RSS

13 saker att göra i sommar!

19 Jul

Saker en tjej kan göra för att finna sin bästa vän igen.

Since You've Been GoneTitel: Since You’ve Been Gone
Författare: Morgan Matson
Sidantal: 449
Utgivningsår: 2014

Handling:
Emily och Sloane har varit bästisar i två år trots att Emily är blyg och Sloane är som en vild orkan. Emily har absolut inget emot att vara i Sloanes skugga och är istället glad över att de har varandra. Men precis i början av sommarlovet försvinner Sloane och hennes familj spårlöst. Hur mycket Emily ringer och sms:ar så får hon inget svar. Hon vet inte vad hon ska ta sig till när Sloane skickar ett brev till henne. Ett brev som innehåller en lista på 13 olika saker Emily ska göra för att hitta henne. Fast besluten med att finna sin bästa vän igen så tänker Emily göra alla sakerna på listan… även om den innehåller punkter som: Kyssa en främling, stjäla något och bada naken.

Tycke:
Från författaren till Amy and Roger’s Epic Detour (eller Fyra dagar, fyra nätter som den heter på svenska) kommer nu en till somrig bok om vänskap och spirande kärlek.

Om jag ska vara helt ärlig så var jag inget större fan av Emily i början av boken. Hon var så jobbigt blyg och höll folk på avstånd för hon trodde att ingen ville prata med henne på riktigt. Hon tänker att hon ska göra något men fegar sig ur i sista sekunden och sen ägnar flera timmar åt att ångra sig. Åh gud, verkligen inte min typ av karaktär.

Dock så blev det mycket bättre när Emily lärde känna Frank och öppnade äntligen upp sig. Hennes karaktärsutveckling är verkligen enorm och när jag väl fattar vilken härlig person hon är så gillar jag henne riktigt mycket. Älskar också att det inte är någon insta-love utan allting byggs upp långsamt, från främlingar till bekanta, från bekanta till vänner, från vänner till något mer. Relationen mellan henne och Frank är väldigt fin och trovärdig, och det är så härligt att läsa om hur båda visar upp nya sidor. Jag gillar också förhållandet mellan Emily och Sloane. Oftast när det är en utåtriktad tjej som är bästis med en blyg tjej så brukar alltid ”coola” kompisen vara manipulativ och utnyttjar den andra på något sätt (i alla fall i böcker). Men här är de bästisar på riktigt och Sloane vill bara Emilys bästa.

Som sagt så gillar jag Emily väldigt mycket tills någon gång vid slutet då det kändes som att hon återigen blev den där blyga flickan som håller alla på avstånd. Adjö till all karaktärsutveckling. Känns väldigt Sarah Dessen-aktigt.  Det är väl egentligen bara det jag har att klaga på, resten av bokens senare del är riktigt bra och sådär somrigt mysigt.

Kort sagt, en härlig bok om vänskap och kärlek, perfekt att läsa i hängmattan, på stranden eller på balkongen. Gillar att författaren har med låtlistor och jag har nu flera band jag ska kolla upp.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Så irriterande Emily kunde vara ibland! Först med att hon är så blyg att och bryr sig alldeles om vad andra tycker om henne. Sen att hon automatiskt trodde att Frank ville säga upp vänskapen med henne och sprang ifrån honom. Hennes karaktärsutveckling har ju varit jättebra! Men sen i slutet sjönk hon väldigt mycket i mina ögon när hon bara drog egna slutsatser utan att lyssna på de andra.
  • Tycker att Dawn är lite taskig mot Emily. Visst, jag förstår att hon är sårad men det finns ju alltid två sidor av samma mynt. Hon lyssnade inte ens på Emily utan övergav henne när hon behövde stöd som mest. Önskar att man fick veta hur det kommer att bli mellan dem.
  • Hade också velat se en konfrontation mellan Emily, Sam och Gideon. Och Gideon vet väl fortfarande inte att Sam kysste Emily? Vilket kräk Sam är. Hade gärna vetat mer om vad som hände sen.

Berättarröst: +1
Karaktärer: +1
Handling: +0,5
Emilys förutfattade meningar: -0,5

Mest intressanta karaktär: Sloane och Frank
Bästa scen eller del: Nakenbadet, gillar även att Emilys och Franks natt då de blev kompisar.

Rekommenderar för:
Ni som tycker om somriga böcker med fokus på vänskap och kärlek.

Rekommenderar inte för:
Ni som vill har action och spänning.

B7Betyg: 7/10

Andra böcker jag har recenserat av författaren:
Amy and Roger’s Epic Detour (sv. Fyra dagar, fyra nätter)

Läsutmaning #65 – Läs en bok där omslaget är associerat med sommar eller vår

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: