RSS

Under belägring av tre arméer

31 Aug

Att äta metaller har aldrig varit häftigare!

The Well of AscensionTitel: The Well of Ascension
Författare: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn #2
Sidantal: 796
Utgivningsår: 2007

Obs! Spoiler från tidigare delar kan förekomma.

Handling:
De har lyckats med det omöjliga! Vin är numera en skicklig mistborn och Elend har blivit vald till kung. Vad som skulle ha slutat som en lycklig saga är bara början på problemen. För det första är inte Elends position på tronen något som är säkert då det finns många inom staden som hellre själva vill komma till makten. Och de är inte ensamma, för inom kort tågar flera arméer mot staden, alla med målet att attackera och ta över Luthadel. Medan Elend brottas med politiken så slåss Vin med alla lönnmördare som är ute efter Elends liv. Samtidigt så kan hon inte glömma bort Lord Rules sista varning. Varningen om att han egentligen skyddade dem, att det finns något långt hemskare där ute… något som börjar vakna till liv igen…

Tycke:
Efter att ha läst fantastiska Mistborn – The Final Empire så var jag absolut tvungen att plocka upp fortsättningen.

Vad jag älskar med den här serien är att författaren tvistar till de stereotypiska handlingarna och gör något nytt av det. Vad händer om hjälten inte klarar av att besegra ondskan? Och hur ska de får i ordning ett samhälle där härskaren har styrt med terror i över tusen år? Det är tankeväckande och man undrar verkligen vad som är rätt och vad som är fel.

Karaktärerna är fantastiska som alltid. Jag saknar verkligen Kelsier men gillar att OreSeur fick en större roll. Åh, älskar verkligen scenerna mellan honom och Vin. På tal om Vin, shiiiiit, så himla kickass hon har blivit! Hennes karaktärsutveckling är verkligen enorm. Samtidigt så har hon ändå kvar sin osäkerhet innerst inne när det gäller Elend. Även fast jag störde mig väldigt mycket på hennes velanden så tycker jag att det är trovärdigt att Vin känner sig så.

Vad som stoppar boken från att få toppbetyg är att den är faktiskt lite seg i mitten. I stort sett så handlar hela boken om belägringen och det är även en del snack om politik. Dessutom så är boken betydligt mörkare och jag saknar den humorn som jag tyckte så mycket om i första boken.

Tvisten i slutet var för min del ganska oväntat. Jag hade förväntat mig en tvist, men när det kom så kände jag mig ändå väldigt oförberedd. Detta är bara ytterligare ett bevis på vilken skicklig författare Brandon Sanderson är.

Kort sagt, ännu en väldigt bra bok. Lite seg på sina ställen men karaktärerna och magisystemet är helt fantastisk. Älskar dessutom tvisterna och kommer absolut att läsa fortsättningen.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Oj, så nu är Elend också en Mistborn. Jag trodde först att han skulle dö på riktigt. Kelsier dog ju, så jag tänkte att Elends död skulle göra Vin bittrare och starkare. Men shit, vilken tvist att det var fel att inte ta hela kraften för sig själv. Vin som kämpade så hårt emot sitt habegär, och så visar det sig vara fel. Gahhhh!
 • Åhh, OreSeur var förrädaren! Eller ja, egentligen Tensonn. Det var ju egentligen ganska tydligt eftersom det var då han började bonda med Vin. Hoppas att han kommer tillbaka och blir Vins vän/tjänare på riktigt sen.
 • Så Zane är typ en inkvistador? Tyckte att det var så bra gjort med att han kunde höra ”Guds” order och att Vin var den enda som han inte behövde döda. Så nu fick man ju en förklaring till Marschs beteende utan att det blev övertydligt. Gillar det verkligen!
 • Vin är så himla cool när hon i slutet bara dödade Straff utan att ge honom en chans att försvara sig. Yes! Äntligen en hjälte som inte låter de onda får en chans att slingra sig undan!

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Magisystem: +0,5
Tvister: +0,5

Mest intressanta karaktär: Oreseur
Bästa scen eller del: Sista 200 sidorna!
Minnesvärt citat:
“Good men don’t become legends,” he said quietly.
“Good men don’t need to become legends.” She opened her eyes, looking up at him. “They just do what’s right anyway.”

Rekommenderar för:
Tyckte du om första boken så lär du älskar den här med.

Rekommenderar inte för:
Ni som tycker om bra böcker eller tegelstenar.

B8.5Betyg: 8,5/10

Andra delar i serien: 
1. Mistborn: The Final Empire
2. The Well of Ascension
3. The Hero of Ages

Extraböcker: 
4. The Alloy of Law
5. Shadows of Self
6. Titel ej bestämd

 Andra versioner av omslaget

The Well of Ascension 2 The Well of Ascension 3

 

Tags: , ,

2 responses to “Under belägring av tre arméer

 1. Lisa

  August 31, 2014 at 20:26

  Haha, vilket sammanträffande att jag nyss också publicerade en recension på den här boken! Visserligen som en mini-recension, men ändå! Och gaahh, visst är Sanderson bra på att skriva tvister??!! Är så taggad på att läsa sista boken nu! Vet inte varför det inte har blivit av ännu.

   
  • Anna - Boktycke

   September 1, 2014 at 11:05

   Vilket sammanträffande ja :p Sanderson är ju galet bra på att få till tvister. Även fast man vet att det kommer en tvist så lyckas han ändå överraska en.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: