RSS

En halvdålig bok

09 Aug

Här ska man inte döma boken efter titeln!

Half BadTitel: Half Bad
Författare: Sally Green
Serie: Half Bad Trilogy #1
Sidantal: 384
Utgivningsår: 2014

Handling:
Med den mest onda häxan i världen till far så har Nathans barndom varit allt annat än lätt. Hans mamma stod inte ut med att ha fött honom så hon begick självmord. Hans halvsyster hatar honom och påminner honom ofta om vilket monster han är. Så även om resten av hans vita häxfamilj älskar och skyddar honom så vet Nathan att omvärlden avskyr honom. Genom hela uppväxten har han blivit utstött och slagen, och ännu värre blir det när han blir tonåring. Inlåst i en bur i skogen lever Nathan som ett djur. Han har redan bestämt sig, han kommer inte att bli slav till de vita häxorna. Han måste fly, gömma sig och hitta häxan som kan utföra hans häxceremoni. Men tiden tickar, om några månader fyller han sjutton, och han måste lyckas med sina mål innan dess…

Tycke:
Half Bad är en bok som fångade mig redan från första sidan. Att de första kapitlen är skrivna i Du-form är annorlunda och effektfullt. Jag gillar också att den börjar pang på och att man kastas in i handlingen direkt. Efter en kort introduktion blir det dock en lång rad av flashback senare och man får följa Nathans barndom och läsa om hur han hamnade i buren.

Trots att man redan från inledningen visste vad som skulle hända så var det fascinerande att läsa om Nathans mörka och minst sagt brutala barndom. Blir så arg på alla som tror att han automatiskt kommer att bli ond bara för att hans far är en svart häxa. Seriöst, tror de att Nathan kommer att stå på deras sida när de fryser ut, mobbar och torterar honom? Hur tänker de egentligen?! De vita häxorna anser sig själva som “goda” men i både mina och Nathans ögon så är de kallblodiga och grymma.

Något som jag gillar starkt är all bromance. Både den mellan Nathan och Arran, och den mellan Nathan och Gabriel. Gillar också hur beskyddande familjen (de flesta i alla fall) är mot Nathan och att de verkligen älskar honom som sin egen bror oavsett vad resten av omvärlden tycker.

Och nu till det negativa. För att vara en bok om häxor så innehåller boken alldeles för lite magi. Man får i princip ingen bakgrundsinformation och jag förstod inte ens att boken utspelar sig i nutid förrän efter 100 sidor. Dessutom är det väldigt lite handling för bokens längd. Många scener är antingen för utdragna eller för korta. Bikaraktärerna har stor potential men man hinner knappt lära känna dem innan de “försvinner” på ett eller annat sätt. Och även om jag gillar blandningen mellan jag och du-berättarperspektivet så gör de att det blir svårt att knyta sig an till Nathan. Slutet är också ganska otillfredsställande men jag har överseende med det eftersom det är första boken i en serie.

På det hela taget är det en intressant bok och jag gillar att den skiljer sig från andra YA-böcker genom att vara väldigt mörkt och dyster. Kommer absolut att plocka upp fortsättningen när den kommer ut.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Oj, så man fick träffa pappan till slut. Var faktiskt lite förvånad, trodde att han inte skulle dyka upp förrän i nästa boken. Kul att han kom på sin sons 17 års-dag i alla fall.
  • Aww, Rose dog! Så himla synd för hon var så härligt galen. Och att Nathan har tappat bort Fairborn efter alla uppoffringar, duhhh. Hoppas på att Gabriel är vid liv!
  • Gabriel och Nathan håller jag tummarna för. Annalise är ju bara så tråkig, det typiska goda kärleksintresset liksom. Jag undrar dock om Gabriel är en tjej i verkligheten. Man fick ju bara veta att han har fastnat i den nuvarande kroppen. Han sa väl inget om han var tjej eller kille innan han fastnade?
  • Känner mig grym men jag var faktiskt glad över att Nathan skadade Jessica.

Berättarröst: +0,5
Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Språk: +0,5
Spänning: +0,5
Ojämn takt: -0,5

Mest intressanta karaktär: Nathan
Bästa scen eller del: De sista 30 sidorna
Minnesvärt citat: Rose looks from Gabriel to me and blushes, saying, “The course of true love never did run smooth.” She giggles och reaches out to hold Gabriel’s hand. “But I’m on Team Gabriel.”

(Jag håller med dig Rose, Team Gabriel all the way!)

Rekommenderar för:
Ni som inte ha något emot långsammare böcker och att läsa om misshandel.

Rekommenderar inte för:
Den här boken innehåller en del detaljerade beskrivningar om misshandel och tortyr så ifall du är känslig så kanske den inte passar dig.

B7Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. Half Bad
2. Half Wild
3. Titel ej bestämd

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: