RSS

2 filmer och en trailer

17 Nov

Såg Ender’s Game i helgen och The Perks of Being a Wallflower inte för så längesen så jag tänker berätta vad jag tycker om dem. Brukar inte skriva filmrecensioner men det är ju faktiskt filmatisering av två böcker som jag gillar väldigt mycket så här kommer två korta omdömen.

The Perks of Being a Wallflower

 

Filmtitel:The Perks of Being a Wallflower 
Baserad på boken: The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky

Med tanke på att det är författaren som har regisserat filmen så kan man ju inte vänta sig något annat än en bra filmatisering. Gillar skådespelarna och stämningen. Jag som i vanliga fall inte gillar drama tycker att det blev lite segt i mitten och jag saknar verkligen Charlies berättarröst genom breven. Tycker dock om att slutet är mycket klarare i filmen än i boken. Jag skulle förmodligen inte ha gillat filmen lika mycket om jag inte redan hade läst boken och halvt förälskat mig i karaktärerna.

 

_________________________________________________________________________________________

new-endersgame-posterFilmtitel: Ender’s Game
Baserad på boken: Ender’s Game av Orson Scott Card

Gillar den riktigt mycket. När jag läste boken hade jag lite svårt för att föreställa mig stridsskolan och tävlingsrummet, men efter filmen har jag en mycket klarare bild och på det sättet så gillar jag nu berättelsen ännu mer. Det visuella i filmen är riktigt bra, allt från skolan till rymdstriderna tycker jag ser häftigt ut. Tycker även att det är klokt gjort att de har tagit bort de delar som jag tyckte var tråkigast i boken och filmen var spännande igenom trots att jag redan visste vad som skulle hända.

Det negativa jag har att säga om filmen är Ender’s ålder. Jag vet att det är svårt att hitta barnskådisar men Ender ser inte alls så ut som jag hade föreställt mig. Han är ju bara 6 år i boken när han blir skickad till stridsskolan och 10 år vid bokens slut. Ender i filmen ser ut att vara minst 15 år gammal vilket gör att det inte riktigt känns lika brutalt och grymt. Sedan tyckte jag inte heller att Enders mentala tillstånd i slutet presenterades alls och det kändes som att han var på stridskolan i bara 4 veckor istället för i 3-4 år.

Jag tycker att filmen är ett väldigt bra komplement till boken, och min pojkvän som inte har läst boken tyckte också att filmen var riktigt bra.

_________________________________________________________________________________________

Sen släpptes ju även första trailern till den kommande filmen Divergent som är baserad på boken med samma namn av Veronica Roth.

Hmm… vad ska man säga? Jag har faktiskt inte så höga förväntningar på filmen. Tycker att alla ser mycket äldre ut än vad jag har föreställt mig samt att alla går klädda i svart. Stämningen är också väldigt annorlunda mot vad jag har föreställt mig. I mina tankar kämpar Tris för att förstå och passa in i en ny värld. Samtidigt som det är mörkt så finns det ändå ljusglimtar bestående av vänskap och kärlek.

Det som gjorde Divergent så bra för mig när jag läste den är just Tris karaktärsutveckling. Av trailern att döma så verkar ju fokusen ligga på att Tris måste lära sig att slåss och dölja att hon är annorlunda för att regeringen är ute efter såna som henne.

Filmen kommer jag att se i vilket fall, och vem vet? Nu när jag inte har så höga förväntningar så kanske jag kommer att tycka att den är superbra 🙂

 

9 responses to “2 filmer och en trailer

 1. Författardrömmar

  November 17, 2013 at 17:53

  Jag tycker jättemycket om både boken och filmatiseringen av Perks of being a wallflower. Tycker väldigt mycket karaktärerna och håller med om att slutet blir tydligare i filmen.

  Jag gillar trailern till Divergent och ser mycket fram emot filmen. Jag hoppas att den är bra!

   
 2. Lena

  November 18, 2013 at 10:35

  Håller just nu på att läsa den svenska översättningen av Enders game. Verkar lovande så här långt. Mitt ena barnbarn har varit och sett filmen på bio och hon tyckte att den var helt fantastisk!!

   
  • Anna - Boktycke

   November 19, 2013 at 20:36

   Hoppas att du gillar boken hela vägen 🙂 Personligen tyckte jag väldigt mycket om slutet.

    
 3. 23 minuter

  November 18, 2013 at 19:08

  Jag har alldeles för höga förväntningar på Divergent, men förhoppningsvis blir den bra ändå 😉

   
  • Anna - Boktycke

   November 19, 2013 at 20:37

   Hehe, att se på trailern var ett effektivt sätt att få ner mina förväntningar :p

    
 4. Lovisa

  November 18, 2013 at 22:35

  Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Divergent. Boken var ju rätt bra, men frågan är hur handlingen fungerar på film. Det känns ju dock inte som att det kommer bli ett fullständigt magplask á la City of Bones…

   
  • Anna - Boktycke

   November 19, 2013 at 20:39

   Jag har fortfarande inte sett CoB än men alla mina kompisar som har sett den har sagt att den var kass :/

    
   • Lovisa

    November 20, 2013 at 18:01

    Dock är jag inte särskilt förtjust i The Mortal Instruments, så det kanske egentligen är orättvist av mig att uttala mig om filmen. Men i förhållande till boken så kändes filmen bara som en lång rad av felaktiga beslut. Fokus på fel saker, halvskum casting osv.

    Vi får hålla tummarna för att de lyckats bättre med Divergent, om inte annat så blir det kul att se Kate Winslet som Jeanine.

     
 5. Karin

  November 20, 2013 at 10:57

  Håller med om åldern. I boken får man ju bilden av att de är tonåringar. Men här ser det ju ut att vara typ 30+. Four är typ 20 i boken men ser ut som en 35-årig 2barnsfar. Tonåringar som ser boken kommer kanske tycka att skådspelarna ser ut som mammor och pappor (bara lite snyggare).

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: