RSS

Där drömmar och förvirring blir till

06 Nov

En imponerande debut!

Där drömmar blir tillTitel: Där drömmar blir till
Författare: Emma Andersson
Serie: Olivia och Enderra #1
Sidantal: 455
Utgivningsår: 2009

Handling:
Olivia är den tråkiga och alldagliga tjejen som ärver ett guldhjärta-halsband av sin fantasifulla gammelmormor. Även om hon såg sin kära släkting blir dödad i en dröm så glömde hon snart bort den. När hon börjar i gymnasiet hamnar hon i samma klass som Philipe Rose. Philipe är inte som någon annan kille hon har mött. För det första är han oerhört vacker och intelligent, och för det andra så visar han intresse för henne. Olivia kan inte sluta tänka på honom och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker hans hemlighet, att han egentligen kommer från en annan värld. En annan värld där en tyrann regerar och där Philipe är efterlyst. Och det enda hoppet verkar vara guldhjärtat som Olivia bär om halsen…

Tycke:
Jag förälskade mig i den här boken efter några minuter. Jag älskar att läsa om drömmar och har faktiskt ett manus med en liknande idé liggandes på datorn. Där drömmar blir till börjar mycket lovande med ett sargat kungadöme, intriger, ett mäktigt magiskt föremål och personer som kan resa mellan världar. Det låter som en bok helt perfekt för mig så de första 100 sidorna slukade jag i ett nafs.

Vad som började så bra förlorade tyvärr sin charm efter ett tag. Handlingen kändes så stereotypisk med en blyg tjej som fångar intresset hos skolans snyggaste kille och får en avundsjuk bitch på halsen. Dialogerna känns för onaturliga för att utspela sig i nutid, och Olivia som är 16 år beter sig mycket yngre än så. Vilken tonåring skulle springa efter en fågel ropa åt den att stanna? Dessutom är hon inte världens mest klipska person heller, alla saker som är superuppenbara för läsaren blir chockerande upptäckter för Oliva.

Vad jag saknar med berättelsen är förklaringar och trovärdighet. Jag älskar genomtänkta magisystem med tydliga regler och det saknar jag här. I och med att jag hade svårt att förstå karaktärerna och världen så slutade handlingen att gripa tag i mig efter halva boken.

För att vara en debutbok av en 20-åring är Där drömmar blir till mycket imponerande. Konceptet är fantastisk men tyvärr så tappar karaktärerna och världen sin fascination efter ett tag. Jag har dock fortfarande förhoppningar om att uppföljaren kommer att vara bättre och ifall jag hittar den i biblioteket så kan jag tänka mig att plocka upp den.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Kanske bara jag som är hjärtlös och morbid, men den scenen där Jonathan dödade Caspar tyckte jag var fin på något sätt.
 • Hur kom Ann till Enderra utan Johnnys hjälp? Och hur kan hon vara så badass på att skjuta bågar och slåss med knivar? Och samma sak med Sebastian, hur kan han vara så hemmastadd i Enderra? Hur tar han sig dit utan Maries hjälp? Jag trodde att vandra mellan världar var en ovanlig förmåga.
 • Åh herregud, varför berättade Olivia inte för någon när hon visste att förrädaren var trollungen?!! Och varför ska hon inte lita på Sebastian när han inte tjänar något på att hjälpa henne? Det var ju till och med han som gav henne guldhjärtat.
 • Alltså… trodde Johnny att hans identitet skulle vara hemlig om han kallade sig själv för Philipe Rose istället för Jonathan Philipe Rose? Vad är vitsen med namnbytet? Måste erkänna att jag brast ut i skratt när Olivia “kom på” Jonathans identitet, och så beskrevs det som att hon var “nästan” säker på saken. Haha, goddag yxskaft.

För lite förklaringar: -0.5
Koncept: +1
Takt: -0,5

Mest intressanta karaktär: Simon Tara (det är också ganska skumt att han ALLTID nämndes som Simon Tara, aldrig som bara Simon eller Tara).
Bästa scen eller del: Spoiler [När Jonathan dödade Caspar].

Rekommenderar för:
Ni som tycker om att läsa långsammare böcker som ger fler frågor än svar.

Rekommenderar inte för:
Om du letar efter smarta karaktärer och logiska förklaringar så kan du söka vidare.

B5Betyg: 5/10

Andra böcker i serien: 
1. Där drömmar blir till
2. Mardrömmar

 

Tags: , ,

5 responses to “Där drömmar och förvirring blir till

 1. Beate

  December 10, 2014 at 11:32

  Jag plockade upp den här första gången för ett par år sedan och när jag läste om den för någon vecka sedan såg jag också en del brister… Men jag rekommenderar mycket starkt att du fortsätter med Mardrömmar! Den var rätt fantastisk, den kändes mycket mer mogen och logisk på alla plan 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 10, 2014 at 12:55

   Ah okej, då ska jag göra det nästa gång jag ser fortsättningen i bibblan 🙂 Tack för tipset!

    
 2. Bokmalen

  March 23, 2015 at 18:25

  Kommer det ut en bok tre för slutet på bok var lite för abrupt?

   
  • Bokmalen

   March 23, 2015 at 18:26

   …slutet på bok två*

    
  • Anna - Boktycke

   March 23, 2015 at 18:30

   Ingen aning om det kommer ut en bok tre eller inte tyvärr.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: