RSS

Vit som snö – Salla Simukka

06 May

Nya farliga äventyr i Prag.

Vit som snöTitel: Vit som snö
Författare: Salla Simukka
Serie: Lumikki Andersson #2
Sidantal: 250
Utgivningsår: 2015 (original 2013)

Obs, spoilers från tidigare delar i serien kan förekomma.

Handling:
Efter det händelsefulla skolåret är Lumikki ensam på en semester i Prag innan det blir dags att återvända till det sista gymnasieskolåret i Finland. Vad som skulle bli en lugn och avslappnande resa blir istället något helt annat när en okänd tjej vid namn Lenka tar kontakt med Lumikki och påstår sig vara hennes halvsyster. Lumikki blir misstänksam men går med på att fortsätta träffa henne. Det visar sig snart att Lenka inte lever ett helt normalt liv. Hon är både nervös och förväntansfull när hon pratar som sin familj, en familj som Lumikki absolut inte får träffa förrän hon litar helt på henne. Vad är det som Lenka är indragen i? Och vad har Lumikki gett sig in på genom att återförenas med sin så kallade syster?

Tycke:
Efter att ha läst Röd som blod förra året så har jag längtat efter att få läsa mer om Lumikki. Precis som förra boken är takten väldigt snabb och det är mycket som hinner hända på 250 sidor.

Lumikki är fortfarande en väldigt intressant karaktär och anledningen till varför jag gillar boken. Hon är smart, atletisk och oerhört modig. Att hon har en tendens att hamna i knipa och blir utsatt för mord beror faktiskt snarare på otur än misstag. Jag tycker också om de delar man får läsa om Lumikkis förflutna, man får bara små inblickar och det gör att man hela tiden vill veta mer om henne.

När det gäller bikaraktärerna så gick det lite väl snabbt för att jag skulle hinna fästa mig vid dem. Även om man fick läsa ut deras perspektiv så skedde det så sällan och de känns fortfarande som främlingar än pålitliga karaktärer. Slutet kom också väldigt hastigt och sista sidan var vänd innan man riktigt fattade att berättelsen var slut. Jag har inget emot korta böcker men här hade jag gärna sett lite mer djupdykning i karaktärerna och handlingen.

För att inte avslöja för mycket om vad boken handlar om så nöjer jag mig här. Tar som vanligt upp lite tankar i spoilersektionen.  Gillar ni första boken så lär ni gilla den här också.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Så himla hemskt och samtidigt fascinerande med sekter. Tänk att man kan manipulera människor så lätt, speciellt när sektledaren inte ens tro på sin religion själv utan bara gör det för att lura andra.
  • Undrar om man får läsa mer om Liekki i nästa bok. Hoppas också på att man får reda på mer om hennes riktiga syster.
  • Tyckte att tvisten med att det är chefen som är den riktiga boven känns lite hastigt inkastat och långsökt. Det kom så plötsligt i slutet.

+ Lumikki
+ Takt
+ Miljö
– Hann inte lära känna bikaraktärerna
– Hastigt slut

Mest intressanta karaktär: Lumikki
Bästa scen eller del: Lumikkis minnen och drömmar

Rekommenderar för:
Ni som vill ha en thriller i snabb takt.

Rekommenderar inte för:
Ni som vill ha mer karaktärsdjup och tvister.

etikett-denhärgillarjag

Andra delar i serien:
1. Röd som blod
2. Vit som snö
3. Svart som ebenholts

goodreads add

 

Tags: , ,

One response to “Vit som snö – Salla Simukka

  1. bokhuset

    May 6, 2015 at 21:41

    Jag tyckte precis likadant om slutet. Jag var ju liksom fortfarande mitt uppe i storyn när det bara sådär packades ihop och avslutades. Snopet.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: