RSS

Staden med himmelsk eld

28 Jun

Efter två års väntan är den äntligen här!

City of Heavenly FireTitel: City of Heavenly Fire
Författare: Cassandra Clare
Serie: The Mortal Instruments #6
Sidantal: 725
Utgivningsår: 2014

Obs! Spoilers från tidigare delar kan förekomma i handlingen.

Handling:
Sebastian har sagt att han kommer tillbaka, och nu har det blivit dags. En efter en blir institutionerna i världen attackerade och Sebastians armé av hjärntvättade shadowhunters växer. Clary, Jace och resten av shadowhunter-gänget tar sin tillflykt till Idris där The Clave inte lyssnar på deras varningar. Clary vet att hon måste stoppa sin bror till varje pris, men hur dödar man någon som numera är odödlig? Det enda hoppet de har är den himmelska elden i Jaces kropp, en farlig kraft som han inte har någon kontroll över. Kommer de att lyckas att rädda världen, eller kommer Sebastian att härska över den?

Tycke:
Vilken berg och dalbana av känslor alltså! Även om jag hade rätt så höga förhoppningar om den här boken så trodde jag aldrig att skulle bli så här berörd. En sida kunde få mig att skratta medan nästa fick mig att brista i gråt. Cassandra Clare har verkligen utvecklats mycket som författare.

Språket är avsevärt mycket bättre om man jämför med första boken och berättarrösterna är också mer distinkta. Älskar verkligen humorn och alla de sarkastiska kommentarerna. Dessutom så finns det flera hjärtekrossande scener. Så många fina relationer det finns! Gillar också hur starka alla vänskapsband är. Tjejer och killar kan faktiskt vara kompisar utan att vara kära i varandra!

Sen så tycker jag även att Clare har vävt in delarna från The Infernal Devices väldigt bra. Inte nog med det så har hon även smått introducerat hennes spinoff-serier The Dark Artifices samt The Last Hours i boken. Nu är jag ännu mer sugen på att läsa dem!

Det enda negativa jag har att säga om boken är att takten kunde vara lite seg ibland och jag tror att man kan ta bort 100 sidor och ändå inte missa något av handlingen. Dessutom så var epilogen så lång! I vanliga fall så älskar jag epiloger och kan inte få nog av dem, men här kändes den bara som att författaren inte kunde ta farväl av sina karaktärer utan bara drog på en aning för länge. En sak till är att det faktiskt är lite tjatigt med Clarys och Jace förhållande, det ska ALLTID vara något i vägen för dem, först familjen, sedan Sebastian och nu den himmelska elden.

Eftersom det är den sista boken i en serie så tar jag upp resten av mina tankar i spoilersektionen. Jag skulle nog säga att City of Heavenly Fire är min favoritbok i serien och den avslutar serien på ett mycket bra sätt. Ni som har följt serien kommer inte att bli besvikna.

Och just det ja, det är inget krav men jag rekommenderar STARKT att ni avslutar prologserien The Infernal Devices innan ni ger er i kast med den här boken för annars så missar ni en massa referenser (och även får stora spoilers om hur prologserien slutar). Rekommenderar också att ni läser novellsamlingen The Bane Chronicles får att få veta mer om vissa karaktärer i boken.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Tessa och Jem!!!!!!!!! Åh, vad härligt det var att se dem tillsammans! Och att Clary hade blivit döpt efter Tessa var så fint! Höll på att gråta varje gång Jem berättade om hur mycket han saknade Will. Förresten, vem är anden som skyddade Londons institut? Är det Jessamine? 
 • Alltså Sebastian/Jonathans död. Har nog aldrig gråtit lika mycket till en ondings död. Jordan brydde jag mig inte särskilt mycket om men däremot så berörde Ralphaels död mig. Gillade ju honom när efter att läst hans historia i The Bane Chronicles. Så sorgligt att han har förlorat sin familj, sen Ragnor och till sist valde han Magnus liv före sitt eget.
 • Om jag ska vara ärlig så tyckte jag att Clary och gänget kom så lindrigt undan. De dödade i stort sett Sebastian utan några uppoffringar (jag menar då att inga huvudroller dog) och sen kom de därifrån i utbyte mot att Simon blev en vanlig människa utan minnen. Simon vill ju inte ens vara en vampyr så för honom är det ju en önskan som går i uppfyllelse. Och sen så verkar han ju kunna bli en shadowhunter så egentligen så har de inte förlorat särskilt mycket.  Magnus farsa är ju ganska schysst ändå hah.
 • Isabels dröm fick mig att storgråta, sen kom Alecs dröm och fick mig att gapskratta. Åh gud, hans och Magnus dialoger om trekanten med Jace.
 • Alltså… har  Jace med sig kondomer till demonvärlden? Det är ju bra att han och Clary skyddar sig och allt men seriöst, de är på väg ner till demonernas värld och han har kondomer med sig? Haha.

Handling: +1
Spänning: +0,5
Karaktärer: +1
Dialoger: + 1
Berättarröst: +1

Mest intressanta karaktär: Så svårt att välja! Men jag säger Simon för han är en underbar vän.
Bästa scen eller del: Helt omöjligt att välja ju, men de scener som berörde mig mest var [Jonathans död, Telefonsamtalet till Simon efter att han har tappat minnet, när Clary mötte Tessa, Isabelles dröm, Alecs dröm, när Alec tackade Jace för att se honom]
Minnesvärt citat: Här är det verkligen helt omöjligt att välja ett eftersom det finns så många underbara dialoger.

Jace shrugged. ”Guys don’t let other guys keep calling other guys. Okay,that came out wrong. Friends don’t let friends keep calling their exes and hanging up. Seriously. You have to stop.”

”Is that,” Isabelle said in a low, amazed voice, ”Brother Zachariah? When did he get hot?”

Emma felt her heart turn over. ”Jules, being parabatai is a big deal,” she said. “Its – it’s forever.”
He looked at her, his face open and guileless. There was no trickery in Jules, no darkness. ”Aren’t we forever?” he asked.

Rekommenderar för:
Ni som har läst alla Clares tidigare böcker.

Rekommenderar inte för:
Tja… ni som inte vill ha en avslutning på serien?

B9.5Betyg: 9,5/10

Andra böcker i serien:
1. City of Bones
2. City of Ashes
3. City of Glass
4. City of Fallen Angels
5. City of Lost Souls
6. City of Heavenly Fire

Extraböcker:
Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments Reader
The Shadowhunter’s Codex

Läsutmaning #9 – Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är av änglablod

 

Tags: , ,

18 responses to “Staden med himmelsk eld

 1. Malin

  June 28, 2014 at 15:03

  Blev också helt tagen av hur bra den här boken var! Men jag önskar verkligen att jag avslutat TID innan….

   
  • Anna - Boktycke

   June 28, 2014 at 22:37

   Åh ja… inte så kul att läsa den här boken om man inte har avslutat TID :/

    
 2. Anna Eriksson

  June 28, 2014 at 18:03

  Vilken tur att jag läste detta, jag väntar nämligen på denna och den sista i Infernal Devices-serien som biblan väntar på och nu vet jag vilken jag ska läsa först! Ser fram emot båda väldigt mycket! Återkommer med kommentarer 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   June 28, 2014 at 22:37

   Du bör verkligen läsa Clockwork Princess innan du läser den här! Både böckerna är underbara så du har mycket att se fram emot! 🙂

    
 3. Petra

  June 29, 2014 at 11:33

  Åh, jag älskade den här boken! Ang spoilerpunkt 1 så var det självklart den du trodde som skyddade. Jag har för mig att man pratar lite om det i CP. 🙂 Vilken version av boken har du förresten? Jag vill så gärna även ha den med The Wedding i. 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   June 29, 2014 at 11:53

   Jag har den med The Wedding, så himla fin den är! Vilken version har du? Är det den inbundna från Nordarmerika?

    
   • Petra

    June 30, 2014 at 10:22

    Ja, jag har den inbundna. Gillar bilderna på insidan av omslaget, men The Wedding är ju betydligt roligare. Vad har din bok för ISBN? 🙂

     
   • Anna - Boktycke

    June 30, 2014 at 10:43

    Jag har inte boken hemma för tillfället men det bör vara det här isbn:et 978-1406332933. Ska du köpa ett ex till? 🙂

     
 4. bokglam

  July 1, 2014 at 15:40

  Har än så länge bara läst första boken i serien. Gillade den. Känns alltså som att jag har en del framför mig??
  /Heléne

   
  • Anna - Boktycke

   July 1, 2014 at 17:55

   Haha, ja det har du 🙂 Speciellt om du ska läsa The Infernal Devices först också :p

    
 5. stina liffner

  July 3, 2014 at 16:54

  Åh! Hoppas dom andra delarn kommer komma ut på svenska, bara 1,2,3 har ju kommit än så länge!

   
  • Anna - Boktycke

   July 3, 2014 at 19:56

   Kan hoppas på att The Infernal Devices kommer också. Annars så blir man ju enormt spoilad när man läser den sista boken.

    
 6. Anna Eriksson

  August 16, 2014 at 18:27

  Nu har jag läst denna också, tack för att jag fick veta att jag skulle läsa TID innan!

  Ang dina spoilers, ja det är Jessamine som är anden som vaktar London institutet.
  Och ja, jag blev också något perplex över kondomen i demon-världen, lite fnissigt minst sagt!

  Dialogen är ju helt underbar, vet inte hur många gånger jag garvat rakt ut!

  Är det bara jag som får känslan av att det kommer uppföljare som handlar om Emma, Julian och de andra ungarna framöver? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   August 17, 2014 at 14:57

   Varsågod 🙂

   Du har helt rätt i att det kommer en uppföljare om Emma och Julian. Serien kommer att heta The Dark Artifices och utspelar sig 5 år efter TMI.

    
 7. Josse

  February 11, 2015 at 13:57

  Jag har bara läst City of Bones, börjat på City av Glass men inte riktigt kommit in i den ännu. Men Kan jag läsa TID ändå eller rekommendera ni o läsa de fem första, sen TID o Sen CoHF? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 11, 2015 at 14:29

   Jag rekommenderar att man läser i den ordningen som författaren har gett ut dem. Men annars så kan man lugnt läsa TID innan man läser TMI. Det enda man ska akta sig för att göra är att läsa CoHF innan man läser TID för CoHF innehåller många spoilers ang. hur TID slutar.
   Så svaret till båda dina frågor är ja. Du kan börja läsa TID nu eller vänta med det tills du har läst de fem första böckerna i TMI 🙂

    
   • Josse

    February 13, 2015 at 18:06

    Tack för svar 😉 Ska försöka mig på CoG igen. vill så gärna läsa klart 🙂

     
 8. Miriam - Schitzo-Cookie http://schitzo-cookie.blogspot.se

  May 8, 2015 at 15:35

  Håller med om epilogen, så galet lång!

  och hahaha ja det där om kondomer är lite komiskt, men är man tonårskille så är man? 😛

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: