RSS

En klassiker med julkänsla

21 Dec

Kort men gott!

En julsagaTitel: En julsaga (A Christmas Carol)
Författare: Charles Dickens
Sidantal: 93
Utgivningsår: 2014 (original 1843)

Handling:
Ebenezer Scrooge är en mycket ensam och bitter man. Trots sin förmögenhet är han snål som sjutton och nu när det närmar sig jul tycker han att det är löjligt att folk blir så glada över en värdelös högtid. Natten innan jul får han besök av sin döda affärspartners ande. Anden säger att Scrooge kommer att sluta lika illa ifall han fortsätter att leva sitt liv som han gör nu. Han berättar även att Scrooges enda chans till frälsning är att han får besök av tre andar. Motvilligt går Scrooge med på att träffa andarna, och mötet med dem är början på förändringen av hans liv.

 

Tycke:
Här har vi klassikern som gav namn till Joakim Von Anka (i alla fall hans engelska namn). Jag har sett Disney-versionen av den när jag var liten och jag mindes att jag tyckte att den var ganska hemskt då (fast i den åldern tyckte jag även att de pyjamasklädda bananerna är skräckinjagande).

Hur som helst, nu som vuxen blev jag väl inte direkt rädd fast jag läste den på natten när jag var ensam i lägenheten. Istället tycker jag att boken är riktigt mysig! Fast boken är mörk så vilar det en sådan härlig julstämning över det hela. Jag har haft det alldeles för hektiskt på jobbet för att ens tänka på att julen är här om ett par dagar och den här boken hjälpte mig verkligen att komma in i julstämningen.

Detta är en nyöversättning men språket känns ändå sådär gammaldags och mysigt. Jag kan tänka mig att det är lite krävande för en ovan läsare men om man tar sig tiden att läsa texten så märker man vackert skriven boken är. Boken har även ett väldigt bra budskap som alltid kommer att vara viktig så länge mänskligheten finns.

Det negativa med boken är att den är rätt förutsägbar (kanske beror på att jag har sett Disney-versionen) samt att budskapet är väl lite kaka på kaka.

Sedan jag läste The Great Gatsby tidigare i år så har jag varit lite emot att läsa andra klassiker men En julsaga har nu ändrat på det. Stort tack till Modernista som skickade boken som recensionsexemplar. Annars så skulle jag med stor sannolikhet aldrig ha plockat upp boken och där med missat en bra läsupplevelse! En perfekt bok för att läsa under julen helt enkelt!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Tycker egentligen att Scrooge ändrade uppfattning om livet och omvärlden redan efter första resan. Tredje resan var ju nästan bara tortyr att man få se sin egen död. 

Handling: +0.5
Karaktärer: +0.5
Budskap: +1

Mest intressanta karaktär: Scrooge
Bästa scen eller del: Slutet

Rekommenderar för:
Ni som vill ha en kort klassiker med mycket julstämning.

Rekommenderar inte för:
Tycker du verkligen inte om lite äldre formuleringar i språk så kan det vara lite jobbigt att ta sig igenom boken.

B7Betyg: 7/10

 

 

 

Tags: , ,

10 responses to “En klassiker med julkänsla

 1. azet

  December 21, 2014 at 15:25

  Åh, jag håller på att läsa den originella En Julsaga av Dickens.Hah

   
 2. azet

  December 21, 2014 at 15:27

  Kan inte heller fatta att du håller på och läser den tredje boken av Stiefvaters serie, hur är den …….

   
  • Anna - Boktycke

   December 21, 2014 at 15:34

   Den är magisk! Älskar Stiefvaters språk och hennes killkaraktärer. Kommer förmodligen att läsa ut den ikväll 😀

    
 3. Azet

  December 21, 2014 at 17:34

  Aaaaaaa ,Lycka Till!Som dig tyckte jag också om Mercy Falls-trilogin. Min favorit karaktär i Kretsen-serien är Gansey. Jag hoppas att det blir Blue ovh han.Du då…

   
  • Anna - Boktycke

   December 21, 2014 at 19:29

   Min favoritkaraktär är också Gansey! Men nu i tredje boken så har även Ronan och Adam växt mycket, favoriten är fortfarande Gansey men nu gillar jag alla tre väldigt mycket. Det är bara Noah som är lite i skymundan. Håller också tummarna på Blue och Gansey, är både nyfiken och nervös inför vad som ska hända med Gansey (dödsprofetian du vet).

    
 4. Azet

  December 21, 2014 at 17:39

  Just det..jag har annars också en speciell fråga.
  Du har ej någon resencion av Twilight-serien.
  Så vem är din favorit karaktär ur böckerna/filmerna [jag slår vad om att du också har sett filmerna]

   
  • Anna - Boktycke

   December 21, 2014 at 19:31

   Jag läste Twilight-böckerna innan jag startade bloggen så därför har jag inga recensioner på dem. Jag gillar böckerna men har inte sett mer än första filmen. Tyckte inte att första filmen var så bra och sen har jag inte känt någon lust att titta på resten. Min favoritkaraktär i boken är Jakob, fram tills den sista boken iaf. Sen tyckte jag att det blev lite creepy att han blev bunden till ett litet barn 🙂

    
 5. Josefin

  December 21, 2014 at 17:45

  Hej! Älskar din blogg, du skriver så intressanta inlägg 🙂
  På min (och min kompis) bokblogg har vi en liten challenge nu i jultider som du gärna också får göra. Kolla här: http://bokkram.blogspot.se/2014/12/bokkrams-12-days-of-christmas-challenge.html

   
  • Anna - Boktycke

   December 21, 2014 at 19:32

   Tack för kommentaren och inbjudan! Jag kommer dessvärre förmodligen inte att ha tid med någon daglig kalender men önskar er lycka till. Och kul att du kommenterade för nu har jag upptäckt era bokblogg! 🙂

    
   • Josefin

    December 21, 2014 at 20:02

    Förstår att det är svårt att hinna med, men roligt att du kollade på vår blogg i alla fall 🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: