RSS

Nu har det blivit dags för ett rött uppror!

11 Feb

Spännande läsning som får ditt hjärta att pumpa! 

Rött upprorTitel: Rött uppror (eng. Red Rising)
Författare: Pierce Brown
Serie: Red Rising #1
Sidantal: 272
Utgivningsår: 2015 (original 2014)

Handling:
Darrow är 16 år och en röd, det lägsta kastet i samhället. Dag ut och dag in gräver han i de mörka och farliga tunnlarna efter material som ska hjälpa till med terraformningen som förhoppningsvis kommer att ge hans ättlingar en bättre tillvaro. Darrow lever ett hårt liv, men han vet bättre än att protesterar vilket hans älskade fru gör. När de Gyllenes hänsynslösa lagar slår till mot dem förändras hela Darrows världsbild, han inser orättvisan i samhället och blir upprorsrörelsen hemliga vapen och experiment. Månader går åt till att göra om Darrow till en ny person. Hans uppdrag är så vanvettigt att inte ens han tror på den själv, Darrow ska nämligen infiltrera De Gyllenes militärskola. Och han upptäcker snart att komma levande in i den är inte på långa väga lika svårt som att komma levande ut ur den.

Tycke:
Den här boken vann det prestigefyllda priset Good Reads Debut Author 2014 och nu efter att ha läst den förstår jag helt och hållet varför!

Om jag ska beskriver boken med ett ord så är det “grym”. Den beskrivningen syftar både på hur himla bra boken är, samt hur rå den kan vara. Huvudrollen Darrow må vara en tonåring men boken är knappast en ungdomsbok. Han är t.ex. redan gift och har så mycket ilska inom sig. Det är detaljerade beskrivningar på våld och karaktärer dör till höger och vänster. Det är blodigt, skitigt och bittert, med andra ord en helt perfekt dystopi.

Handlingen med den här boken har många sagt påminner om The Hunger Games och jag kan hålla med till en viss del. Men det är fantastiskt mycket mer strategi, taktik och psykologi i Rött uppror. När stridskolan började så var jag helt fast, det var helt omöjligt att släppa boken och jag läste ut den i ett enda svep. Spänningen var helt olidlig för handlingen gick aldrig som man förväntade sig att den skulle göra, vänner blev fiender, fiender blev vänner. Det var så många vändningar att man knappt hann dra efter andan.

Karaktärsmässigt är den också väldigt bra. Huvudrollen Darrow hejar jag på av hela mitt hjärta och en hel del av bikaraktärerna är riktigt intressanta. “Fienden” är tredimensionella och även om man givetvis är på Darrows sida så kan man ändå inte låta bli att sympatisera med dem.

Själva samhällskonceptet tycker jag är det bästa med boken. Inte med att de är i färger/kast utan hur hårda de gyllene faktiskt är, inte bara mot de lägre kasten utan även mot sitt eget kast. Herregud, tänk att behöva skicka sina barn till att döda varandra. Samtidigt så köper jag hela logiken med “de starkaste överlever” och tycker att det är rätt vettigt. Grymt, men nödvändigt för att hålla befolkningen på topp.

Det enda anledningen till varför boken inte får full pott är att kärleksdelen inte lyckades beröra mig. Det var ganska förutsägbart om vilken tjej som skulle fånga Darrows intresse och hur deras relation skulle fortskrida. Jämfört med hur tvistig, brutal och spännande allt annat i boken är så är kärleksbitarna tyvärr rätt tama.

Kort sagt, en mycket imponerande debut och jag har redan bestämt mig för att läsa uppföljaren på engelska för jag kan bara inte vänta på den svenska översättningen. Gör er själva en tjänst och plocka genast upp den här serien!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag misstänkte att Schakalen var Mustangs bror så fort hon nämnde att hon hade en. Aropå det så tyckte jag att Darrow var så smart som fångade honom i planen. Men däremot så fattar jag inte vitsen med att låta honom skära av sig handen, känns bara så onödigt när de kan förslava honom direkt. Sen tyckte jag att det var rätt fint att Mustang inte alls förrådde honom.
 • Åhh Julian. Jag gillade faktiskt vänskapen mellan Darrow och Cassius, så himla synd att Cassius numera ser honom som en dödsfiende.
 • Undrar hur många fler röda infiltratörer det finns. Och är alla utsända av samma organisation eller finns det flera rebellgrupper?
 • Och herregud Pax!!! Vad jag grät!
 • Alltså Sevro… gömma sig i hästmagar och klättra upp i avloppsrören, ehhhhh.

Berättarröst: +0,5
Handling: +1
Karaktärer: +1
Spänning: +1
Språk: +0,5

Mest intressanta karaktär: Åhh, så många men Schakalen och Sevro är de mest intressanta för mig.
Bästa scen eller del: Piskningscenen i spelet
Minnesvärt citat: I would have lived in peace. But my enemies brought me war

Rekommenderar för:
Vill du ha en riktigt bra och spännande dystopi med minnesvärda karaktärer så plocka genast upp den här!

Rekommenderar inte för:
Tycker ni inte om att läsa om våldsamma scener så bör ni hålla er borta.

B9Betyg: 9/10

Andra delar i serien:
1. Rött uppror (eng. Red Rising)
2. Gyllene sonen (eng. Golden Son)
3. Morning Star

goodreads add

 

Tags: , ,

9 responses to “Nu har det blivit dags för ett rött uppror!

 1. Sofia Fritzson

  February 11, 2015 at 17:06

  Den här har jag reserverat på bibblan, ser fram emot att läsa den 🙂

   
 2. Klara

  February 11, 2015 at 19:58

  Jag blir verkligen sugen på att läsa Rött uppror! Den verkar lite mer unik och det är så kul att du gillar samhällskonceptet, för det är det som avgör om det är en bra dystopi eller inte enligt mig. 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 12, 2015 at 19:49

   Läs den! En av de bästa dystopierna jag har läst 🙂

    
 3. Lisa

  February 11, 2015 at 20:16

  Beställde hem den här boken för ett par dagar sedan. Ser verkligen fram emot att läsa den! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 12, 2015 at 19:50

   Åh, hoppas på att du kommer att gilla den också 🙂

    
 4. Therése

  February 11, 2015 at 21:45

  den här låter riktigt spännande! Älskar ju en bra dystopi men frågan är om jag klarar den om det är så mkt våld, för det är jag ju inte lika förtjust i…

   
  • Anna - Boktycke

   February 12, 2015 at 19:51

   Det med mycket våld är väl en personlig uppfattning. Jag som läser mycket ungdomsböcker tycker att det är betydligt mer våld i den här än i t.ex. The Hunger Games eller Divergent. Men om man jämför det med en deckare så kanske det inte är särskilt mycket. Den är iaf superbra 🙂

    
 5. Dännis

  February 15, 2015 at 18:21

  Läste ut den igår, underbar. Verkligen som en blandning av divergent, the hunger games och sagan om is och eld 😀

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: