RSS

Vad jag skrev under NaNoWriMo

08 Dec

Under november deltog jag i NaNoWriMo (National Novel Writing Month) som går ut på att man ska skriva 50 000 ord under november. Jag visste dock med säkerhet att jag inte skulle hinna skriva 50k ord så istället satte jag upp ett eget mål att skriva 30k ord, och det lyckades jag med!

Jag hade ingen outline för mitt manus men jag hade en vag tanke om att det skulle handla om drakar och utspela sig i en viktoriansk steampunkvärld. Jag ville även ha med någon form av mysterium och stämningen skulle vara lättsam. Den slutliga pitchen för mitt manus blir således:

En 14-årig flicka vars familj är drakskötare i den viktorianska England, klär ut sig och börjar på en pojkskola för att finna sanningen som kan rentvå faderns namn.  

Det är inte första gången jag försökte mig på att skriva om drakar men däremot är det första gången jag försökte mig på steampunk och viktoriansk miljö. Det var inte lätt kan jag säga. Under tiden som jag skrev dök det upp väldigt många frågor. T.ex. hur såg modet ut på den tiden? Hade de ett avloppssystem? Vad gjorde man på sin fritid? Hur var läskunnigheten bland befolkningen?

Rent handlingsmässigt så har jag kommit halvvägs men det är supermycket research som behöver göras. Jag kommer så lätt av mig i berättandet när jag hela tiden måste fundera på om det jag skriver är historiskt korrekt. Just därför har jag inte orkat ta tag och fortsätta med det manuset i december. Istället har jag fortsatt med manuset som jag jobbade på innan NaNoWriMo började.

Så resultatet av årets NaNoWriMo är ett halvfärdigt manus med vad jag själv tycker är en spännande idé samt flera sidor med nerklottrade frågor rörandes den viktorianska tiden. Just nu vet jag inte när eller om jag kommer att avsluta det. Det har varit kul att experimentera med en ny genre men samtidigt mycket jobb också. För tillfället ska jag gå tillbaka till min berättelse som utspelar sig i nutid, där vet jag i alla fall att det finns internet och mobiltelefoner.

Ni som deltog i NaNoWriMo i år, vad handlar ert manus om?

 
2 Comments

Posted by on December 8, 2013 in Skriva

 

2 responses to “Vad jag skrev under NaNoWriMo

 1. Charlotte C

  December 8, 2013 at 22:58

  Deltog inte i Nano men ägnade däremot delar av november åt en steampunknovell som utspelar sig i Oscariansk tid (typ Victoriansk fast i Sverige). Och jag håller med, det är SVÅRT att få det historiskt korrekt. Min novell vara bara 5000 ord lång och ändå fastande jag i timmar på hur tågen såg ut, vad personalen på stationen kallades, hur kläderna såg ut, hur utvandringen påverkade Sverige mm. Helt ärligt talat har jag ALDRIG lagt så mycket tid på en novell förut. Men det var kul och jag har blivit riktigt taggad på genren och kan verkligen tänka mig att skriva något mer i framtiden. Någon gång när jag har gott om tid alltså! 🙂

   
 2. Fia Filur

  December 9, 2013 at 16:53

  Mitt handlar om kärlek! Och hämnd! Och magiska krafter! 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: