RSS

Winger – Andrew Smith

23 Apr

Att gå i gymnasiet när man är två år yngre än alla andra.

WingerTitel: Winger
Författare: Andrew Smith
Serie: Winger #1
Sidantal: 439
Utgivningsår: 2013

Handling:
Ryan Dean West (även känd som Winger) är fjortonåringen som går näst sista året på gymnasiet. Tack vare att han är så smart har han hoppat över två årskurser och umgås med klasskamrater som är två år äldre än honom. Trots att han tränat över sommaren, växt flera centimeter och är en av den snabbaste spelaren i skolans rugbylag så känner han sig ändå alltid utanför. Inte hjälper det att han är hopplöst förälskad i kompisen Annie som bara ser honom som sin lillebror. Det här året ska dock Winger satsa allt på att ändra hennes uppfattning om honom. Han tänker vinna hennes hjärta och få folk att respektera honom oavsett vad som krävs.

Tycke:
Winger är en bok jag inte alls var intresserad av då den gavs ut, men sen har jag hört så mycket gott om den att jag bestämde mig för att ge den en chans, och himla tur att jag gjorde det!

Jag hade inga förväntningar alls och Winger överraskade mig rejält. Huvudrollen Winger är bara så himla patetisk fast på ett väldigt roligt sätt. Han försöker tuffa till sig men med tanke på hur liten han är jämfört med resten av rugbylaget så blir det så komiskt, som en liten chihuahua mot en schäfer. Älskar även hans seriestrippar och illustrationer. Det är så många pinsamma saker som händer honom och man kan bara inte låta bli att skratta med och åt honom.

Karaktärerna är fantastiska. Favoriterna är Winger (givetvis) och Joey. Sen gillar jag även kärleksintresset Annie, farliga rumskamraten Chase och kompisarna JP och Seanie. Alla har så starka personligheter och det är bara så kul att se dem integrera med varandra. Älskar också bromancen mellan Winger och Joey samt resten av rugbylaget.

Boken är fantastisk på många sätt men det finns även saker jag uppskattade mindre. En av dem är alla gay-skämten. Varje scen där Joey är med måste författaren/Winger konstatera att han är homosexuell. Stör mig även på alla de gånger som Winger är orolig för att folk ska tro att han är bög också för att han sitter bredvid Joey. Men å andra sidan så kanske detta är just syftet med boken så jag är faktiskt lite osäker om det är ett medvetet val av författaren. Sen är ju Winger så himla hormonstyrd att det bara var jobbigt ibland.

Kort sagt, en väldigt härlig överraskning. Den här boken tog mig inte bara ut ur min lässvacka, den avslutade även min skrivsvacka. Blev så inspirerad av den så nu känner jag åter igen skrivglädjen. Rekommenderar den här boken om ni vill ha bok som både får er att skratta rakt ut och gråta som ett litet barn.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Herregud Joey!!! Så himla chockad, arg och ledsen jag blev. Varför kan människor inte bara acceptera varandra istället för att hata? Och att Winger inte kunde prata efteråt… jag fick ont i kroppen av att läsa de sista kapitlen. Tycker ändå att trots all osmaklig gay-skämt att boken hade ett fint budskap om att man ska se likheterna istället för skillnaderna. Det är något jag kommer att bära med mig för en lång tid framöver.
  • Alltså… så himla vidrigt att Winger lurade Chase och Casey  att dricka ur hans äckliga flaska. Höll på att dö av både skratt och vidrighet.
  • Fattade inte vad Annie höll på med först för hon gillar ju uppenbarligen Winger. Men sen när jag tänker efter så förstår jag henne, för vilken sextonårig tjej vill bli ihop med en fjortonåring?
  • Bara jag som tyckte att det var konstigt att Wingers mamma skickade kondomer till honom, han är ju bara 14år! Borde man verkligen uppmuntra till sex? Visst är det bra att hon vill att han ska skydda sig men tycker man verkligen som förälder att ens 14-åriging ska ha sex?

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Språk: +1
Humor: +1
För mycket gay-skämt: -0,5

Mest intressanta karaktär: Winger och Joey!
Bästa scen eller del: När de skulle handla kostymer.
Minnesvärt citat: And then it’s always that one word that makes you so different and puts you outside the overlap of everyone else; and that word is so fucking big and loud, it’s the only thing anyone ever hears when your name is spoken.

And whenever that happens to us, all the other words that make us the same disappear in its shadow.

Rekommenderar för:
Ni som vill ha en superhumoristisk bok som även får en att gråta.

Rekommenderar inte för:
Tycker ni att det är osmakligt med skämt och förtryck mot homosexuella så kanske den här boken inte passar er.

Betyg: 8,5/10

Andra delar i serien:
1. Winger
2. Stand Off

goodreads add

Advertisement
 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: