RSS

En förvirrande dröm

04 Dec

En bok som känns som ett glosförhör. 

DrömgångareTitel: Drömgångare (eng. The Bone Season)
Författare: Samantha Shannon
Serie: The Bone Season #1
Sidantal: 487
Utgivningsår: 2013

Handling:

Paige är tonåringen som lever farligt. Varje dag försöker hon dölja för samhället att hon är en klärvoajant och medlem i syndikatet, en rebellgrupp bestående av människor med övernaturliga förmågor. Men en dag sker det som hon har fasat på, vakterna kommer på henne och tar henne tillfånga. När hon vaknar upp igen blir hon bortförd till en annan stad som enligt ryktena inte längre finns. Till hennes stora chock upptäcker hon att samhället inte dödar alla klärvoajant de hittar, nej, istället sänds dem som slavar till en ras av människoliknande varelser som kallas för refaiter. Nu mer än någonsin måste Paige dölja sin förmåga, för om de upptäcker vad hon kan göra kommer hon inte att leva särskilt länge till…

Tycke:
Här har vi en hypad debutbok där författaren planerar 7 böcker i serien och första boken har redan fått filmkontrakt. Den släpptes på engelska i slutet av augusti i år och i början av september kom den ut på svenska, alltså endast ett par veckor efter den engelska. Modernista förtjänar verkligen en eloge för att de är så snabba!

Vad tyckte jag om boken då? Om jag ska vara ärlig så tycker jag mest att den är förvirrande. Redan innan själva berättelsen börjar får man se en förteckning över alla de hittills kända förmågorna, vad de kallas och vilken klass de tillhör. Det är alltså 50 nya ord där många börjar på ’K’ och slutar med ”mantiker”. Lycka till med att lära sig dem liksom…

Sen när själva berättelsen började kom det typ ytterligare 15 nya termer inom loppet av 20 sidor. Okej, jag har inte räknat så jag kan ha överdrivit, men det är vad det kändes som i alla fall. Redan där kände jag att den här boken skulle kräva väldigt mycket av mig som läsare. Jag kämpade vidare och hoppades på att jag så småningom skulle komma in i världen.

Att komma in i världen som författaren har skapat upp vet jag inte riktigt om jag någonsin lyckades med men boken blir onekligen bättre efter ett tag. Jag gillar att läsa om Paiges nya liv i Sheol (tänkte förresten på Sydkoreas huvudstad Seoul hela tiden) samt hennes gamla liv i syndikatet genom drömmarna. Däremot så tyckte jag att handlingen var för utdragen för att det skulle bli spännande. Jag gillar grundhandlingen men utsvävningarna gör att jag mest kom av mig i läsningen.  Fastnade inte heller för karaktärerna som det för övrigt fanns många av. Kan knappt skilja på deras namn och ännu mindre på deras förmågor.

Jag tror bestämt att jag skulle ha gillat boken mycket mer om jag hade läst den vid ett lugnare tillfälle och verkligen tagit mig tid och energi till att förstå världen och lära mig alla nya glosor, eh, termer. Det finns en ordlista längst bok i boken som jag slog upp flitligt men den innehöll långt ifrån alla orden som jag inte förstod.

Kort sagt, en bok som var alldeles för komplicerad för mig. Jag är säker på att många andra kommer att gilla den för komplexitetens skull men jag är tyvärr inte en av dem, inte just nu för tillfället åtminstone.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Typiskt att Paige och Blodsgemålen ska bli kära i varandra. Och seriöst att de börjar hångla loss under ceremonin när de kan bli upptäckta när som helst…duh. Och kunde de inte ha förberett sig lite bättre genom att fixa lite av den dödliga blomman/örten åt Paige så att hon kan döda Nasira?
 • What’s up med alla gaybikaraktärer på sistone? Det är inte specifikt för just den här boken men helt seriöst så har de senaste 4 böckerna jag har läst innehållit någon bikaraktär som visar sig vara homosexuell. Jag har absolut inget emot det, tycker bara att det verkar vara den nya trenden i YA-böcker.

Takt: -0,5
För många nya termer: -1
Stämning: +0,5
Handling: +0,5

Mest intressanta karaktär:
Jaxon
Bästa scen eller del: Samtalet på taket (?) mellan Nick och Paige.

Rekommenderar för:
Ni som gillar massor av nya termer som man inte förstår något av.

Rekommenderar inte för:
Tycker ni om böcker ni kan hänga med i (utan stor ansträngning) så passar den inte er.

B4.5Betyg: 4,5/10

Andra böcker i serien:
1. Drömgångare (eng. The Bone Season)
2. Titel ej bestämd
3. Titel ej bestämd

 

Tags: , ,

9 responses to “En förvirrande dröm

 1. Charlotte C

  December 4, 2013 at 18:07

  Jag har köpt boken men ännu inte läst… blir inte jättsugen när jag läser din recension, särskilt när jag vet att jag tyckt lika dig när jag läst böcker du rekommenderat. Well, gissar att den ändå är en bok som “ska” läsas med tanke på hur hypad den är. Men gillar jag inte den kommer jag med största sannolikhet inte läsa de efterkommande sex böckerna, har inte tålamod nog att läsa sånt jag inte gillar! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 4, 2013 at 20:10

   Får hoppas på att du gillar den mer än vad jag gör. Vet ju många som tycker att den är jättebra så det är nog bara jag som inte har tålamodet med att lära mig alla nya ord.

    
 2. Lovisa

  December 4, 2013 at 20:14

  Jag har velat fram och tillbaka om jag ska läsa den här boken. Den låter intressant och den har massa fina recensioner, men nästan inga “vanliga” läsare, typ folk på Youtube eller bloggare verkar gilla den särskilt mycket.

   
 3. Amanda (Pandan)

  December 4, 2013 at 20:54

  Jag tror det viktigaste är att strunta i alla termer, för de har ändå ingen betydelse för själva boken 😉

   
  • Anna - Boktycke

   December 5, 2013 at 17:40

   Nja, jag håller inte riktigt med. Med “termer” så menar jag inte bara listan på förmågor i början utan även alla påhittade namn/ord/(slang)uttryck, både de som nämns i ordlistan längst bok och de som inte förklaras alls. Visst, dyker det upp ett okänt ord en gång vart femte sidor så gör det väl inte så mycket men personligen så tycker jag att det är svårt att läsa en bok när det kommer en okänd term varje stycke.

    
 4. ida

  December 4, 2013 at 21:46

  Drömgångare lånade jag från biblioteket för några veckor sedan, men nä den var alldeles för komplicerad som du säger. Jag måste dessvärre säga att jag gav upp efter 20 sidor.

   
 5. annelie (boklotus)

  December 20, 2013 at 20:26

  Vad synd att du inte hade tid/energi, fast den kanske bara inte passade helt enkelt :p Jag blev slukad och svald hel av den här boken, den tog lång tid att släppa och jag längtar efter att läsa den igen 🙂

   
 6. ica

  February 7, 2014 at 23:21

  Jag förstår vad du menar; den är extremt svår med tanke på termerna, i alla fall för att vara en ungdomsbok. Jag läste supersnabbt när jag var yngre, precis som du, men runt arton började jag intressera mig mer för klassiker och annan “svårare” litteratur. Nu läser jag, inte långsamt, men brukar ligga på runt 40-50/år, vilket ändå säger en del om min läshastighet. I just det här fallet var min läshastighet verkligen till min fördel: jag hade inga problem att hänga med och tyckte aldrig att den var seg. Jag älskade hur alla scener var en viktig del av handlingen och hur det hängde i luften på ett sätt som sa: “Det här kommer besvaras i en senare bok”. Det var inte förrän jag läste om din recension jag insåg att det är en så lång serie och jag är så glad att jag inte visste det innan, för då hade jag antagligen aldrig plockat upp den. Nu har jag visserligen precis läst ut den, men jag anar att den kommer ligga och gnaga i bakhuvudet länge, länge.

  On a different note, tycker jag alltid att det är spännande att läsa dina recensioner. De är välskrivna, välarbetade och det är intressant att se dina tankar kring böcker jag har läst. Jag antar att vi letar efter väldigt olika saker i böcker, eftersom jag sällan tycker som du, men det hindrar mig inte från att vilja läsa varenda bok du skriver gott om!

   
  • Anna - Boktycke

   February 9, 2014 at 16:47

   Vad glad jag blir av din kommentar! Även om man inte har samma boksmak så kan man ju ändå får boktips 🙂 Du kanske kommer att älskar alla de böcker som jag tyvärr inte kunde tycka om 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: