RSS

Försvunnen när man är 13 år gammal…

08 Oct

… och dyker upp igen som 15-åring.  

Berövad

 

Titel: Berövad (original Pretty Girl – 13)
Författare: Liz Coley
Sidantal: 304
Utgivningsår: 2013

Handling:

Angie är den 13-åriga flickan som försvann spårlöst från flickscoutlägret. Tre år senare dyker hon upp igen, stiger in i sitt hem och säger till sina föräldrar att hon är hemma. Vad som är märkligt är att Angie vet själv inte om att hon har varit borta i tre år. För henne är hon fortfarande 13 år gammal och igår var hon på scoutlägret. Vad är det som egentligen har hänt och varför har Angie inget minne av de senaste åren? Varför har hon ärrbildningar runt handlederna och fotlederna och är ovanligt stark i armarna?

 

Tycke:
WOW! Den här boken överraskade mig verkligen! Har hört att den ska vara bra men jag hade inte väntat mig att den skulle vara bra. Det är riktigt härligt att läsa en bok utan att ha höga förväntningar.

Berövad är en spännande, tragisk och mycket mörk historia. Tycker du inte om att läsa om obehagliga saker så bör du hålla dig borta ifrån den här boken. Språket är utmärkt i den bemärkelsen att den kusliga känslan smyger sakta på en och när man väl inser vad det är som händer så har man en kall hand runt sitt hjärta.

Berättarstilen passar handlingen utmärkt. Du-formen i prologen kan vara en aning förvirrande men när man väl inser hur allt hänger ihop så märker man hur briljant perspektiven är sammansatt.

Jag tänker inte gå in på handlingen för mycket av spänningen ligger i att man inte vet vad det är som händer. Trots att jag inte ville att boken skulle ta slut så är jag ändå glad över att den är relativ kort. Nu genomsyras hela boken av spänning och hade boken varit längre så hade det nog varit risk för att den skulle bli tråkig.

Vissa av delarna kändes inte helt trovärdigt men eftersom jag inte vill förstöra något så tar jag upp dem i spoilersektionen nedan. Kort sagt så är Berövad en bok som verkligen överraskade mig och jag hoppas verkligen att fler kommer att upptäcka denna gripande historia.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Shit, ögonblicket jag kom på att Angie var schizofren fick jag rysningar i kroppen (gjorde det på sidan 50 och det avslöjades officiellt i boken på sidan 60). Så himla snyggt författaren har vävt in du-perspektivet!
 • Var ju ganska tydligt att Angie hade varit gravid eftersom Lilla Hustrun nämnde att hon hade varit tjock. Trodde dock att barnet hade dött. Väntade mig inte alls att Sammy ska vara Angies pojke. Kändes som alldeles för mycket sammanträffande. Sen så vet jag inte heller om det är så lätt att adoptera bort barn… måste man inte ha båda föräldrarnas tillstånd? Eller kan man bara plocka med sig en bebis och gå till adoptionsbyrån och säga att man inte vill ha barnet länge? Vet inte hur det funkar i verkligheten men det kändes skumt att Bill kunde ge bort barnet själv. Grät iaf väldigt mycket när Angie bestämde sig för att inte säga något för att ge Sammy en så bra framtid och uppväxt som möjligt.
 • Har lite svårt att tro på att Angies vänner accepterar henne så lätt. Kate är verkligen cool som fortsätter att vara Angies kompis och inte är nervös för hennes schizofreni.
 • OMG, jag vill döda Angies farbror. Vilken äckel och pervers monster! Störde mig lite på att hon inte berättade om det direkt utan väntade så länge med det men det är ju ganska vanligt i verkligheten (tror jag). Och vilken hemsk farmor som inte tror på Angie. Visserligen så förstår jag att hon litar på sin son och Angie är inte helt mentalt stabilt, men ändå! Hur otur kan Angie har egentligen? Först farbrodern och sen den äckliga gubben i skogen…

 

Berättarröst: +1
Karaktärer: +1
Handling: +1
Spänning: +1
Trovärdiget/sammanträffande: -0,5

Mest intressanta karaktär: Angie
Bästa scen eller del: Spoiler [När Angie tackade Lilla Hustrun för att hon fortfarande var oskuld]. Åh Gud, började storböla där.

Rekommenderar för:
Tycker du om mysterium och inte har något emot obehagliga scener och psykologiska element så lär du älska boken!

Rekommenderar inte för:
Vill du ha en glatt och lättsmält bok så bör du absolut inte läsa den här.

B8.5Betyg: 8,5/10

Andra versioner av omslaget
Pretty Girl-13 av Liz ColeyBerövad alt 1

 

Tags: , ,

8 responses to “Försvunnen när man är 13 år gammal…

 1. Veronica

  October 8, 2013 at 17:39

  Ligger i min läshög på sängen och vart då inte mindre sugen nu!:)

   
 2. Fia Filur

  October 8, 2013 at 19:00

  En av de bättre böcker jag läst i år. Gillade berättarstilen och pusslandet. Skulle gärna se den som film!

   
  • Anna - Boktycke

   October 9, 2013 at 20:37

   Man kan ju hoppas på att den kommer att bli film. Fast å andra sidan så brukar jag alltid bli besviken på filmversioner :p

    
 3. Cecilia A

  October 8, 2013 at 21:53

  Läste ut denna i en enda sittning, kunde inte släppa ögonen från sidorna för att den var så bra!! :))

   
  • Anna - Boktycke

   October 9, 2013 at 20:38

   Samma här! Läste tills klockan var över midnatt och kom sent till jobbet med blodsprängda ögon :p

    
 4. Jennifer

  October 12, 2013 at 19:26

  Den verkar jätte bra! Måste nog läsa den snart. 🙂
  (Har en giveaway på min blogg just nu, du får jätte gärna delta om du vill)

   
 5. Amanda (Pandan)

  October 23, 2013 at 22:43

  Tyckte också att det blev lite väl mycket sammanträffanden framemot slutet… men den var ju fortfarande riktigt bra! Min recension kommer nog om någon dag 😉 Däremot tror jag att det synd nog antagligen kan vara ganska lätt att adoptera bort barn, det är ju trots allt USA vi snackar om. Kanske inte riktigt så lätt som i boken, men nästan.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: