RSS

Nyckeln till slutet i Engelsfors

02 Dec

Den mest efterlängtade svenska boken i år har äntligen blivit läst!

NyckelnTitel: Nyckeln
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsforstrilogin #3
Sidantal: 806
Utgivningsår: 2013

Obs! Spoilers från tidigare delar kan förekomma i handlingen.

Handling:
Slutstriden är nära! De utvalda står nu inför den viktiga striden men hur ska de kunna förhindra demonernas intrång när de inte ens är fulltaliga? Dessutom så brottas var och en av dem med egna personliga problem som aldrig verkar ta slut. Kärleksband knyts och hjärtan krossas, oskyldiga liv släcks och ondskans makter är större än någonsin. Kommer de utvalda att lyckas eller kommer den lilla staden Engelsfors att innebära början på världens undergång?

Tycke:
Nyckeln kom ut mitt under NaNoWriMo och det är minsann ett under att jag lyckades hålla mig till min dagliga kvot av skrivna ord, för när man väl började läsa så var det svårt att sluta.

Mats och Sara har verkligen hittat den perfekta balansen mellan övernaturligt och realistiskt. Relationsutvecklingen mellan vänner, kärlekspar och föräldrar är minst lika intressant som de magiska förmågorna. Jag älskar också att alla utvalda känns levande och har distinkta berättarröster. Jämför man dem med hur de var i första boken så märker man verkligen karaktärsutvecklingen.

Författarna har även lyckats med konststycket att få till konstant spänning trots att boken är på över 800 sidor! Det är minsann ingen lätt bedrift. Jag störtgillar början och älskar slutet. I mitten så störde jag mig otroligt mycket på Linneas beteende. Hon är ju värre än Ida när hon var som värst! Även Minoo sjönk en del i mina ögon under mittenpartiet men hon tog igen sig i slutet. Vanessa och Anna-Karin är personerna som jag bara gillar mer och mer för varje bok. Speciellt Vanessa gillar jag supermycket för hon är den starkasta av dem rent mentalt.

Boken innehåller både sorg och humor och fick mig både att skratta och att gråta. Allting vävs ihop på ett snyggt sätt och jag är mycket nöjd över hur säcken knöts ihop. Jag tror att jag redan har sagt det tidigare men Engelsforstrilogin är min absoluta favorit när det kommer till svenska ungdomsböcker, eller svenska böcker för den delen.

Det är svårt att skriva om sista delen i en serie utan att avslöja för mycket så jag nöjer mig med den spoilerfria delen här. Kort sagt så är Nyckeln en fantastisk avslutning på en väldigt bra serie.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag trodde först att Minoo skulle offra sig själv i slutet för att utplåna beskyddarna. Tänkte att de andra aldrig skulle kunna döda henne så hon väljer att bli offret precis som Matilda gjorde. Blev faktiskt ganska förvånad när alla valde att det skulle bli mycket magi i världen istället. Och shit att de har varit borta i 8 månader! Är så nyfiken på vad som kommer att hända.
 • Men stackars Viktor! Hans död kändes så abrupt. Hade hoppats på att han skulle klara sig.
 • Satt och gapflabbade när Minoo och de andra tjejerna diskuterade om Viktors sexliv, haha, så himla roligt. Sen tyckte jag även att det var rätt kul när alla i skolan började säga sina tankar högt. Scenen med de tre lärarna höll på att ta död på mig fast de sa bara en mening var. Annars är favoritscenen när Anna-Karin tvingade Erik att bekänna sitt brott. Äntligen åkte han fast!
 • Bara jag som tyckte att det var svinigt av Minoo att lämna Gustav efter att de hade haft sex? Känns ju nästan som att hon utnyttjade honom. Tänk om det hade varit ombytta roller. En kille kommer till sin tjej och ligger med henne, sen sticker han utan att säga att de aldrig kommer att ses igen.
 • Är verkligen glad över det inte blev en så stor grej av Olivia, hon var ju redan jobbig i andra boken. Tur att hon dog så snabbt i den här hehe.
 • Störde mig otroligt mycket på Linnéa som är så himla destruktiv och feg. Fattar inte hur de andra orkar med henne. Tyckte att hon och Vanessa passade så bra tillsammans i början men sen när hon blev så negativ så tyckte jag inte att hon förtjänade Vanessa. Tyckte även att det var dåligt gjort av Minoo som lät sig styras så lätt av Walter, fast i slutändan så var det väl en del av planen så det var väl okej.

Spänning: +1
Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Handling: +1

Mest intressanta karaktär:
Felix, Viktor, Vanessa och Anna-Karin
Bästa scen eller del: Rättegången
Minnesvärt citat:
”Det är nåt med det här som inte stämmer.”
”Det skulle kunna vara Engelsfors slogan”, säger Minoo

Rekommenderar för:
Alla som gillar att läsa urban fantasy med en bra mix av vardagsskildring

Rekommenderar inte för:
Gillar du inte första och andra boken så är det inte lönt att fortsätta.

B9Betyg: 9/10

Andra böcker i serien:
1. Cirkeln
2. Eld
3. Nyckeln

Extraböcker:
2.5. Berättelser från Engelsfors

 

Tags: , ,

8 responses to “Nyckeln till slutet i Engelsfors

 1. Vilma

  December 2, 2013 at 13:40

  Jag älskade boken! Skrattade också som en galning vid scenen då de 3 läraren bara sade en mening 😀

   
 2. frida

  December 2, 2013 at 15:48

  Håller helt med dig på alla din spoilers! Speciellt Linnéas beteende, Viktor och rättegången-den scenen ägde! 🙂 Så himla bra bok!

   
 3. Alice

  December 3, 2013 at 20:01

  Denna boken var så bra! Jag skrattade jätte mycket när man läste från Idas perspektiv och hon såg vad som hände med de utvalda 😀

   
 4. lisa

  December 20, 2013 at 12:40

  Jag håller med di när det gäller allt specielt Linnea, hon behöver verkligen ändra sitt betende! Sen så tyckte jag att Scenen islutet när Vanessas bror hoppar på golvet till Ariel och Pingvinen hoppar i soffan är sjukt rolig och det gör än liksom lycklig 😀
  Tack för an bra blogg!

   
 5. Maria Svensson

  January 1, 2014 at 19:17

  SPOILER!

  Gillar också Viktor och tycker det var synd att han dog, men ärligt blev ganska förvånad att han var kär i Vanessa, lite märkligt

   
 6. stina liffner

  January 4, 2014 at 21:25

  SOPILERS
  jag gillar rättegången, så shönt att Erik fick sitt straff efter allt han hade gjort!

   
 7. stina liffner

  June 10, 2014 at 20:42

  Vad tyckte du var det mest överaskande i boken?

   
  • Anna - Boktycke

   June 10, 2014 at 21:37

   Oj, var ju ett tag sen jag läste boken men vad jag kan minnas nu så blev jag överraskad av att:

   SPOILER
   1. Så många dog i slutet
   2. Att de släppte lös magin till den “riktiga” världen.

   Själv?

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: