RSS

En spion i huset

10 Dec

Agenter i viktoriansk miljö 

A spy in the houseTitel: A Spy in the House
Författare: Y. S. Lee
Serie: The Agency #1
Sidantal: 335
Utgivningsår: 2009

Handling:

12-åriga Mary Lang är dömd till döden för stöld, och trött på livets misär så tar hon gärna emot straffet. Men en okänd kvinna räddar henne och när hon vaknar upp igen så frågar kvinnan om hon vill ha en ny chans i livet. Skeptisk, men ändå hoppfull svarar Mary ”ja.”
5 år senare är hon en välutbildad dam och lärare vid ”Miss Schrimsaw’s Academy for Girls”. Skolan utbildar dock inte bara flickor till de ”vanliga” yrkena. Nej, de utbildar även agenter och spioner som Mary snart får lära sig. Och det dröjer inte länge förrän hon får uppdraget att infiltrera och undersöka en rik familj i London…

Tycke:
Den här serien har jag varit nyfiken på hur länge som helst! Kvinnliga spioner i historisk miljö – hur awesome låter inte det!

Boken gjorde mig inte heller besviken. Efter en relativ kort introduktion får vi följa med Marys på hennes första uppdrag om spion. Gillar verkligen att författaren inte ödslar tid på bakgrundsinformation utan kastar in läsaren i handlingen så snabbt.

Jag trodde från början att boken endast skulle berättas ur Marys perspektiv så därför blev jag väldigt förvånad när det även fanns en manlig berättarröst: James.  Åh gud, Marys och James dialoger i början då de försökte luska ut vad den andra ville var så hysteriskt roliga. De pratar på ett så artigt men ändå dräpande sätt. Gillar det verkligen!

Boken innehöll mindre action än vad jag hade räknat med men jag tyckte ändå att det var spännande rakt igenom. Om inget annat så såg jag fram emot att läsa om mötena mellan Mary och James. Jag gillar även att Mary har så många teorier om vad det är som händer i huset. Det känns mycket mer trovärdigt och givande för läsaren att få följa hennes tankegångar.

Det enda negativa saken jag har att säga om boken är att det är för många lösa trådar. Det är i och för sig bara första boken i en serie på fyra (eller fler) böcker så jag har förhoppningar om att man får reda på svaren i nästa bok. Dock så känns det ändå som att författaren kunde ha knutit ihop säcken lite bättre.

Slutordet är att A Spy in the House är en bra början på en mycket lovande serie. Kommer absolut att skaffa hem uppföljaren.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Synd att man aldrig fick veta med den första agenten var. Misstänkte först att det var Mrs. Thorold tills jag läste om att hon hade vart gift i 20 år men skolan bara funnits i 10. Tycker även att det är synd att man aldrig fick reda på vad som hände med henne? Kommer hon att bli ärkeskurken eller?
 • Gillar kemin mellan James och Mary! Undrar hur det blir i nästa bok nu när James ska åka till Indien. Byter de ut killhuvudrollen för varje bok? Ungefär som James Bond fast med en kvinna som agenten istället.

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5
Språk: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Lösa trådar: -0,5

Mest intressanta karaktär:
Mary
Bästa scen eller del: Samtalen mellan Mary och James

Böcker som jag kom att tänka på under läsningens gång:
Magi av Maria V. Snyder – En kvinna som undslipper galgen i utbyte mot att hon tjänar riket.
Throne of Glass av Sarah J. Maas – Samma sak här, en ung kvinna som slipper dö i utbyte mot att tjänar kungen.

Rekommenderar för:
Ni som gillar deckare och historiska romaner.

Rekommenderar inte för:
Vill ni ha mycket action, passionerad kärlek samt svar på allting så passar denna inte så bra.

B7Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. A Spy in the House
2. The Body at the Tower
3. The Traitor in the Tunnel
4. Rivals in the City

Advertisements
 

Tags: , ,

One response to “En spion i huset

 1. Amanda

  December 11, 2013 at 13:58

  Jag använder också WordPress och undrar hur du gör för att sära på de olika kategorier ex: författare på ett ställe och genre på ett annat samt hur du gör för att ex: rubriken “författare” ska stå ut men författarnamnen står en bit längre in. Känns som om jag förklarar lite knepigt men det är svårt att förklara. Du får gärna svara med en kommentar på min blogg så att jag enklare kan nå ditt svar!
  Tacksam för svar! 😀

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: