RSS

Fangirlar för Fangirl!

27 Nov

En bok som definitivt gör dig sugen på att läsa eller skriva Fan Fiction!

FangirlTitel: Fangirl
Författare: Rainbow Rowell
Sidantal: 438
Utgivningsår: 2013

Handling:
Bokserien Simon Snow har tagit världen med storm och Cath och hennes tvillingsyster Wren är så förälskade i karaktärerna att de skriver fan fiction om dem. Men nu när de inte längre är barn föredrar Wren att festa och dricka framför Simon Snow. Cath skriver numera helt själv och har gjort sig känd bland fansen som en av de mest populäraste fan fiction-författare. När Cath flyttar hemifrån och börjar i högskolan blir det svårt att klara av både skolan och skrivandet. Inte heller hjälper det att hon ständigt oroar sig för sin pappa, glider allt längre bort från sin syster, har en rumskamrater som ogillar henne och rumkamratens kille som alltid är i vägen. Vad innebär det att växa upp på riktigt? Betyder att man måste ge upp det man älskar mest för att få plats med nya saker i livet?

Tycke:
Rainbow Rowell fortsätter verkligen att imponera! Eleanor & Park som jag läste för ett par månader sen är en av de bästa kärlekshistorierna jag har läst i år och Fangirl är definitivt en av de mysigaste. Måste verkligen läsa mer av författaren!

Det är svårt att beskriva om vad Fangirl handlar om för den handlar både om så mycket och om så lite. Den fokuserar inte bara på en tydlig sak utan har med allt som kretsar kring Caths liv. Jag gillar verkligen att det inte är någon renodlad kärleksbok utan man får även läsa mycket om familjeförhållanden och vänskap. Oroa dig dock inte för att boken inte är romantisk för gulliga kärleksscener finns det gott om!

Karaktärerna är väldigt bra och sympatiska. Speciellt så älskar jag Caths berättarröst. Den är både negativ och skoj på samma gång. Det enda som hindrar karaktärerna från att få full pott är väl att man inte lärde känna dem till 100%. Precis som jag nämnde tidigare så fokuserar inte berättelsen på någon enskild bikaraktär vilket gör att man känner alla bra, men man känner ingen superbra (förutom Cath då).

Måste även nämna att jag störtgillar faktumet att Cath skriver gay fan fiction. Så himla kul! Älskar att man fick små glimtar av hennes verk (och den riktiga). Jag vill läsa hennes fan fiction!!! Simon Snow är motsvarigheten till Harry Potter förmodar jag. Känner mig helt plötsligt väldigt sugen på att läsa fan fiction efter att ha läst Fangirl.

Mitt enda kritik mot Fangirl är att den är segstartad. Det tog säkert över 150 sidor innan jag kom in i berättelsen. Visserligen så kan det nog beror på att jag läste Gone Girl samtidigt (som var sjukt spännande) så min fokus var lite delad. Och inte för att spoila något, men slutet kunde ha varit mycket längre. Saknar den dramatiska kurvan litegrann för nu tycker jag att berättelsen bara tog slut helt plötsligt. Nåja, det är väl ett bevis på att boken är bra när man inte vill att den ska ta slut.

Har du inte läst något av Rainbow Rowell innan så tycker jag att du absolut ska ge hennes böcker en chans.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Är så glad över att Cath avslutade Carry On. Jag är så himla sugen på att läsa den gahhhh! Vill ju också läsa mer om vad fansen tyckte om hennes verk! Himla kul att det var lite spänning mellan Baz och Simon i den sista riktiga boken också haha. Och kul att Cath vann bästa pris i skrivklassen!
 • Himla kul när pappan sa att han hade blivit så påverkad av Wrens och Caths snack om Baz och Simon så att han trodde att Xavier och Magneto i X-men var kära i varandra.

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +1
Språk: +0,5
Handling: +0,5
Humor: +0,5
Takt/Otillräckligt slut: -0,5

Mest intressanta karaktär: Baz!!!
Bästa scen eller del: Finns så många! Snuttarna från Carry On. Spoiler [När Cath och Wren grät när den sista Simon Snow-boken kom ut. Sen gillar jag även första kyssen mellan Cath och Levi.]
Minnesvärt citat: ”It’s bad enough that you have homemade Simon Snow posters,” Reagan had said last night while she was getting ready for bed. “Do you have to have gay homemade Simon Snow posters?”

Rekommenderar för:
Vill du ha en mysig contemporary med intressanta inslag av fan fiction så är den här boken helt perfekt!

Rekommenderar inte för:
Om du vill ha mycket spänning och en tydlig dramatisk kurva så finns det andra böcker att läsa.

B7.5Betyg: 7,5/10

 

Tags: ,

4 responses to “Fangirlar för Fangirl!

 1. Maria

  November 27, 2013 at 17:30

  Högläsningskapitlet! Kan vara ett av mina favoritkapitel någonsin! Sa-woooon!

   
 2. Lovisa

  November 27, 2013 at 18:19

  Hur mycket nostalgi lockade inte den här boken fram? Jag minns så väl tiden när jag läste Fanfiction och var helt beroende av det, och jag tyckte författaren beskrev Fanfiction och människorna runt omkring så oerhört väl i den här boken. Och jag håller med, jag skulle också vilja läsa “Carry, On”. Vem vet, det kanske finns en verklig förlaga någonstans ute i cyberspace… Brukade inte läsa Harry/Draco (vilket jag antar att Simon/Baz ska representera), men jag gillar att Rainbow Rowell har valt att låta Cath skriva slash som är så vanligt i Fanfiction-världen.

   
  • Anna - Boktycke

   November 27, 2013 at 19:32

   Jaaa! Jag läste ett par Harry/Draco men tyckte att de var rätt dåliga (kanske bara jag som valde fel). Fastnade mest för Draco/Hermione av någon anledning 😀

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: