RSS

Hotet från underjorden i dystopisk form

28 Aug

Eldsprutande monster som tar kål på mänskligheten.

DefianceTitel: Defiance
Författare: C. J. Redwine
Serie: Defiance #1
Sidantal: 350
Utgivningsår: 2012

Handling:
Tonåriga Rachel är dottern till den bästa spåraren i staden och vill inget annat än att gå i sin fars fotspår. Detta är dock något omöjligt då de lever i ett samhälle där männen styr och kvinnor anses vara ägodelar som inte ens får ta en promenad ensam. När fadern inte kommer hem från ett uppdrag så förutsätter alla att han är död och Rachel får Logan som sin beskyddare. Detta är något som Rachel vantrivs med eftersom Logan krossade hennes hjärta för ett par år sedan. Snart inser de dock att de måste sätta sitt förflutna åt sidan för det verkar som att den grymma ledaren för staden döljer något, något som har med Rachels pappa att göra.

Tycke:
Den här boken har jag varit nyfiken på sedan den kom ut. Har hört att det ska vara en blandning mellan fantasy och sci-fi-dystopi vilket låter väldigt tilltalande. Nu när jag har läst den så kan jag väl inte riktigt hålla med den beskrivningen.

Man får inte särskilt mycket förklaringar till världen men det är inget magi inblandat. Snarare så verkar det vara någon postapokalyptisk version av jorden. Tydligen är det eldsprutande maskmonster i jorden som tar död på människorna och det finns ett par städer med murar (för alla dystopistäder måste ha en mur eller staket) för att skydda befolkningen. Varje gång jag läste om monstren så tänkte jag bara på den gamla filmen “Hotet från underjorden” och datorspelet “Dune” (som även finns som bok).

När det kommer till karaktärerna så lämnade de inget större intryck på mig. Rachel är för ensidig och envis. Visst så gillar jag tjejer som kan slåss men det känns som att författaren försöker lite för mycket. Man blir ständigt påmind om att Rachel föredrar vapen framför klänningar och andra “tjejiga” saker att det blir uttjatat. Och varje gång man växla över till Logans berättarröst så får man läsa om hur vacker och fantastisk Rachel är. Suck.

På tal om Logan så gillade jag honom från början eftersom han framstod som smart och tänker för innan han gör något. Men någonstans i mitten av boken gjorde han mig verkligen besviken så jag slutade att bry mig om honom också. Dessutom så blev alla hans “Best case scenarios” och “Worst case scenarios” rätt tröttsamt efter ett tag.

Takten är inte heller på topp. Redan i baksidestexten så står det att de ska ge sig ut bortom muren men detta är något som händer först efter att halva boken är över.

Sammanfattat så hade jag alldeles för höga förhoppningar och därav min besvikelse. Jag kommer förmodligen inte att läsa fortsättningen. Låt dock inte min recension avskräcka er då den här boken har fått bra betyg av många andra läsare.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Boken sjönk riktigt mycket för mig när Logan gick rakt in i fällan som han redan kände till. Herregud, han visste ju att ledaren vill ha skäl till att kasta honom i fängelset! Varför har du inte mer vett i skallen Logan?!
 • Var ju dock ganska oväntat att masken pajade staden. Känner på mig att nästa bok kommer att handla om att folk är missnöjda över Logans styre och den gamla ledaren vill ta hämnd. Samtidigt så upptäcker de någon hemlighet om världen har blivit så som den är. Någon som har läst andra boken som kan verifiera detta? Jag kommer som sagt med stor sannolikhet inte plocka upp fortsättningen.
 • Meh, så var farsan död ändå. Kanske lika bra, för det skulle ha varit ännu mer typisk om han visade sig vara ledaren för en rebellgrupp..

Karaktärer: -0,5
Takt: -0,5
Berättarröst: -0,5

Mest intressanta karaktär: Hmm, masken tror jag.
Bästa scen eller del: Spoiler [När Rachel och Melkin blev attackerade av masken]

Rekommenderar för:
Ni som inte har läst så många dystopier och inte har något emot deppiga tonåringar.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha något nytänkande och smarta karaktärer så läs inte den här.

B4.5Betyg: 4,5/10

 

 

Tags: ,

2 responses to “Hotet från underjorden i dystopisk form

 1. Lisa

  August 31, 2014 at 21:51

  Tyckte inte heller det här var någon höjdare. Dessutom trodde jag att det var en fantasybok innan jag började läsa den, haha. Måste ha varit något med omslaget som lurade mig. Och älskar att du satte masken som din favoritkaraktär, haha 😀

   
  • Anna - Boktycke

   September 1, 2014 at 11:06

   Jag trodde först också att det var en fantasy! Sen läste jag på goodreads att den skulle vara sci-fi också så jag visste väl någorlunda vad jag gav mig in på. Men jag fattar inte varför folk har taggat den som “fantasy”. Den har ju inget fantasy-inslag alls förutom möjligen omslaget! Så vilseledande!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: