RSS

Att jobba på en bokhandel och en bordell

30 Aug

En bok om att våga drömma sig bort.

OutoftheEasy_BOM.inddTitel: Out of the Easy (svenska. Färgen på drömmar)
Författare: Ruta Sepetys
Sidantal: 346
Utgivningsår: 2013

Handling:
Året är 1950 och Josies mamma är en glädjeflicka hos Madame Willie. Trots sin mammas försummelse, eller tack vare den, så växer Josie upp i en bokhandel i närheten och jobbar som städare på bordellen. Hon går ut skolan med toppbetyg och kärleken till böcker gör henne mer lärd och påläst än de flesta flickorna i hennes ålder. Men vad händer nu när skolan är slut? Ska Josie söka sig in på universitetet? Hon som är uppvuxen bland prostituerade och har en mamma som umgås med kriminella män? Josie är dock inte den som ger sig så lätt. Hon har sikte på ett universitet, och hon ska ordna ett rekommendationsbrev och skolavgiften på ett eller annat sätt…

Tycke:
Jag inbillar mig hela tiden att jag inte tycker om historiska romaner men faktumet är att jag i stort sett har gillat alla historiska romaner jag har läst. Borde verkligen läsa mer av den här genren!

Out of the Easy finns även på svenska med titeln Färgen på drömmar. Boken är varken actionfylld eller ens särskilt spännande. Men det är något med stämningen och författaren språk som fångar en och får en att vända blad efter blad. Ruta Sepetys har verkligen fått till en levande bild av New Orleans under 1950-talet. Både dialogerna och beskrivningar känns trovärdiga, speciellt så älskar jag att Josie är en boknörd och man stöter på flera kända litterära verk under läsningens gång.

När det gäller karaktärerna så beundrar jag verkligen Josie som inte låter sin bakgrund hindra henne från att försöka uppnå sina drömmar. Att hon dessutom inte låter sviniga män köra över henne utan vet hur man försvara sig själv är också ett stort plus. Däremot så kan jag tycka att hennes vilja att klara sig själv blir för mycket i längden. T.ex. så ber hon inte Willie om hjälp utan planerar istället att göra en massa dumt för att lösa problemet. Dessutom så ville jag bara skaka om henne varje gång hon var snäll mot sin mamma som förövrigt var en väldigt hemsk och vidrig person.

Jag gillar också att boken inte fokuserade så mycket på kärleken. Josie är en stark tjej, hon behöver ingen kille som skyddar henne. Jag måste dock säga att jag inte fastnade för någon av hennes kärleksintressen.

Det är rätt svårt att recensera den här boken. Jag gillar den men jag vet själv inte vad det är som får mig att gilla den. Den är som sagt inte särskilt spännande utan man får mest läsa om Josies liv i staden. Tycker att ni ska läsa boken själv för att förstå vad jag menar.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Störde mig lite på Josie i slutet när hon inte berättade om sina problem för Willie. Willie har ju i stort sett varit som en mor för henne. Så synd att Josie inte litade mer på henne. Undrar om det var därför Willie dog. Är iaf glad över att Josie aldrig sålde sin egen kropp.
 • Aww, synd om Patrick när han försökte säga att han var bög och Josie bara antog att han var kär i James fru direkt.  Awkward…
 • Så himla sur jag blev på morsan när hon rånade sin egen dotter. Herregud alltså! Vilken hemsk människa!

Miljö: +0,5
Språk: +0,5
Berättarröst: +1

Mest intressanta karaktär: Willie
Bästa scen eller del: Svaret från skolan
Minnesvärt citat: Charlie Marlowe never wrote horror, but somehow horror was writing Charlie Marlowe.

Rekommenderar för:
Tycker ni om stämningsfulla historiska romaner så lär ni gilla den här.

Rekommenderar inte för:
Om ni letar efter något övernaturligt och spännande så kan ni leta vidare.

B7Betyg: 7/10

 Andra versioner av omslaget

Out of the Easy 2Färgen på drömmar av Ruta Sepetys

 

Tags: , ,

4 responses to “Att jobba på en bokhandel och en bordell

 1. Frida

  August 30, 2014 at 23:40

  Jag tycker att Out of the Easy är en bok där karaktärerna verkligen får historien att skina liiite mer! Så fin men deppig bok alltså!

   
 2. Bokskorpionen

  August 31, 2014 at 00:53

  Det låter som något för mig, det här. Tack för tipset. 🙂

   
 3. Mari - Flukten fra virkeligheten

  September 1, 2014 at 13:14

  Ja, dette er en fin bok, jeg likte den virkelig, jeg var nok litt mer begeistret enn deg 🙂 Karakterene krøp under huden på meg, og det var trist å ta farvel da siste side var lest. Egentlig kunne jeg godt tenke meg en bok til om Josie. Har du lyst til å lese mitt innlegg om <a href=http://gronneskoger.blogspot.no/2013/04/out-of-easy-fin-finere.htmlOut of the Easy så finner du det HER.

  Gleder meg forresten til jeg en vakker dag skal lese forfatterens debut; Between Shades of Grey.

   
 4. annasbokbord

  September 1, 2014 at 20:27

  Gillade verkligen denna när jag läste den.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: