RSS

Den mörkaste delen av skogen

26 Feb

En riddare som väcker en sovande prins.

The Darkest Part of the Forest av Holly BlackTitel: The Darkest Part of the Forest
Författare: Holly Black
Sidantal: 336
Utgivningsår: 2015

Handling:
Det var en gång en vacker prins som sov i skogen, innesluten i en glaskista. Det var en gång en syster och en bror som utsåg sig själva till att vara beskyddare och dräpte monstren i deras hem. Men när de växte upp blev äventyren ett minne blott och Hazel och Ben gled motvilligt ifrån varandra. Nu behöver de dock återigen ta upp striden, för deras vackra prins har vaknat, och med honom vaknade även mörkret i skogen…

Tycke:
Holly Black är verkligen på god väg att bli en av mina favoritförfattare. Hon är en av de få fantasyförfattarna jag har läst av som kan få till en riktigt bra standalone, komplett med underbara karaktärer och en magisk värld. Jag gillar dessutom att hon alltid kastar läsaren rakt in i äventyret och förklaringarna kommer senare.

Precis som hennes andra böcker så vilar det något drömlikt, vackert och mörkt över både handlingen och karaktärerna. Det kanske inte är så högt igenkänningsfaktor i huvudrollerna men det gör dem absolut inte mindre älskvärda. Jag älskar mystiken och känslan av att inte veta allt om dem trots att man läser från deras synvinkel.

Inte minst så älskar jag att de relationerna mellan karaktärerna. Jag uppskattar verkligen att Black har med homosexuella förhållanden och gör ingen stor sak av det. Jag tycker också om syskonkärleken mellan Hazel och Ben. Sen att det är Holly som är krigaren av dem tycker jag också är toppen.

Författarens språk är väldigt speciellt och utmärkande. Det är en hel del tillbakablickar blandat med nutida händelser. Det tar lite tid att vänja sig vid stilen men när man väl har gjort det så blir det väldigt fint och stämningsfullt.

Om jag nu ska lyfta fram något negativt är det väl att handlingen kändes för hoppressat vid vissa delar. Samtidigt som jag uppskattar att Black får plats med berättelsen i en enda bok så önskar jag att man får läsa mer om karaktärerna och världen. Det är ganska mycket som är oförklarat, relationer utvecklas för fort och reaktioner mot chockerande nyheter känns inte starka nog. Slutet känns en aning sammanpressat och jag hade velat ha en mycket längre epilog.

The Coldest Girl in Coldtown är fortfarande min favoritbok av Holly Black men The Darkest Part of the Forest kommer inte långt efter. Nu väntar jag med spänning på författarens nästa bok.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Även om jag shippade Severin och Ben så blev väl Severin förälskad i Ben liiiiite väl snabbt. Å andra sidan så känner Severin redan till Bens hemligheter och så och Ben har varit förälskad i honom sedan han var liten så det kanske inte är så konstigt? Men jag undrar hur det kommer att bli i framtiden. Kommer Ben att åldras som en vanlig människa och dö? Eller kommer Severin att göra honom odödlig (om han nu kan det). Och samma sak med Jack och Hazel.
 • Åhh, så det var natt-Hazel som varnade Hazel. Så intressant (och väldigt läskigt) att ha en kickass personlighet som man inte känner till.

Berättarröst: +0,5
Handling: +0,5
Karaktärer: +1
Språk: +0,5

Mest intressanta karaktär: Severin
Bästa scen eller del: Delarna med Severin och Ben
Minnesvärt citat: “They loved him because he was a prince and a faerie and magical and you were supposed to love princes and faeries and magical people.”

Rekommenderar för:
Ni som vill ha en stämningsfull bok och fristående bok om älvor.

Rekommenderar inte för:
Ni som föredrar långsamma böcker.

Betyg: 7,5/10

goodreads add

 

Tags: ,

6 responses to “Den mörkaste delen av skogen

 1. Cilia

  February 26, 2015 at 16:31

  Åh vad jag har längtat efter den här boken! Jag vågade bara skumläsa din recension eftersom jag (förhoppningsvis) ska läsa den snart oxå, men vad kul att den verkar bra! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 26, 2015 at 21:09

   Jag gillar verkligen Blacks stil mer och mer. Tycker om hennes annorlunda karaktärer 🙂

    
 2. Klara

  February 26, 2015 at 21:09

  Jag har inte varit så intresserad av den här boken innan, men nu känner jag att den kan vara riktigt bra! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 26, 2015 at 21:15

   Det beror på om du gillar böcker som är lite mer… speciella. Blacks böcker är inte så verklighetstrogna utan mer drömlika. Gillar man det så är de toppen!

    
 3. Cilia

  March 12, 2015 at 15:14

  SPOILERS
  Angående dina funderingar:
  Eftersom det verkar som att den här boken utspelar sig i samma “värld” som Blacks tidigare “Modern faerie tales”-trilogi (eftersom de bl.a. nämner Silarial) så borde ju samma övernaturliga regler gälla även i den här boken. Om jag har förstått det rätt från tidigare böcker så åldras inte de människor som lever i älvvärlden. I “Ironside” kommer ju en mänsklig bortbyting hem igen till sin riktiga familj och hon är då fortfarande ett litet barn trots att flera år har förflutit och hon egentligen borde vara tonåring. Så Jack eller Severin kan i sig inte göra någon odödlig, men om Ben eller Hazel väljer att bo i älvvärlden så kommer de inte att åldras så länge som de stannar där 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   March 12, 2015 at 16:02

   Åh! Tack för mycket för ditt klargörande! Har bara läst första boken i Blacks andra älvserie och har i stort sett glömt bort det mesta.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: