och med varit ett kärlekspar. Måste kännas jätteskumt om man var gift i ena livet och i nästa så har ens partner bytt kön och vill vara ihop med en annan. Jag gillar också att andra ifrågasatte Sams och Anas relation. Okej att kärlek inte har några gränser men hallå, det är 5000 år i åldersskillnad mellan dem! Och Ana är ju faktiskt fortfarande bara en tonåring. Det är något som jag har stört mig lite på i de flesta paranormal romance böcker. Romans i all ära men det är faktiskt rätt creepy att en flera hundra år gammal gubbe blir ihop med en knappt myndig tjej.

På det hela taget en läsvärd bok. Jag föredrar spännande och actionfyllda böcker men ibland så behöver man något lugnare och Asunder är som en oas i stridens hetta. Tycker även om mysteriet med Janan och jag kommer att köpa den avslutande delen i serien när den släpps. Sen är det ett stort plus att omslagen är så himla snygga också!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Jag trodde att det faktiskt var Stef som var förrädaren, fast mer i stil som att hon rapporterade till fienden men inte visste att de skulle använda informationen för att döda andra. Trodde inte att hon skulle bli fången med Cris.

 

Språk: +0,5
Handling: +0,5
Berättarröst: +0,5
Karaktärer: +0,5

Mest intressanta karaktär: Cris
Bästa scen eller del: Spoiler [När Cris offrade sig själv]

Andra verk som jag kom att tänka på:
The Chemical Garden av Lauren DeStefano – Handlingen är inte likt men jag tycker att språket och stämningen påminner mycket om varandra.

Rekommenderar för:
Tycker du om vackert språk och har inget emot att det inte händer så mycket i boken så lär du gillar den här.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha action och spänning så passar den här boken tyvärr inte dig.

B7Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. Incarnate
2. Asunder
3. Infinite

Extraböcker:
2.5. Phoenix Overture

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: