RSS

Otrohet är inget bra

22 May

Det lär vi oss i den stora klassikern!

The Great GatsbyTitel: The Great Gatsby
Författare: F. Scott Fitzgerald
Sidantal: 140
Utgivningsår: 2010 (original 1925)

Handling:
Nicks nya granne är den mystiska och superrika herr Gatsby som alltid anordnar storslagna och fantastiska fester som både bjudna och oinbjudna gäster besöker. När Nick själv blir bjuden en sådan fest tackar han ja och försöker ta reda på mer om sin granne. På festen lär han mycket riktigt känna Gatsby och blir till och med hans vän. Men vem är egentligen Gatsby och varifrån kommer alla hans pengar? Och varför är han intresserad av att bli vän med Nick? Här har vi en klassiker som hemlig kärlek och brustna hjärtan.

 

Tycke:
Som ni säkert vet så kom en ny filmatisering av den här boken ut förra året. Eftersom jag har någon knasig tvångstanke att jag måste läsa boken innan jag ser filmen så plockade jag upp kända klassikern. Och det är minsann tur att boken är så kort, för annars skulle jag inte ha orkat ta mig igenom den.

Takten är så seeeeeeeeeeeg. Den här boken fick faktiskt mig att somna, visserligen så hade det nog en del att göra med att jag redan var trött av min pollenmedicin, men ändå. Det säger väl ändå om fartfylldheten i den här boken.

Det jag fann mest intressant med boken är det annorlunda berättarsättet. Hela boken berättas ur jag-perspektiv från Nick trots att det egentligen är Gatsby som är huvudrollen. Ungefär som att Sherlock Holmes-berättelserna är berättad ur Watsons perspektiv fast det är Sherlock som är huvudrollen. Jag tycker att den sortens berättarteknik är väldigt intressant så det gillade jag.

När det kommer till handlingen så händer det inte så mycket. Allt verkar ju bara kretsa runt vuxna människor som är otrogna och själviska. Nu vet jag inte om den här boken ger en så verklig bild av hur det var förr men var folk så öppna med sina otrohetsaffärer? Det är ju hemskt!

Och just det ja, boken fick mig faktiskt att skratta rakt ut ett par gånger på grund av det gamla språket. Jag var att ordet ”gay” betydde ”glad/ trevlig” förr i tiden men varje gång jag såg det i texten fick jag först helt andra associationer. T.ex. när Nick och Gatsby satt och konverserade och en kvinna kom fram och undrade: ”Are you having a gay time?”
Eller att Gatsby är kända för sina ”gay parties”. Haha, det hela blir så fel när man läser det med den moderna tolkningen av ordet.

Kort sagt, en klassiker som inte föll mig i smaken och jag håller tummarna för att jag kommer att gilla filmen.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Åhh, så feg Daisy är alltså :/ Stackars Gatsby. Och Tom är ju bara egoistisk som vill behålla två kvinnor.
 • Jag fattade först inte att Gatsby dog utan trodde att det bara var Wilkins som dog. Blev förvirrad när de började prata om begravning och Gatsby pappa dök upp.

Språk: -0,5
Takt: -1

Mest intressanta karaktär: Gatsby
Bästa scen eller del: Spoiler [När man fick veta att det var Daisy som körde på Myrtle]

Rekommenderar för:
Tycker du om tråkiga klassiker så lär du gilla den här.

Rekommenderar inte för:
Ni som vill ha en fartfylld bok.

B3.5Betyg: 3,5/10

Läsutmaning #47 – Läs en bok som är en klassiker

 

 

Tags: ,

3 responses to “Otrohet är inget bra

 1. Linnea

  May 23, 2014 at 07:53

  Hej!
  Har du några tips på böcker som handlar om plötslig död, som i en olycka? En av mina närmsta vänner omkom i en bilolycka för ett par dagar sedan, han var bara 23 år. Jag känner att jag skulle må bra av att så småningom bearbeta detta genom att läsa om liknande situationer (givetvis med lyckliga slut).
  mvh Linnea

   
  • Anna - Boktycke

   May 23, 2014 at 10:39

   Verkligen en tråkig nyhet att höra 😦 Hoppas att du under omständigheterna mår bra.

   De böcker jag kan komma på som handlar om att bearbeta sorg efter en plötslig död är:
   Om jag stannar (If I Stay) av Gayle Forman (En tjej som svävar mellan liv och död och vet inte vilket hon ska välja eftersom hela hennes familj dog i bilolyckan)
   Himlen börjar här av Jandy Nelson (handlar om en flickas sorg efter sin systers bortgång)

   Båda två tycker jag är bra och jag tror att de kan passa dig. Hoppas att du kommer att gilla dem och ta hand om dig!

   Kram!

    
 2. Evelina

  March 28, 2017 at 08:53

  Tyckte också att Gatsby-boken var otroligt seg. Den tog hur lång tid som helst att läsa och boken var inte ens speciellt tjock.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: