RSS

Att vara den fulaste kompisen i gänget

05 Mar

När något som inte borde spela någon roll blir viktigt…

The DuffTitel: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend
Författare: Kody Keplinger
Sidantal: 280
Utgivningsår: 2010

Handling:
17-åriga Bianca är en väldigt cynisk och intelligent flicka. Hon vet att hon inte är den sötaste i hennes kompisgäng men det är inget hon bryr sig om… tills hon en dag stöter ihop med lösaktiga och snygga Wesley. Wesley kallar henne för en DUFF (utpekad ful tjock kompis) och med de orden gör han Bianca argare än någonsin. Bianca vet att hon inte borde bry sig men när problemen därhemma ökar blir märkligt nog Wesley personen hon flyr till. Hon utnyttjar honom samtidigt som han utnyttjar henne och för Bianca är de hemliga stunderna tillsammans med Wesley det enda som håller henne uppe. Men hur länge kan hon stänga av sina känslor och flyr undan omvärlden?

Tycke:
The DUFF är en bok jag har hört mycket gott om och det visar sig vara ännu bättre än vad jag trodde. Trots att det är en ganska mörk bok så tycker jag flera scener är så mysiga att man får fjärilar i magen.

Rent karaktärsmässigt tycker jag att Bianca är för deppig men jag gillar faktiskt hur ironisk och snäsig hon kan vara. Stör mig supermycket på att hon inte pratar med sina kompisar när de är hur snälla och omtänksamma som helst. Jag kan dock förstå att Bianca tycker att hon är fulare och på så sätt känner sig avskiljd från sina bästa vänner. Jag gillar även Wesley riktigt mycket när man väl lär känna honom.

Grejen med The DUFF är att karaktärerna känns både verkliga och sympatiska. Alla har sina brister och styrkor, man både gillar dem och hatar dem. Dialogerna låter naturliga och jag uppskattar att författaren inte är rädd för att låta sina karaktärer ha sex. Jag gillar visserligen oskuldsfulla karaktärer men här tycker jag att Keplinger ger en bra bild av hur livet hos en destruktiv tonåring kan se ut.

Jag vill inte avslöja för mycket men den här boken överraskade mig verkligen och den fick även mig att fälla ett par tårar. Har aldrig läst något av Kody Keplinger tidigare men den här är definitivt inte den sista boken jag läser av henne. Vill ni ha en bra contemporary så kan jag varmt rekommendera denna!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Aww, så himla sött Wesleys kärleksbrev var. Det är liiiiite klyschigt att Bianca ska lyckas ”omvända” skolans kvinnokarl men jag gillar det 🙂
 • Vilken hemsk farsa som slår sin dotter, men det är bra att han verkar bättra sig. Och vilken morsa som bara lämnar sin familj så där. Jag vet faktiskt inte om jag skulle ha förlåtit henne ifall det hade varit min mamma.

Handling: +0,5
Trovärdighet: +0,5
Karaktärer: +1
Berättarröst: +1

Mest intressanta karaktär:
Wesley
Bästa scen eller del: Wesleys brev

Rekommenderar för:
Är du sugen på en lite mörkare contemporary och realistiska karaktärer så plocka gärna upp den här.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha något ljust och fluffigt så kanske den här inte passar dig.

B8Betyg: 8/10

Läsutmaning #33 – Läs en bok ur genren contemporary

 

Tags: ,

3 responses to “Att vara den fulaste kompisen i gänget

 1. jeebah

  March 5, 2014 at 20:07

  Kul att du tyvkte om denna. Jag älskade den och den fick mig att börja kika mer på contemporary YA/ NA böcker ist för att helt dastna oi paranormalträsket! LOL

   
 2. Rebecca

  March 7, 2014 at 17:17

  Vet du om den översatts till svenska? Vart intresserad av att läsa den men föredrar svenska.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: