RSS

Botmedlet för en drömmare

13 Dec

Hypnos, Dracula och kvinnlig rösträtt.

The Cure for DreamingTitel: The Cure for Dreaming
Författare: Cat Winters
Sidantal: 368
Utgivningsår: 2014

Handling:
Året är 1900 och Oliva är flickan som drömmer om en värld där även kvinnor får rösta. Hennes far och många andra män tycker dock inte detsamma och för att bota sin dotter hyr fadern hypnotisören Henric för att hjärntvätta Oliva. Hypnosen gör dock inte som fadern hade hoppats, Oliva ser världen som den är, att kvinnorna sitter i burar och hennes pappa är en demon. Oliva bönar och ber Henric om att upphäva hypnosen men Henric har sina egna skäl till att vägra. En oväntad vänskap uppstår mellan dem och Oliva upptäcker att hypnosen kanske inte var helt av ondo. Hon ser orättvisan i samhället mycket tydligare, och tänker göra allt i sin makt för att göra en förändring.

Tycke:
Cat Winters fortsätter att imponera stort på mig. Efter att ha läst In the Shadow of Blackbirds tidigare vet jag redan att hon kan skriva, och nu efter The Cure for Dreaming så har hon klättrat högt upp i listan över författare jag beundrar.

Jag älskar verkligen hennes koncept med att kombinera ett mystiskt yrke med en historisk händelse. I debutboken är det spökfotograf och spanska sjukan, nu är det hypnotisör och kampen för kvinnlig rösträtt. Förutom att vara väldigt underhållande så är de dessutom lärorika, hur fantastisk är inte det?

Olivia är en huvudroll man inte kan låta bli att tycka om. Hon älskar böcker, är intelligent, självständig och har planer för framtiden. Dessutom låter hon sig inte brytas ner av sin pappa och resten av folket som ser ner på kvinnor. Jag är så glad över att jag inte levde på den tiden, världen är långt ifrån jämställd, men jag är tacksam över att vi har kommit en bra bit på vägen.

Sen måste jag även nämna att jag tycker att båda omslaget och titeln passar så bra ihop med bokens handling. Det är inte något man ser varje dag.

The Cure for Dreaming är en bok man måste läsa själv för att förstå hur bra den är. Med det sagt så tycker jag att ni genast ska skaffa hem den och låta er bli hypnotiserade av Cat Winters språk.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Haha, var det bara jag som tyckte att Peter faktiskt var ganska sexig när han försökte förföra Oliva med Dracula-referenser? 😀
  • Är så glad över att Henric inte var allvarligt sjuk. Trodde ju ett tag att han också var döende.  
  • Tycker faktiskt lite synd om pappan. Innerst inne så vill han ju bara väl för Olivia och vill säkra hennes framtid. Det är bara det att han gör det på helt fel sätt och är för trångsynt för att inse hur fel samhället är.  

Karaktärer: +1
Språk: +1
Handling: +1
Berättarröst: +0.5
Miljö: +0,5

Mest intressanta karaktär: Olivia
Bästa scen eller del: Olivias ”syner”
Minnesvärt citat: “I love that books allow us to experience other lives without us ever having to change where we live or who we are.”

Rekommenderar för:
Vill ni läsa en välskriven historisk roman om hypnos och feminism så lär ni älskar den.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha mycket action och romans så kanske den här inte passar dig.

B8Betyg: 8/10

 

 

 

Advertisement
 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: