RSS

En hemlighet som både är smärtsam och ångestframkallande

10 Sep

En sanning som är värre än lögnen.

HurtTitel: Hurt
Författare: Tabitha Suzuma
Sidantal: 400
Utgivningsår: 2013

Handling:
17-åriga Mathéo har allt. Hans familj är rik, han är populär, han är en elitsimhoppare med sikte på OS och det viktigaste av allt, han har sin älskade flickvän Lola. Men efter att ha vunnit landskampen vaknar han upp i sitt rum utan att ha något minne av hur han hamnat där. Hela hans rum är vandaliserat och hans kropp är mörbultad och sårig. Sedan dess börjar Mathéo tappa greppet om verkligheten. Hans känslor går upp och ner och ibland gör det så ont i honom att han bryter ihop. Ingen i närheten förstår honom och han förstår inte heller själv. Tills en dag han minns allting. Han minns vad som hände och vad han har gjort. Och han kan aldrig säga sanningen för det skulle innebära slutet mellan honom och Lola.

Tycke:
Jag har tidigare läst Forbidden av författaren och vet att hon är mycket kapabel till att skriva hjärtekrossande böcker och drar sig inte heller undan från hemska ämnen. Hurt är ännu en tankvärd bok av henne.

Jag ska vara ärlig och säga att det tog ett bra tag för mig att komma in i boken. Som jag har nämnt flera gånger i andra inlägg så är jag ganska trött på konceptet med att huvudrollen vaknar upp och har inget minne om vad hen har gjort. Så redan från början var jag skeptisk till boken. Sen fick man flashbackscener om Theos bakgrundshistoria och den kändes även ganska typisk med att Theos familj sätter mycket press på honom och han trivs mycket bättre hemma hos Lola. Och jag kan ju inte säga att jag precis gillar Theo mer när han fick sina utbrott och vägrar erkänna för sig själv (eller läsaren om vad som egentligen har hänt).

Vad författaren har gjort oerhört bra är att hålla liv i mysteriet. Under läsningen gång bytte jag teorier flera gånger om vad som hade hänt. Och det var inte förrän sidan innan det avslöjades som jag förstod vilka parter det handlade om. Oj, verkligen oväntat tycker jag.

Åh, det är så svårt att skriva den här recensionen utan att avslöja för mycket. Jag får ta det i spoilersektionen. Men jag kan säga att boken är väldigt läsvärd för den behandlar ett viktigt och hemskt ämne. Även om själva konceptet och trovärdigheten inte är på topp så skulle jag rekommendera den här boken.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Herregud, det var Jerry?!! OMG, hade verkligen inte väntat mig det. Nu blev ju allting så klart och man förstod varför Theo vägrade avslöja vem förövaren var (jag som var bergsäker på att det var tränaren). Men det är ju helt sjukt. Trodde verkligen Jerry att Theo ville det? Hur kan han göra så mot sin dotter?!! På ett sätt så tycker jag att det känns ologiskt för om Jerry nu verkligen älskar Lola så mycket så skulle han inte ha våldtagit Theo.
  • Jag tyckte att Theos skam gestaltades så bra. Han tyckte att det var hans fel att han blev våldtagen, att han inte kämpade emot hårt nog. Jag tror tyvärr att det är så många våldtäktsoffer känner fast det är inte alls deras fel.  
  • Gud vad jag hatar Lola i slutet när hon vägrade tro på Theo. Hon var min favoritkaraktär i boken tills den scenen. Även om hon älskar sin pappa så fattar hon väl att Theo aldrig skulle ljuga om en sådan sak! Hon ser ju för fan att Theo mår så dåligt att han nästan tog sitt eget liv. Och så skriker hon åt honom att han ska dö. Och sen går hon och begår självmord när hon inser sanningen. Gahhh, blir så frustrerad på henne!  Jag är iaf glad över att Theo inte tog livet av sig utan kämpade vidare med sitt liv. Det höjde honom enormt i mina ögon.

Handling: +0,5
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Mathéo
Bästa scen eller del: Spoiler [När man fick veta att det var Jerry som var boven]
Minnesvärt citat: You cannot undo the past; you can only learn to live with it, find some way of making peace with it, and move on.

Rekommenderar för:
Ni som inte har emot att läsa mörka böcker om allvarliga problem samt mycket beskrivande text.

Rekommenderar inte för:
Ni som vill ha något glatt och romantiskt.

B6Betyg: 6/10

Andra böcker jag ha recenserat av författaren:
Forbidden

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: