RSS

Kan du tänka dig att flytta in i en herrgård och bor ihop med den mystiska ägaren?

21 Aug

En thriller som inte blev så spännande.

Skuggan av AnnaTitel: Skuggan av Anna (eng. Sweet Damage)
Författare: Rebecca James
Sidantal: 350
Utgivningsår: 2014 (original 2013)

Handling:
Tim är den avslappnade killen som bara vill surfa hela dagen och blir tillsammans med sitt ex Lilla igen. När Lilla till slut hittar ett billigt boende åt honom så trodde han inte på sin tur. Hyran är billig och han kommer att bo i det stora och lyxiga huset Fairview. Det finns bara ett smärre problem. Husägaren är en 20-årig tjej vid namn Anna som lider av panikattacker. För att få bo i huset måste Tim ta hand om alla ärenden eftersom Anna inte ens kan gå ut. Till en början går det utmärkt och Tim börjar nästan lära känna Anna. Men sedan sker det oförklarliga saker i huset. Det är någon som spionerar på Tim när han sover, någon som slår sönder köket mitt i natten, någon som lämnar otrevliga meddelanden. Har de någon psykopat efter sig? Eller är gärningsmannen någon som bor i huset?

Tycke:
Jag har en konstig tendens till att vilja läsa böcker som innehåller mitt namn hihi.

Skuggan av Anna lovar en psykologisk thriller men man kan väl knappast säga att boken gav mig några rysningar. Jag gillar början då Tim flyttar in i det stora huset och visste inte vad han hade att vänta sig. Men ju längre fram i handlingen man kom, desto mer lärde man känna Anna och det ledde till att spänningen försvann. Jag tror faktiskt att det är till berättelsens nackdel att man i vartannat kapitel fick läsa korta stycken från Annas perspektiv. Tror att det skulle ha varit mer spännande om hon förblev den mystiska personen istället för en huvudroll.

När det gäller karaktärerna så gillar jag att Tim är så avslappnad. Samtidigt så förstår jag att alla runt honom tycker att han är lat som inte har några tydliga mål i livet. Jag stör mig fruktansvärt mycket på att han låter sig bli manipulerad av Lilla HELA tiden. Herre gud, klarar inte av personer som aldrig ta lärdom av tidigare erfarenheter. Jag tycker dock om att han är sanningsenlig och att boken innehåller mindre drama än vad det kunde ha gjort tack vare att han faktiskt inte döljer en massa saker. Anna kändes ganska blekt och jag fick ingen riktigt grep om henne.

Själva mysteriet är ganska uppenbart men jag måste erkänna att jag misstänkte fel person i större delen av boken. Alltid kul att bli överraskad av en bok.

En helt okej bok. Lite genomskinligt mysterium samt platta karaktärer men den är okej som tidsfördriv.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag måste erkänna att jag hela tiden trodde att det var Fiona som låg bakom tills Tim hittade fotot i Lillas väska. Jag trodde att Fiona fick reda på att Benjamin var Pauls son och hon känner sig så förrådd att hon dödade Benjamin. Sedan dess har hon slitits mellan ångest och vrede. Är glad över att hon är en sann vän och inte någon psykopat
 • Meh, jag som trodde att Paul är blyg. Tydligen går han ju och ligger runt med flera tjejer och låtsas sedan som att det inte har hänt.

Mest intressanta karaktär: Anna
Bästa scen eller del: Slutet

Rekommenderar för:
Om ni vill ha ett mysterium och inte har något emot långsammare takt.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha något actionfullt och mind blowing passar inte den här boken dig.

B5Betyg: 5/10

 

Andra böcker jag har recenserat av författaren: 
Sanningen om Alice (eng. Beautiful Malice)

 

Tags: ,

5 responses to “Kan du tänka dig att flytta in i en herrgård och bor ihop med den mystiska ägaren?

 1. jana

  August 21, 2014 at 17:22

  Jag tyckte den här var jättespännande! Jag håller inte med heller med dig om när det gäller Tim och att han skulle vara lat. Han njuter ju av livet och gör det han gillar att göra – surfa och laga mat. Jag stör mig skitmycket på att alla tjatar på Tim att han inte har några ambitioner i livet. Som om det inte räcker med att ha ett jobb man gillar och som man ändå kan försörja sig på. Känner igen mig i Tims situation helt enkelt tror jag.

   
  • Anna - Boktycke

   August 21, 2014 at 20:06

   Men det är ju det jag gillar med Tim, att han är avslappnad och lever i nuet. Vad jag menar är att jag förstår varför hans pappa och gamla flickvän klagar på att han inte har några stora planer i livet. Både pappan och Lilla är ju ambitiösa personer så det är inte så konstigt att de är besvikna över att Tim inte är som dem 🙂

    
 2. Maria

  August 22, 2014 at 11:15

  Anna, jag vet att du sällan skriver om svenska ungdomsböcker (här har du i alla fall läst PÅ svenska!) och just därför skulle det vara intressant att höra från dig nästa vecka när jag har en liten temavecka om svungböcker. Jag länkar till info i mitt namn, men känn ingen press! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   August 25, 2014 at 15:36

   Hej Maria!
   Jag tycker att det är ett superbra initiativ av dig att dra igång svung. Har funderat på att vara med sen jag såg ditt inlägg om det, men eftersom jag kommer att ha väldigt mycket att göra under de kommande två veckorna så är jag osäker på om jag hinner. Men har jag tid så kommer jag absolut att delta med ett inlägg 😀

    
 3. jana

  August 25, 2014 at 15:19

  Jag menade att jag inte förstår varför de tycker att Tim är lat.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: