RSS

Månen och mera

03 Oct

Att vara uppvuxen i en härlig kuststad är inte så kul som man kan tro.  

The Moon and MoreTitel: The Moon and More
Författare: Sarah Dessen
Sidantal: 435
Utgivningsår: 2013

Handling:

För Emaline har sommaren alltid varit detsamma. Irriterade gäster, jobbiga systrar, schyssta kompisar och en perfekt pojkvän. Trots att detta är sista sommaren innan hon börjar på högskolan så känner hon inget särskilt. Den lugna vardagen varar dock inte länge. Hennes biologiska pappa kommer till staden, hennes andra farsa renoverar om huset, nya regler på jobbet och sist men inte minst möter hon Teo, den 21-åriga och passionerade storstadspojken som hjälper till att göra en dokumentär om en känd konstnär. Plötsligt är inget sig lik och Emalines värderingar ändras. Vill hon verkligen stanna kvar i den lilla staden Colby? Klarar hon av att skära bort banden som håller henne fast eller har hon mod att ge sig in i det okända?

Tycke:
Jag har storgillat de flesta Dessen-böcker jag har läst men tyvärr så är The Moon and More inte en av dem. Det kanske är för att jag redan är så van vid författarens stil. Fina och sympatiska karaktärer finns det gott om, men handlingen kändes repetitivt och utdragen.

Början av boken är faktiskt riktigt bra. Jag kunde föreställa mig Colby och hur hemmastadd Emaline känner sig i familjeföretaget och turiststaden. Hon är tillfreds med sitt liv och önskar sig inget bättre. Det är uppfriskande att läsa om karaktärer som bara är nöjda med det dem har. I många andra ungdomsböcker så är det alltid dramatiska problem hit och dit så Emaline är en frisk fläkt. Men sedan började förändringarna och det var då som jag tyckte att boken sjönk och blev ännu en ung-tjej-möter-problem-och-växer-upp-bok.

När det kommer till karaktärerna så tycker jag att de är bra men det är alldeles för många av dem! Kanske bara vara jag som aldrig riktigt kom in i boken men jag blandade jämt ihop Emalines systrar. Det var så många man behövde hålla koll på, familjen, vännerna, familj nummer två, dokumentärgänget osv. Även om det inte var många personer i varje grupp så blev det ändå en del när man räknade ihop dem. Dessutom så nämndes flera av Dessen tidigare karaktärer förbi i texten och har man inte läst de böckerna så tror jag att det kan vara ännu mer förvirrande.

Berättarrösten är härlig som alltid och man hade alltid koll på vad Emaline tänkte och kände. Det är galet imponerande hur bra Dessen är på att skapa inlevelse. Flera gånger när Emaline grät så tårades även mina egna ögon. Jag tycker inte att allt som hon gör är bra men jag förstår henne, och för mig är det väldigt viktig i en bok.

Slutet tycker jag blev riktigt bra. Boken tog faktiskt en riktning som jag inte hade räknat med tidigare och jag blev väldigt glatt överraskad. Det räddade boken från att vara helt förutsägbar och skiljde den från de andra Dessen-böckerna som jag har läst.

För mig pendlar The Moon and More mellan okej och bra. Det finns sämre, det finns bättre. Jag är dock väldigt säker att folk som inte har läst en Dessen-bok innan kommer att uppskatta den mer än vad jag gör.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Okej att Luke har varit otrogen, men jag tycker att Emaline blev ihop med Theo alldeles för snabbt! Hon och Luke har ju ändå varit ihop i flera år! Och hon väntade inte ens i EN dag innan hon gick vidare. Vet inte om jag ska beundra henne eller tycka synd om henne.
  • Tycker att det är bra att Emaline inte blev ihop med någon av killarna i slutet. Äntligen en contemporary där tjejen inte hittar den perfekta killen och är ändå väldigt nöjd med sitt liv! Det höjde verkligen boken i mina ögon. Hade dock gärna vetat mer om hur det blev med Theo.

 

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +1
Takt: -1

Mest intressanta karaktär: Morris
Bästa scen eller del: Spoiler [Då Emaline gjorde slut med Luke]
Minnesvärt citat: We were willing to do so much for the people we loved, even if it meant hurting ourselves. Maybe that, in the end, was what love- all kinds- was really about.

Rekommenderar för:
För er som vill ha en sommarbok och ni som inte har läst så många Dessen-böcker innan.

Rekommenderar inte för:
Tycker du inte om det vanliga stuket med småstadstjej möter storstadskille så kan du plocka upp en annan bok.

B5.5Betyg: 5,5/10

Andra böcker av författaren som jag har recenserat:
Along for the Ride (sv. Mycket mer än så)
The Truth About Forever (sv. Mitt perfekta liv)
Just Listen
What Happened to Goodbye (sv. Du glömde säga hejdå)
Keeping the Moon (alt. Last Chance)
Dreamland
Lock and Key
This Lullaby (sv. Blunda och hoppa)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: