RSS

Att kunna se in i framtiden

09 Nov

… är inte alltid en bra sak.

Pivot PointTitel: Pivot Point
Författare: Kasie West
Serie: Pivot Point  #1
Sidantal: 343
Utgivningsår: 2013

Handling:
Addie är flickan med en unik förmåga, hon kan se in och uppleva sin framtid innan den sker. Varje gång hon står inför ett val kan hon se vad båda valen kan leda till. Uppvuxen i en hemlig ort där alla besitter övernaturliga talanger känner hon sig hemma. Hennes liv ändras när hon får reda på att hennes föräldrar ska skilja sig. I den enda framtiden bor hon kvar hos mamman och flörtar med skolans populäraste kille. I den andra flyttar hon till den normala världen med sin pappa och tvingas ljuga som sin bakgrund… men där träffar hon Trevor. Vilken framtid Addie än väljer kommer hon att offra något dyrbart, frågan är bara vad hon är villig att ge upp.

Tycke:
Pivot Point är en bok som jag nyligen har hört mycket gott om och nu efter att jag ha läst den förstår jag vad alla pratar om. Den är verkligen annorlunda och bra.

Pivot Point har den mest intressanta berättartekniken jag har stött på i bokväg på länge. Man följer Addies två parallella framtider samtidigt. Eller nja… inte samtidigt men i vartannat kapitel. Så ena kapitlet handlar om t.ex. första skoldagen i den framtid hon stannar kvar hos mamman, andra kapitlet handlar om första skoldagen i den framtid hon följer med pappan. Det är först lite ovant men när man sen har vant sig vid den här strukturen inser man hur bra författaren har vävt ihop handlingen. Vill inte avslöja för mycket men ibland får man nästan läsa om samma händelse från olika synvinklar, fast båda är från Addies. Riktigt finurligt!

När det kommer till karaktärer så gillar jag i stort sett alla. Några kunde ha utvecklats mer men Addie och Trevor tycker jag känns levande och sympatiska. Älskar att Addie säger så konstiga saker ibland och hon är inte den där blyga flickan som väntar på att andra ska lägga märke till henne. Sen att hon är en boknörd är bara ett plus.

Själva världen med olika övernaturliga förmågor är riktigt intressant och jag önskar att det finns mer förklaringar. Saknar information om vad man kan och inte kan göra. T.ex. hur långt in i tiden Addie kan ”söka”. Kan hon se flera val samtidigt? Hon kan ju lätt vinna pengar på lotteri och fuska på proven! Och inte för att säga läsa outgivna böcker!

Ska försöka hålla mig kort så för att sammanfatta det så är Pivot Point en glädjande överraskning som jag gillar riktigt mycket. Det är en fin blandning mellan vardag, mystik, kärlek, vänskap och övernaturligt. Rekommenderas!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag trodde först att Duke hade två förmågor, att han både var känslomanipulator och hade telekinesi. Måste ju ändå vara rätt svårt att fejka den senare förmågan. Borde inte skolan ha testat det?
 • Tycker egentligen att det är rätt larvigt att fotbollsgänget ska hålla på och skada andra ”normala” fotbollspelare. Varför är en bra college så himla viktigt för dem? Och med tanke på att de beskrivs som att de är både mer atletiska och smarta så tycker jag att de bara är losers som måste skada andra för att lyckas. Känns ju redan som att de har en större chans att få komma in till de bra skolorna ändå.
 • Åhh Trevor. Stack verkligen till i hjärtat när Addie bestämde sig för att glömma bort honom.
 • Addies förmåga är ju toppen! Hon har ju hur mycket tid som helst (typ). Säg tillexempel att hon ska gå på bio ska välja mellan ett par filmer, hon kan alltså med sin förmåga uppleva framtiden och se filmerna i dem. Sen när hon är tillbaka i nutid så har hon ju redan ”sett” filmerna. Snacka om att man både sparar pengar och tid. Tycker dock att det är konstigt att hon inte gjorde någon Search under de sex veckorna. Hade för mig att hon gjorde det rätt ofta för småsaker, men det var inte förra i slutet av para-framtiden som hon använde sin förmåga och insåg att det var en Search.

Koncept: +0,5
Berättarröst: +0,5
Karaktärer: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Berättarteknik: +1

Mest intressanta karaktär: Addie
Bästa scen eller del: Spoiler [När hon valde att glömma bort Trevor]
Minnesvärt citat:
(Trevor) “My bookcase is all yours.”
I walked to the door. “I’ve just decided that those are my favorite five words in the world.”

Rekommenderar för:
Ni som gillar en bra blandning mellan contemporary och övernaturligt samt vill testa på en annorlunda berättarteknik.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha en bok som är rak på saken så är det inte din typ av bok.

B8.5Betyg: 8,5/10

Andra böcker i serien:
1. Pivot Point
2. Split Second

Advertisement
 

Tags: ,

2 responses to “Att kunna se in i framtiden

 1. Fia Filur

  November 9, 2013 at 21:55

  Coolt koncept! Får mig att tänka på Sliding doors med Gwyneth Paltrow. Eller Next med Nicholas Cage, har du sett den? Den är inte bra, men själva tanken är intressant tycker jag. Han kan se några minuter in i sin egen framtid tills han träffar en tjej som gör att han kan se hur långt framåt som helst. Det förklaras inte varför vilket är lite störande, jag undrar till exempel hur lång tid det tar att kolla upp framtida val, missar man inte nuet liksom? Och slutet är ett megaantiklimax …

   
  • Anna - Boktycke

   November 10, 2013 at 12:54

   Haha, har inte sett någon av dem. Men Pivot Point är riktigt bra, för det mesta så känns det ändå som en vanlig contemporary och det är inte så mycket fokus på det övernaturliga. Tycker att författaren har hittat en bra balans där. Me like!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: