RSS

När ens bästis tar livet av sig

21 Nov

… så är det inte helt lätt att hantera sorgen.

Hold stillTitel: Jag går dit du går (original Hold still)
Författare: Nina LaCour
Sidantal: 265
Utgivningsår: 2013 (original 2009)

Handling:
Caitlin och Ingrid har varit bästa kompisar sedan gymnasiet började. Tillsammans delar de en passion för fotografering och har inga hemligheter för varandra… det är i alla fall vad Caitlin tror. När Ingrid tar livet av sig blir alla chockerade och Caitlin hamnar i depression. Hon har inte varit en tillräckligt bra bästis som inte såg signalerna, hon borde ha sökt hjälp när hon såg skärsåren, hon borde ha tagit Ingrids mörka tankar på större allvar. Skuld, ånger och ilska formar Caitlins liv. Långsamt försöker hon ta sig tillbaka till glädjen och hantera sin sorg. Men kommer hon att vara stark nog? Eller kommer hon att gå dit Ingrid gick?

Tycke:
Efter att ha läst och storgillat både Inte vem som helst och Everything Leads to You av Nina LaCour så har det blivit dags att ta itu med hennes debutbok. Det som är nackdelen med att läsa en författares böcker ”baklänges” är ju att de ofta blir sämre, vilket inte är så konstigt eftersom man blir ju bättre ju mer man skriver. Jag går dit du går visar sig dock inte vara någon besvikelse utan jag gillade den med.

Hela boken handlar om hur Caitlin hantera sorgen över Ingrids död så förväntar er inget action eller spänning. Vad författaren har gjort riktigt bra är att gestalta sorgen och saknaden. Jag tror att alla som någonsin har förlorat en nära och kär person kan känna igen sig. Vissa dagar känns det som att det ska gå bra, andra dagar orkar man knappt tar sig ur sängen.

Det som kan kännas lite typiskt ungdomsbokaktigt är att skolans snällaste och sötaste kille ska helt plötsligt bli intresserad av Caitlin trots att hon från början är ganska sval mot honom. Sen ska skolans nya tjej välja just Caitlin att bli kompis med också vilket kändes lite krystat.

Nåja, förutom det så gillar jag karaktärerna och framförallt så vill jag veta mer om Ingrid. Via hennes dagbok och Caitlins minne så visste man ju vem hon var, men det kändes inte tillräckligt. Hon är så intressant att jag bara vill läsa mer av henne. Taylor är typ världens gulligaste kille, så kul när han skämdes över sin t-shirt.

Kort sagt, inte LaCours bästa bok men fortfarande bra.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Någon mer än mig som tyckte att Henry betedde sig väldigt skumt ibland? Funderar på om han inte är kär i Taylor.
  • Blev nästan lite irriterad på Caitlin som inte läste hela Ingrids dagbok på direkten, hahah, jag vill ju veta vad som står i den!!!

Språk: +0.5
Handling: +0.5
Berättarröst: +0.5
Karaktärer: +0.5

Mest intressanta karaktär: Ingrid
Bästa scen eller del: Ingrids dagbok.

Rekommenderar för:
Vill du läsa en bok om hur det är att sörja efter en nära vän så kan den här passa dig.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha spänning och action så kan du leta vidare.

B7Betyg: 7/10

 

 

Advertisements
 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: